today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Ουκρανοί μαχητές ανατίναξαν τρένο που μετέφερε Ρώσους στρατιώτες – Συνεχής ενημέρωση

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε χθες Τρίτη ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της χώρας του τον Φεβρουάριο μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση», με τη Μόσχα να επιδιώκει κατ’ αυτόν να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς –το ανατολικό τμήμα της χώρας– και να επιβάλλει κατοχή στον νότο.

«Η Ρωσία προετοιμάζεται να διεξαγάγει μακροπρόθεσμη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ενώπιον των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της ΕΕ και του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ο πόλεμος εισέρχεται σε παρατεταμένη φάση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέζνικοφ, οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν τις θέσεις τους στις περιοχές που κατέχουν στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα για να «περάσουν στην άμυνα αν χρειαστεί».

«Επί του παρόντος, οι προσπάθειες του Κρεμλίνου επικεντρώνονται στην περικύκλωση και την καταστροφή των σχηματισμών των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στις περιφέρειες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ», στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που βρίσκονται εν μέρει στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, συνέχισε.

Επίσης στόχος της Μόσχας είναι να «δημιουργηθεί χερσαίος διάδρομος που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία», τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και η επιβολή κατοχής «στο σύνολο της νότιας Ουκρανίας».

Ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου περισσότερο συντονισμό στις παραδόσεις όπλων «για να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας το συντομότερο δυνατόν».

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις «στο σύνολο της γραμμής επαφής» στην περιφέρεια Ντανιέτσκ και εν μέρει στη γειτονική Λουγκάνσκ.

Συνεχής ενημέρωση

ΕΕ: Παρουσίαση σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο

Τα θεμέλια ενός σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, με ευρωπαϊκή και παγκόσμια χρηματοδότηση, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των φορολογικών, εξαγωγικών και άλλων εσόδων της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με την ευρείας κλίμακας παράνομη ιδιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και εξαγωγικών αγαθών, μεταξύ άλλων στον γεωργικό τομέα, με παράλληλη εκτόξευση των βασικών δαπανών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της Ουκρανίας έως τον Ιούνιο σε περίπου 14,3 δισ. ευρώ (15 δισ. δολάρια).

Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας: Ουκρανοί μαχητές ανατίναξαν τρένο που μετέφερε Ρώσους στρατιώτες

Ουκρανοί μαχητές ανατίναξαν ένα θωρακισμένο τρένο που μετέφερε Ρώσους στρατιώτες στην κατεχόμενη Μελιτόπολη, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τις ουκρανικές Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε σε ένα γραπτό αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Η Μελιτόπολη, στην περιοχή Ζαπορίζια, βρίσκεται στη ζώνη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Άμυνας Ρωσίας ανάρτησε βίντεο με νοσηλευόμενους μαχητές του Αζοφστάλ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανάρτησε σήμερα βίντεο στα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, εικονίζονται Ουκρανοί μαχητές που παραδόθηκαν στο πολιορκημένο χαλυβουργείο Αζοφστάλ και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Σε ένα από τα βίντεο, διακρίνονται άνδρες ξαπλωμένοι σε κρεβάτια σε ένα δωμάτιο και δύο από αυτούς έκαναν μια σύντομη δήλωση στην κάμερα. Ο ένας είπε ότι του δίνουν φαγητό και έχει πρόσβαση σε γιατρούς, ενώ ο δεύτερος είπε ότι του επίδεσαν τα τραύματα και δεν έχει κανένα παράπονο για τη θεραπεία που λαμβάνει.

Σε ένα δεύτερο βίντεο, ένας άνδρας, τραυματισμένος στο κεφάλι, είπε ότι τον ταΐζουν και τον φροντίζουν καλά και ότι δεν υφίσταται καμία σωματική ή ψυχολογική πίεση.

Η Ρωσία θα ανοικοδομήσει όλες τις «απελευθερωμένες» περιοχές στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση των περιοχών στην Ουκρανία που περιήλθαν στο έλεγχο της και θα επισκευάσει τους δρόμους που συνδέουν αυτές τις περιοχές με την Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μαράτ Χουσούλιν, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA.

Ο Χουσούλιν δήλωσε ότι η Ρωσία «απελευθέρωσε» τις περιοχές αυτές.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη ως προς την δυναμικότητα του, θα προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια τη Ρωσία και την Ουκρανία εφόσον η Ουκρανία πληρώνει για την ενέργεια. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

ΕΕ: Χορήγηση 9 δισ. ευρώ στην Ουκρανία υπό τη μορφή κοινού δανεισμού για την ανοικοδόμησή της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε σήμερα τη χορήγηση επιπλέον 9 δισεκ. ευρώ ως δανείων της ΕΕ στην Ουκρανία το 2022 προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των βασικών υπηρεσιών της χώρας και τη δημιουργία ενός μέσου διευκόλυνσης, “RebuildUkraine” Facility, για επιχορηγήσεις και δάνεια, στο πρότυπο της Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Τα χρήματα θα δανείζεται η Επιτροπή από την αγορά με εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις της ΕΕ βάσει του μακροοικονομικού προγράμματος βοήθειάς της προκειμένου οι βασικές υπηρεσίες στην Ουκρανία να συνεχίσουν ναλειτουργούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου καθώς η χώρα μάχεται απεναντι στη ρωσική εισβολή.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί νέας γενιάς όπλα λέιζερ στην Ουκρανία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι χρησιμοποιεί νέας γενιάς ισχυρά όπλα λέιζερ που καίνε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αναπτύσσοντας μερικά από τα μυστικά όπλα της Μόσχας για να αντιμετωπίσει μια πληθώρα από δυτικά όπλα με τα οποία προμηθεύει η Δύση την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018 είχε παρουσιάσει μια σειρά νέων όπλων που περιλάμβαναν έναν νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, υποβρύχια drones, έναν υπερηχητικό όπλο και ένα νέο όπλο λέιζερ.

Ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου λέιζερ. Ο Πούτιν είχε αναφέρει ένα που ονομάζεται Peresvet, το οποίο πήρε το όνομά του από έναν μεσαιωνικό ορθόδοξο πολεμιστή μοναχό, τον Αλεξάντερ Περεσβέτ που σκοτώθηκε σε μια μάχη.

Ουκρανία: Ξεκίνησε η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Η πρώτη δίκη Ρώσου στρατιώτη που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή στρατευμάτων της Μόσχας στο ουκρανικό έδαφος ξεκίνησε σήμερα στο Κίεβο και ο στρατιώτης που κατηγορείται ότι σκότωσε έναν άμαχο δήλωσε ένοχος.

“Ξεκίνησε η συνεδρίαση”, δήλωσε ο δικαστής μετά την άφιξη τις πρώτες απογευματινές ώρες στην αίθουσα ακροάσεων του Βαντίμ Σισιμαρίν, 21 ετών, που κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου και δολοφονία εκ προμελέτης.

Αυτός ο λοχίας από το Ιρκούτσκ, στη Σιβηρία, απάντησε “ναι” στον δικαστή που τον ρώτησε αν παραδέχεται τα γεγονότα “χωρίς επιφυλάξεις”, και δήλωσε ένοχος.

Κατηγορείται ότι σκότωσε έναν 62χρονο άμαχο στις 28 Φεβρουαρίου στη βορεοανατολική Ουκρανία.

Δεν έχουν παραδοθεί υψηλόβαθμοι Ουκρανοί διοικητές από το Αζοφστάλ

Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί διοικητές δεν έχουν ακόμα παραδοθεί από τον λαβύρινθο καταφυγίων και στοών κάτω από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της στηριζόμενης από τη Ρωσία περιοχής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

Σχεδόν 1.000 Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στις στοές έχουν παραδοθεί στις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις από τη Δευτέρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες παραδόθηκαν 694 Ουκρανοί στρατιώτες –συμπεριλαμβανομένων μελών του τάγματος Αζόφ– μεταξύ των οποίων και 29 τραυματίες.

Δεν ήταν σαφές εάν οι ανώτατοι διοικητές θα εγκαταλείψουν το εργοστάσιο, ή πιθανόν θα δώσουν μια ύστατη, θανάσιμη μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις που θεωρούν κατακτητές της πατρίδας τους.

«Δεν υπάρχουν διοικητές στο ανώτατο επίπεδο (μεταξύ αυτών που παραδόθηκαν) – δεν έχουν φύγει», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που αναγνωρίστηκε επίσημα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μόλις τρεις ημέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτό είναι – έως τώρα», δήλωσε ο Πουσίλιν, που μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις ελέγχει τη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ντονέτσκ, γνωστό ως DAN.

Δεν ήταν σαφές τι θα συμβεί με τους μαχητές αυτούς που χαρακτηρίστηκαν από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ηρωικοί μαχητές της αντίστασης αλλά τους οποίους Ρώσοι βουλευτές θεωρούν «εγκληματίες ναζί» που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη βαρύτερη τιμωρία, ακόμα και θάνατο.

 

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ο Πουσίλιν δήλωσε ότι η τύχη των Ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν θα αποφασιστεί από τα δικαστήρια.

«Σε ό,τι αφορά τους εγκληματίες πολέμου καθώς και αυτούς που είναι εθνικιστές, η τύχη τους, εάν παραδώσουν τα όπλα τους, θα πρέπει να αποφασιστεί από τα δικαστήρια», δήλωσε.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι το τάγμα Αζόφ, που ξεκίνησε ως ακροδεξιά, εθνικιστική, παραστρατιωτική οργάνωση, είναι μια ομάδα αντιρώσων εθνικιστών μαχητών που τους χαρακτηρίζει σύγχρονους υποστηρικτές των Ναζί.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι αυτό που περιγράφει ως ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’ είναι απαραίτητο στην Ουκρανία για να αποτραπούν οι διώξεις σε βάρος ρωσώφωνων και να εμποδιστούν οι ΗΠΑ από το χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να απειλούν τη Ρωσία.

Η Ουκρανία δηλώνει ότι η Πούτιν προσπαθεί να κατακλέψει τη χώρα και αρνείται ότι το Κίεβο διώκει ρωσόφωνους.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι μαχητές θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Η Ουκρανία έχει πει ότι θα υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

Άμαχοι που κρύβονταν στα καταφύγια έκαναν λόγο για απελπιστικές συνθήκες στους χώρους αυτούς. Ορισμένοι από τους μαχητές είχαν υποστεί σοβαρά τραύματα μάχης.

Κρεμλίνο: Πλήρη έλλειψη επιθυμίας της Ουκρανίας να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία “για πλήρη έλλειψη επιθυμίας” να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

“Οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν και παρατηρούμε πλήρη έλλειψη επιθυμίας των Ουκρανών διαπραγματευτών να συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία”, κατήγγειλε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, μία ημέρα αφού η ουκρανική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι οι συνομιλίες έχουν ανασταλεί εξαιτίας της Ρωσίας.

Ο Πεσκόφ δήλωσε εξάλλου ότι η Μόσχα δεν διαθέτει καμία πληροφορία για τον Ρώσο στρατιώτη που δικάζεται από σήμερα στην ουκρανική πρωτεύουσα για έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγόρησε το Κίεβο ότι κατασκευάζει κατηγορίες τέτοιου είδους εναντίον της Ρωσίας.

Εσθονή πρωθυπουργός: Μάταιος ο διάλογος με τον Πούτιν. Η λύση του ουκρανικού μπορεί να είναι μόνο στρατιωτική

Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro χαρακτήρισε μάταιο τον διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι η λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να είναι μόνο «στρατιωτική».

Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Mάκρον πρέπει να συνεχίσει να συνομιλεί με τον Πούτιν σχολίασε ότι τα τηλεφωνήματα δεν πρόσφεραν τίποτα και πρόσθεσε: «Στην Μπούτσα βρήκαμε σαφή σημάδια γενοκτονίας. Ο Πούτιν είναι για μένα εγκληματίας πολέμου και δεν βλέπω κανένα λόγο να του μιλάει κανείς. Λέμε ότι πρέπει να δείξουμε στον Πούτιν ότι είναι απομονωμένος- αν του μιλάμε συνεχώς, δεν θα αισθάνεται απομονωμένος, αλλά μάλλον στο επίκεντρο του κόσμου».

Η Ιαπωνία κάλεσε την Κίνα να αντιμετωπίσει “υπεύθυνα” τη ρωσο-ουκρανική κρίση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας κάλεσε σήμερα το Πεκίνο «να διαδραματίσει υπεύθυνο ρόλο» στην ρωσοουκρανική κρίση κατά την πρώτη του συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του εδώ και έξι μήνες, με τον τελευταίο να ζητεί από το Τόκιο να μη συνεργαστεί με τις ΗΠΑ εναντίον της χώρας του.

Η Ιαπωνία έχει υιοθετήσει τις αυστηρές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ το Πεκίνο έχει αρνηθεί να την καταδικάσει.

Ο Ιάπωνας υπουργός Γιοσιμάσα Χαγιάσι δήλωσε στον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι ότι η ρωσική εισβολή αποτελεί «ξεκάθαρη παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών κανόνων», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: 694 Ουκρανοί μαχητές από το Αζοφστάλ παραδόθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 694 Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης παραδόθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Από τη Δευτέρα, έχουν παραδοθεί συνολικά 959 μαχητές από το Αζοφστάλ, 80 εκ των οποίων ήταν τραυματισμένοι, ανακοίνωσε το υπουργείο σύμφωνα με το RIA.

Ουκρανία: Ξεκινά σήμερα η πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα 

Η δικαιοσύνη στην Ουκρανία ξεκινά σήμερα την πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα εναντίον ενός Ρώσου στρατιώτη που κατηγορείται ότι σκότωσε έναν άοπλο άμαχο.

Η δίκη, την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές άλλες, θα αποτελέσει τεστ για το ουκρανικό δικαστικό σύστημα, ενώ διεθνείς θεσμοί διεξάγουν δικές τους έρευνες για τις ωμότητες που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο Βαντίμ Σισιμαρίν, 21 ετών, θα εμφανιστεί σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ενώπιον δικαστηρίου στην περιοχή Σολομιάνσκι του Κιέβου όπου θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τον θάνατο ενός 62χρονου άνδρα στις 28 Φεβρουαρίου στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Ο Σισιμαρίν, που κατάγεται από το Ιρκούτσκ της Σιβηρίας και κατηγορείται για έγκλημα πολέμου και ανθρωποκτονία από πρόθεση, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια.

«Κατανοεί τις κατηγορίες εναντίον του», δήλωσε ο Βίκτορ Οβσιανίκοφ, ο δικηγόρος του στρατιώτη. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, αυτός συνεργάζεται με τις ουκρανικές αρχές και έχει παραδεχθεί το γεγονός.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σισιμαρίν ήταν επικεφαλής μιας μονάδας μιας μεραρχίας τεθωρακισμένων όταν το κομβόι τους δέχθηκε επίθεση. Μαζί με τέσσερις στρατιώτες έκλεψε ένα αυτοκίνητο για να γλιτώσουν. Αυτοί βρίσκονταν κοντά στο χωριό Τσουπαχίφκα στην επαρχία Σούμι όταν συνάντησαν τον 62χρονο πάνω σε ένα ποδήλατο.

«Ένας από τους στρατιώτες διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον άμαχο προκειμένου να μην τους καταγγείλει» για την κλοπή του αυτοκινήτου, ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελέως.

Ο Σισιμαρίν τότε πυροβόλησε με το καλάσνικόφ του από το παράθυρο του αυτοκινήτου και «ο άνδρας σκοτώθηκε επί τόπου, μερικές δεκάδες μέτρα από το σπίτι του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ