today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Πρόθυμος να συναντήσει τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου ο Ζελένσκι – Συνεχής ενημέρωση

Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε εχθές ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο για τη διακοπή τους.

«Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο Μεντίνσκι, που είναι σύμβουλος στο Κρεμλίνο και του έχουν ανατεθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας.

«Το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία της Ουκρανίας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι τώρα «η μπάλα είναι στη δική τους πλευρά»

«Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν αφού οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αλλά δεν κατάφεραν να καταλάβουν γρήγορα την πρωτεύουσα. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν τον Μάρτιο στην Τουρκία, κατόπιν αντιπροσωπείες είχαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά χωρίς επιτυχία.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε την περασμένη Τρίτη ότι οι συνομιλίες «αναστέλλονται» καθώς η Ρωσία ανασύνταξε τις δυνάμεις της και τώρα επικεντρώνει την «ειδική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο, στην ανατολική Ουκρανία.

Συνεχής ενημέρωση

Ουκρανία: Πρόθυμος να συναντήσει τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μοναδικός ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι πρόθυμος να συναντηθεί και με ένα μόνο θέμα στην ατζέντα: τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ζελένσκι, συμμετείχε διαδικτυακά απόψε σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως ο σχεδιασμός συνομιλιών με τη Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, επικαλούμενος τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ρωσικός στρατός στη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Ουκρανία: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα στη Χερσώνα ανακοίνωσαν οι φιλορωσικές αρχές

Οι νέες, φιλορωσικές αρχές της ουκρανικής επαρχίας της Χερσώνας, την οποία έχει καταλάβει η Ρωσία, ανακοίνωσαν ότι από σήμερα το ρωσικό ρούβλι θα είναι το επίσημο νόμισμα αλλά θα κυκλοφορεί ταυτόχρονα με την ουκρανική χρίβνια.

«Η περιοχή γίνεται ζώνη διπλού νομίσματος: το ρούβλι θα κυκλοφορεί παράλληλα με τη χρίβνια. Οι εταιρείες και οι επιχειρηματίες μπορούν να αναγράφουν τις τιμές και στα δύο νομίσματα» ανέφερε η πολιτο-στρατιωτική διοίκηση της επαρχίας.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram διευκρινίζεται ότι η ισοτιμία ορίζεται στα 2 ρούβλια έναντι 1 (μιας) χρίβνια.

Ουκρανία: Νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Ουκρανικό δικαστήριο εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την κατηγορία της προδοσίας για τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Μόσχα το 2010 σχετικά με την παρουσία του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

Η συμφωνία, ευρύτερη γνωστή ως Σύμφωνο του Χαρκόβου, επέτρεψε στη Μόσχα να επεκτείνει την παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Ουκρανία: Διακόπηκε ο ανεφοδιασμός φυσικού αέριου του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος διανομής φυσικού αερίου της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα ότι ο ανεφοδιασμός των ανατολικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ διακόπηκε επειδή ο κεντρικός αγωγός υπέστη ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών: Εξετάζουμε το ιταλικό σχέδιο για ειρήνευση στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του εξετάζει το ιταλικό σχέδιο για ειρήνευση στην Ουκρανία.

Ο Ρουντένκο πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει όταν αναλύσει επαρκώς την όλη αυτή ιταλική πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι το ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης βασίζεται σε τέσσερα κύρια σημεία, με ιδιαίτερο βάρος στην κατάπαυση του πυρός, στην ουδετερότητα της Ουκρανίας και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε καθεστώς αυτονομίας του Ντομπάς και της Κριμαίας και -τέλος- στην υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη.

Ουκρανία: Ισόβια κάθειρξη στον Ρώσο στρατιώτη που δικαζόταν για φόνο αμάχου

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα από ουκρανικό δικαστήριο ο Ρώσος στρατιώτης που δικαζόταν για τον φόνο άοπλου αμάχου στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου που διεξήχθη μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Ο Βαντίμ Σισιμαρίν, ένας 21χρονος διοικητής άρματος μάχης, είχε δηλώσει ένοχος για τον φόνο του 62χρονου αμάχου Ολεξάντρ Σελίποφ στο χωριό Τσουπαχίβκα στη βορειοανατολική Ουκρανία στις 28 Φεβρουαρίου, έπειτα από διαταγή που έλαβε να τον πυροβολήσει από ένα αυτοκίνητο.

Ο δικαστής Σέρχι Αγκαφόνοφ δήλωσε ότι ο Σισιμαρίν, εκτελώντας “εγκληματική διαταγή” από στρατιωτικό υψηλότερου βαθμού, πυροβόλησε πολλές φορές το θύμα στο κεφάλι με αυτόματο όπλο.

Ρωσικό Υπ.Άμυνας: Η Ρωσία σφυροκόπησε δεκάδες στόχους στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία σφυροκόπησε δεκάδες στόχους στην ανατολική Ουκρανία με αεροπορικές επιδρομές, πυρά πυροβολικού και πυραύλους, καθώς οι χερσαίες δυνάμεις της επιχειρούν να περικυκλώσουν την πόλη Σεβεροντονέτσκ του Ντονμπάς, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ ο επικεφαλής της αποσχισθείσας από την Ουκρανία αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» δήλωσε πως οι μαχητές, που παραδόθηκαν στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης, θα δικαστούν στην αποσχισθείσα περιφέρεια.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως τέσσερις πύραυλοι Kalibr εκτοξεύθηκαν από υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα για να καταστρέψουν το στρατιωτικό εξοπλισμό μιας ουκρανικής ορεινής ταξιαρχίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS και το Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν ήταν αμέσως δυνατό να επαληθεύσει την πληροφορία.

Ρωσία: Θα επιστρέψουμε σε διαπραγματεύσεις μόλις η Ουκρανία επιδείξει μια «εποικοδομητική θέση»

Η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία «μόλις το Κίεβο επιδείξει μια εποικοδομητική θέση», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Αναφορικά με την ανταλλαγή κρατουμένων του Αζοφστάλ από τη Ρωσία, το RIA μετέδωσε ότι ο Ρουντένκο δεν απέκλεισε ότι γίνονται συζητήσεις.

Ζελένσκι: Έως 100 στρατιώτες χάνονται καθημερινά στην ανατολική Ουκρανία

Ο διορισμένος από τους Ρώσους δήμαρχος της μικρής πόλης Ενερχοντάρ στη νότια Ουκρανία τραυματίσθηκε σοβαρά χθες, Κυριακή, από έκρηξη έπειτα από επίθεση εναντίον του, ανακοίνωσαν τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Το Ενερχοντάρ, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, κατελήφθη από ρωσικά στρατεύματα κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Η περιφερειακή πρωτεύουσα Ζαπορίζια παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

Στο μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως οι απώλειες των ουκρανικών στρατευμάτων στο μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία είναι από 50 ως 100 στρατιώτες κάθε ημέρα.

«Σήμερα, από 50 ως 100 άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν στο πιο δύσκολο για εμάς μέτωπο στις ανατολικές περιοχές της χώρας μας», δήλωσε χθες, Κυριακή, ο Ζελένσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RBK-Ukraine.

Συζήτηση Τζόνσον-Ζελένσκι για τον αποκλεισμό του λιμανιού της Οδησσού από τους Ρώσους

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησε χθες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με το ναυτικό αποκλεισμό του λιμανιού της Οδησσού από τους Ρώσους, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον εκδήλωσε την αποφασιστικότητά του για τον διπλασιασμό των προσπαθειών σχετικά με την παροχή βασικών ειδών διατροφής, ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Ουκρανίας, αλλά και της διασφάλισης ότι η χώρα θα είναι ικανή να εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο, πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ζελένσκι: Θα διαπραγματευτούμε μόνο όταν επανακαταλάβουμε τα εδάφη μας

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Μάριο Ντράγκι, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία».

«Θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε, μόνον όταν επανακαταλάβουμε τα εδάφη που η Ρωσία μας αφαίρεσε, από την αρχή του πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, όπως γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου.

«Ελπίζω η Ιταλία να συνεχίσει να μας στηρίζει, με τα αμυντικά συστήματα τα οποία μας είναι απαραίτητα για τον απελευθερωτικό μας αγώνα», υπογράμμισε ο Ζελέσκι.

Όπως αναφέρει, τέλος, η «Corriere», ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να βοηθήσει την χώρα του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «παρά τις αντιστάσεις κάποιων μελών της Ένωσης, αρχίζοντας από το Βερολίνο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ