today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Φωταγωγήθηκε η Βουλή για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Επετειακές εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Με το συμβολικό λογότυπο-μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου φωταγώγησε απόψε την πρόσοψη του κτηρίου της η Βουλή των Ελλήνων.

Στο κτήριο απεικονίζεται το επετειακό σύμβολο του αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων (G από τον διεθνή όρο Genocide).

Στο Σύνταγμα δεκάδες άτομα έλαβαν μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με λάβαρα, σημαίες, ποντιακές φορεσιές, με μπλουζάκια με το G (από το genocide). Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων εύζωνοι ντυμένοι με ποντιακή φορεσιά να εκτελούν την επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Εκπρόσωποι ποντιακών οργανώσεων και της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ ακούστηκαν ποντιακά τραγούδια και οι ιαχές των χορευτών από τον πυρρίχιο χορό σέρρα.

«Σήμερα είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» είπε στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ο οποίος νωρίτερα σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: «Κανείς μας δεν ξεχνά τη θηριωδία!».

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας (ΠΟΕ) Γιώργος Βαρυθυμιάδης ανέφερε πως «δεν θα λυγίσουμε ποτέ» και υπογράμμισε πως «η ΠΟΕ τάσσεται ανοιχτά κατά του πολέμου, όπου και αν διεξάγεται, απ’ όποιον και αν προκλήθηκε».

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε από την Κύπρο ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ο οποίος μίλησε για τη Γενοκτονία των Ποντίων και υπενθύμισε ότι Κύπρος και Πόντος έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Μετά τις εκδηλώσεις ξεκίνησε πομπή προς την πρεσβεία της Τουρκίας, για την επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ