today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ο ανασχηματισμός που πλησιάζει, η ανάπτυξη του ΟΤΕ, η πώληση της Attica Group και η χρηματοδότηση της Flex Car

Σε ρυθμούς ανασχηματισμού κινούνται οι υπουργοί. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει καταλήξει στο φρεσκάρισμα της ομάδας του προς το τέλος της εβδομάδας, με αλλαγές σε πρόσωπα που θεωρούνταν αμετακίνητα. Μάλιστα ο ίδιος έχει συζητήσει με κάποιους από αυτούς για το ενδεχόμενο μετακίνησής τους ή ανάληψης διαφορετικού ρόλου στην κυβέρνηση. Το υπουργικό συμβούλιο που θα προκύψει θα είναι (εκτός απροόπτου) και το τελευταίο πριν τις εκλογές…

Και πάμε τώρα στα επιχειρηματικά: O OTE αναπτύσσεται. Δρομολογεί μόνο για φέτος επενδύσεις 620 εκατ. ευρώ που αφορούν ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας και 5G. Παράλληλα αναπτύσσει το αθλητικό περιεχόμενο της CosmoteTV, καθώς ήδη έκλεισε τις μεταδόσεις του Ολυμπιακού και πρόκειται να ανανεώσει διεθνείς διοργανώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ενισχύεται και η ταινιοθήκη, καθώς επίσης και νέες παραγωγές που αναμένεται να λανσαριστούν. Ο συνολικός επενδυτικός σχεδιασμός της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια φτάνει τα 3 δισεκ. ευρώ με αποτελέσματα τον ψηφιακό μετασχηματισμός της χώρας. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 έκλεισε με θετικό πρόσημο με τη διοίκηση να εκτιμά πως η φετινή χρήση θα κλείσει με καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα συγκριτά με το 2021.

Κόβει τα φτερά των τραπεζών η άνοδος των ομολόγων. Και αυτό γιατί θα μπορούσαν δυνητικά να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους με ομόλογο. Ωστόσο, μπορούν να περιμένουν έως το 2025, καθώς έως τότε πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους. Για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου υπάρχουν φήμες που κυκλοφορούν στην πιάτσα. Χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται επίσημα. Ανεπίσημα; Ουδείς γνωρίζει. Κυριακή, κοντή(;) γιορτή.

Οι συνεχείς απεργίες στο λιμάνι του Πειραιά έχουν αφήσει προβλήματα στα εμπορευματοκιβώτια. Και αυτό γιατί μία σταματούν, μία ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Έτσι αρκετά container επιλέγουν άλλα λιμάνια, ενώ στην πρόσφατη απεργία είχαν αγκυροβολήσει στον Πειραιά. Κάθε μέρα κοστίζει όμως. Έτσι η DPort στοχεύει σε οριστική επίλυση των ζητημάτων. Για αυτό και έπεσε στο τραπέζι με τους συνδικαλιστές αύξηση μισθών 20%.

Στο σφυρί βγαίνει το ακίνητο της MAVA στην Βέροια. Ο πλειστηριασμός γίνεται στις 27 Ιουλίου και έχει τιμή εκκίνησης 480 χιλ. ευρώ και αφορά το ακίνητο επί της οδού Θεσσαλονίκης. Βέβαια το ακίνητο έχει υποθήκες 47,2 εκατ.ευρώ. Σημειώνεται πως προσπάθεια να περάσει σε νέο ιδιοκτήτη το ακίνητο γίνεται από το 2010, με το asset να κουβαλά 16 υποθήκες!

Για το 2023 παραπέμπεται η πώληση της Attica Group, καθώς η εταιρεία θέλει να πετύχει μια καλή τουριστική σεζόν φέτος, ενώ υπάρχει σεναριολογία πως το αυξημένο κόστος καυσίμων και λειτουργικών λειτουργεί αποτρεπτικά για τους υποψήφιους επενδυτές. Σε αυτό το πλαίσιο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους ομίλους, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται. Με πολύ αργούς ρυθμούς.

Γυρνώντας στα ευρύτερα πολιτικά ζητήματα, διαφημιστικό μπάτζετ φαίνεται ότι ψάχνουν υπουργοί και αυτοδιοικητικοί για να βελτιώσουν την εικόνα τους λίγο πριν τις εκλογές. Έτσι λοιπόν, εκτός από την Περιφέρεια Αττικής, διαγωνισμό για την προβολή στο διαδίκτυο πραγματοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών

Η FlexCar (είναι η start up εταιρία που επισκέφτηκε και εξήρε ο Πρωθυπουργός) εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του fund Fasanara Capital με έδρα το Λονδίνο, σε διάστημα λίγων μηνών μετά την άντληση των 50 εκατ. ευρώ από εγχώριους και διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Ο νέος γύρος χρηματοδότησης αφορά επένδυση τόσο σε μορφή δανείων, όσο και στα ίδια κεφάλαια της εταιρείας, με τη Fasanara Capital να προστίθεται στη μετοχική σύνθεση της FlexCar, δίπλα σε υφιστάμενους κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές όπως οι Seaya Ventures, Arena Investors, VentureFriends, Uni.Fund και Frontline Ventures. Αξίζει να αναφερθεί ότι η FlexCar έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, έχοντας καταφέρει σε μόλις 3 χρόνια να οκταπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της.

Η Carrefour ξεκίνησε επίσημα τη νέα εποχή της παρουσίας της στην Ελλάδα, με το άνοιγμα των πέντε πρώτων καταστημάτων της, τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία από τον Απρίλιο. Η πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων της Carrefour προβλέπει την έναρξη λειτουργίας καταστημάτων στην περιφέρεια, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές, έχοντας ήδη εγκαινιάσει δύο καταστήματα στην Ζάκυνθο και τρία καταστήματα στη Χαλκιδική, ενώ έχει δρομολογηθεί, το άμεσο επόμενο διάστημα η δημιουργία 7 ακόμη καταστημάτων σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, όπως η Σαντορίνη.

Ένα νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ, θέτοντας στο στόχαστρο τη δράση της Google στην προγραμματική διαφήμιση. Αν υπερψηφιστεί, η Google θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη δραστηριότητά της στη διαφημιστική τεχνολογία, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ρύθμιση και διαφάνεια στο τοπίο του programmatic. Το νέο πλαίσιο, αν και δεν κατονομάζει ευθέως τον τεχνολογικό γίγαντα, είναι τουλάχιστον φωτογραφικό και θέτει περιορισμούς σε σχέση με τη διάθεση digital advertising exchange, demand-side platform (DSP) και sell-side platform (SSP), σε σχέση με τα διαφημιστικά έσοδα.

Μια παγκόσμια μουσική πλατφόρμα με στόχο να συνδέσει αναδυόμενα ταλέντα από ολόκληρο τον κόσμο αναπτύσσει η Coca-Cola. Το Coke Studio είχε λανσαριστεί στο Πακιστάν το 2008, αλλά πλέον η εταιρεία εξελίσσει το concept διεθνώς. Στην πρώτη ταινία που θα παρουσιάσει η πλατφόρμα με τίτλο «The Conductor», συνεργάζονται 7 καλλιτέχνες για μια νέα εκδοχή του τραγουδιού των Queen, «A Kind of Magic», συνδέοντας το νέο εγχείρημα με την παγκόσμια brand platform «Real Magic».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ