today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Ουκρανία: Οι μάχες πλησιάζουν στο Σεβεροντονέτσκ. Πολύ δύσκολη η κατάσταση – Συνεχής ενημέρωση

Οι ουκρανικές αρχές λένε πως έχουν στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου τους τρεις μήνες αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός, την 24η Φεβρουαρίου.

Μόνο η αστυνομία κατέγραψε 13.500 τέτοιες υποθέσεις, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι στην ουκρανική τηλεόραση.

«Συνεργαζόμαστε με ξένους, εισαγγελείς, ομάδες έρευνας, ειδικούς, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του (ερευνητικού) έργου γίνεται από ουκρανούς αστυνομικούς», διαβεβαίωσε.

Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παραδοθούν σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου οι Ρώσοι που κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Νεαρός ρώσος στρατιώτης καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα να εκτίσει ισόβια κάθειρξη από ουκρανικό δικαστήριο, στην πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου αφότου άρχισε η εισβολή.

Συνεχής ενημέρωση

Ουκρανός ΥΠΕΞ από Νταβός: Σκοτώστε τις ρωσικές εξαγωγές

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να «σκοτώσει τις ρωσικές εξαγωγές» στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ως μέσο πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το μήνυμά μου είναι πολύ απλό: σκοτώστε τις ρωσικές εξαγωγές, εκτός από ορισμένα κρίσιμα προϊόντα που χρειάζεται ο κόσμος», είπε ο Κουλέμπα στο Νταβός, λέγοντας ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει «να αποκομίζει χρήματα και να «επενδύει σε μια πολεμική μηχανή που σκοτώνει, βιάζει και βασανίζει Ουκρανούς».

Κάλεσε επίσης τις ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.

Ουκρανία: Οι μάχες πλησιάζουν στο Σεβεροντονέτσκ. Πολύ δύσκολη η κατάσταση

Οι μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις έχουν φθάσει στην περιφέρεια του Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη της ανατολικής Ουκρανίας όπου η κατάσταση είναι “πολύ δύσκολη”, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής.

“Τα ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν ώστε να είναι αρκετά κοντά για να μπορούν να χτυπήσουν με ολμοβόλα” στο Σεβεροντονέτσκ, έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο Σέρχιι Γκαϊντάι, που πρόσθεσε πως η πόλη “απλώς καταστρέφεται”.

Κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβαρδίζει την πόλη “συνεχώς” χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Smertch και Tornado. Σύμφωνα με τον ίδιον, οι βόμβες έχουν στόχο επίσης το εργοστάσιο Azot, που έχουν καταφύγει άμαχοι σε αντιαεροπορικά καταφύγια.

“Η κατάσταση στην πόλη είναι πολύ δύσκολη. Ήδη χθες διεξάγονταν μάχες στην περιφέρεια” του Σεβεροντονέτσκ, είπε ο Γκαϊντάι, που εκτίμησε πως η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι αποφασιστική”.

ΥΠΕΞ Ιταλίας: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει νέους πολέμους

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, με παρέμβασή του σε εκδήλωση της ιταλικής γεωργικής ένωσης Coldiretti, αναφέρθηκε στις πιθανές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος αυτός μπορεί να προκαλέσει νέες πολεμικές συγκρούσεις, εξαιτίας των όσων μπορούν να συμβούν στις αγορές, στον ενεργειακό και επισιτιστικό τομέα», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

«Η τροφική ανασφάλεια είναι ένα φαινόμενο το οποίο, μετά την πανδημία, έχει διαπιστωθεί ότι αφορά ήδη 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στο πρόβλημα αυτό, τώρα, προστίθεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την υποχρεωτική διακοπή των εξαγωγών σε σιτάρι», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Η Βρετανία καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της για να βοηθήσει χώρες όπου η έλλειψη σιτηρών θα μπορούσε να προκαλέσει πείνα.

Η Ρωσία πρέπει να «πράξει το σωστό», είπε ο Ουάλας σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη όπου συναντήθηκε με την ομόλογό του Μαργαρίτα Ρόμπλες, και να ανοίξει έναν διάδρομο εξαγωγής σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ουάλας απέρριψε την ιδέα να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εξαγωγών σιτηρών και χαιρέτισε την πρόταση κράτη της Μαύρης Θάλασσας, όπως η Τουρκία, να συνοδεύσουν τις αποστολές σιτηρών της Ουκρανίας.

«Αυτό το σιτάρι είναι για όλους, για τη Λιβύη, για την Υεμένη, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται σε αυτά τα σιτηρά για να τραφούν», είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Υπ.Άμυνας Ρωσίας: Το λιμάνι της Μαριούπολης λειτουργεί κανονικά

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το λιμάνι της Μαριούπολης, της ουκρανικής πόλης που κατελήφθη από τη Ρωσία έπειτα από τρίμηνη πολιορκία, λειτουργεί κανονικά.

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο είπε πως η Ρωσία είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και πως η Μόσχα “δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνολικών συνομιλιών για το άνοιγμα των λιμανιών της Ουκρανίας”.

Ο Ζελένσκι καταγγέλλει την έλλειψη ενότητας των Δυτικών στη ρωσική εισβολή

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε σήμερα την έλλειψη «ενότητας» μεταξύ των δυτικών χωρών απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, περισσότερο από τρεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα του.

“Το ερώτημά μου είναι: υπάρχει ενότητα στην πράξη (Σ.τ.Σ: στη Δύση); Δεν το βλέπω”, διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέσω τηλεδιάσκεψης στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, υποστηρίζοντας ότι “χρειάζεται η στήριξη μιας ενωμένης Ευρώπης».

«Υπάρχει ενότητα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ; Όχι. Επομένως, η Δύση είναι ενωμένη; Όχι», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Το δυνατό μας σημείο ήταν η ενότητα εντός της χώρας και τώρα αυτό εξαρτάται από την ενότητα της Δύσης, για να είμαστε ισχυροί και να υποστηρίζουμε σθεναρά την Ουκρανία» εναντίον της Ρωσίας, συνέχισε ο ίδιος.

Έτοιμη η Ρωσία να προσφέρει ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, ο οποίος απαίτησε για το σκοπό αυτό από το Κίεβο «να αποναρκοθετήσει» τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος περνάει από μια συλλογική προσέγγιση, που περιλαμβάνει κυρίως την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές και στις οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε ακόμη ο Ρουντένκο.

Ζελένσκι: Θα μιλήσω μόνο απευθείας με τον ίδιο τον Πούτιν και όχι μέσω μεσολαβητών

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι προτίθεται να μιλήσει μόνο απευθείας με τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν και όχι μέσω μεσολαβητών.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι, αν ο ρώσος πρόεδρος “αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα”, υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ουκρανία θα αγωνιστεί μέχρι να ανακτήσει όλα τα εδάφη της.

ΟΗΕ: Η Λατινική Αμερική αντιμέτωπη με κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης

Η περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής είναι πλέον αντιμέτωπη με την απειλή επισιτιστικής κρίσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που επιτάχυνε τον πληθυσμό στην περιοχή, η οποία ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το σοκ της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τόνισε χθες το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ.

«Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να περιπέσουν στη φτώχεια και στη διατροφική ανασφάλεια εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί», προειδοποίησε η Λόλα Κάστρο, διευθύντρια του τμήματος του ΠΕΠ που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια, με έδρα τον Παναμά.

Τουλάχιστον 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπιζαν ήδη διατροφική ανασφάλεια και ο αριθμός τους μπορεί, «στη χειρότερη περίπτωση» να φθάσει τα 13,3 εκατομμύρια αν η σύρραξη συνεχιστεί, διευκρινίζει δελτίο τύπου της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.

«Οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας αυξήθηκαν ραγδαία (…). Η αύξηση του πληθωρισμού (στις τιμές) των τροφίμων απειλεί την περιοχή, όπου πολλές χώρες είναι πολύ εξαρτημένες από τις εισαγωγές σιτηρών», ειδικά στα νησιά της Καραϊβικής, εξήγησε το ΠΕΠ.

Οι τιμές ειδών πρώτης ανάγκης, όπως το ρύζι, τα μαύρα φασόλια, των φακών και των φυτικών ελαίων ανά μετρικό τόνο αυξήθηκαν κατά 27% από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο και κατά 111% από τον Ιανουάριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2022, τονίζει ακόμη η υπηρεσία.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η Ρωσία βρισκόταν στην πρώτη θέση ως προς τις εξαγωγές σιταριού παγκοσμίως, ενώ η Ουκρανία στην 4η και όδευε να περάσει στην 3η θέση.

Η περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής πληττόταν ήδη εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, της αύξησης των τιμών και των ακραίων κλιματικών φαινομένων, τόνισε με ανησυχία η κυρία Κάστρο.

Το ΠΕΠ απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθούν πάνω από 315 εκατ. δολάρια για να καλυφθεί το κόστος των ενεργειών του για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή κατά τους προσεχείς έξι μήνες.

«Ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν αυξάνεται, το χάσμα ανάμεσα στις χρηματοδοτικές μας ανάγκες και τους διαθέσιμους πόρους συνεχίζει να πλαταίνει», τόνισε η διευθύντρια του τμήματος του ΠΕΠ που είναι αρμόδιο για την περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ