today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Π/Θ Ουκρανίας: Η ΕΕ άνοιξε ειδικούς διαδρόμους προμήθειας καυσίμων στη χώρα – Συνεχής ενημέρωση

Πάνω από 260 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 53 τραυματίες, έφυγαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο στη Νοβοαζόφσκ, ανέφεραν οι ουκρανοί επιτελείς. Άλλοι 211 μεταφέρθηκαν στο χωριό Ολενίφκα, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, και πρόκειται να επιστρέψουν σε περιοχές ελεγχόμενες από το ουκρανικό κράτος αργότερα, στο πλαίσιο ανταλλαγών κρατουμένων, διευκρίνισε η Χάνα Μάλιαρ, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Οι προσπάθειες να απομακρυνθούν από τις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ οι εναπομείναντες ουκρανοί στρατιωτικοί συνεχίζονται, πάντα το ουκρανικό επιτελείο.

«Οι δραστηριότητες για τη διάσωση των υπερασπιστών που απομένουν (…) συνεχίζονται», κατά το ουκρανικό επιτελείο, που τους χαρακτήρισε «τους ήρωες της εποχής μας» που «θα μείνουν στην ιστορία για πάντα», καθώς κατ’ αυτό εμπόδισαν «να εφαρμοστεί το (ρωσικό) σχέδιο για να καταληφθεί γρήγορα η Ζαπορίζια», ουκρανική πόλη 200 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης.

Σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως το ουσιώδες είναι «να σωθεί η ζωή των παλικαριών μας», επιμένοντας «θέλω να το υπογραμμίσω: η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς».

Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι πάνω από 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 600 τραυματίες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, απέμεναν στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη. Οχυρώθηκαν στα υπόγεια της χαλυβουργίας κατά την πολιορκία του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα σχεδόν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Συνεχής ενημέρωση

Ουκρανία: Επτά άμαχοι νεκροί από ρωσικές επιθέσεις στο Ντονέτσκ

Ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν σήμερα τον θάνατο επτά αμάχων στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο σε μήνυμά του στο Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλοι έξι άμαχοι τραυματίστηκαν.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσει την αναφορά του Κιριλένκο από ανεξάρτητες πηγές.

Ντι Μάιο: Η ΕΕ πρέπει να είναι πιο θαρραλέα όσον αφορά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

«Ως ιταλική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την ενέργεια θεωρούμε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι πολύ πιο θαρραλέα. Τόσο για το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία, όσο και για τον καθορισμό ενός ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος να μπορεί να θέσει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Η τιμή του φυσικού αερίου είναι εκτός ελέγχου και αυτό δεν εξαρτάται από την ποσότητα. Είναι εκτός ελέγχου λόγω του φόβου που προκαλεί ο πόλεμος και το πόσο μπορεί να επηρεάσει τις προμήθειες φυσικού αερίου τους ερχόμενους μήνες», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Ουκρανία: Η κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς στις τιμές των καυσίμων

Η ουκρανική κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς στις τιμές των καυσίμων για να επιτρέψει στους εμπόρους να αυξήσουν τις εισαγωγές για να καλυφθούν οι ελλείψεις που παρατηρούνται στη χώρα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας.

«Αναστείλαμε τη ρύθμιση των τιμών προκειμένου να επιτρέψουμε στους εμπόρους να εφοδιάσουν την αγορά», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Γιούλια Σβιριντένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Μακρόν: Οι παραδόσεις γαλλικών όπλων στην Ουκρανία θα εντατικοποιηθούν τις ερχόμενες μέρες

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι οι παραδόσεις γαλλικών όπλων στην Ουκρανία θα εντατικοποιηθούν μέσα στις ερχόμενες μέρες, τονίζοντας ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε πρόσθετες απαιτήσεις για βοήθεια, ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, ο Μακρόν είπε επίσης ότι η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξεταστεί από τα μέλη της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο και επανέλαβε μια ιδέα για τη δημιουργία μιας νέας «πολιτικής κοινότητας» εκτός της ΕΕ για να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση της Ουκρανίας.

Η εισαγγελία της Ρωσίας ζητά να αναγνωριστεί το Τάγμα Αζόφ ως “τρομοκρατική οργάνωση”

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίσει ως «τρομοκρατική οργάνωση» το Τάγμα Αζόφ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το θέμα αυτό στις 26 Μαΐου.

Ζελένσκι: Μακροσκελής και ουσιαστική η επικοινωνία με τον Μακρόν

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε σήμερα πως είχε μια «μακροσκελή και ουσιαστική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ενημέρωσα για την πορεία των εχθροπραξιών, την επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών από το Azovstal και το όραμα για τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας. Έθεσα το ζήτημα της προμήθειας καυσίμων στην Ουκρανία», αναφέρει η ανάρτηση που έκανε ο Ζελένσκι στο Twitter.

«Συζητήσαμε επίσης για την αμυντική υποστήριξη από τη Γαλλία, την προετοιμασία του έκτου πακέτου κυρώσεων (της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας) και πιθανούς τρόπους για τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων. Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αίτηση μας να αποκτήσουμε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ», σημειώνει ο ουκρανός πρόεδρος.

Π/Θ Ουκρανίας: Η ΕΕ άνοιξε ειδικούς διαδρόμους προμήθειας καυσίμων στη χώρα

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε ειδικούς διαδρόμους προμήθειας καυσίμων στην Ουκρανία, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform επικαλούμενο την ιστοσελίδα της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία αυτή ήταν η απάντησή του σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με στελέχη του τομέα καυσίμων. Στη διάσκεψη αυτή συζητήθηκε το θέμα της κάλυψης της αγοράς σε καύσιμα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε λειτουργία για την Ουκρανία τους λεγόμενους διαδρόμους αλληλεγγύης. Παρόμοιο εργαλείο είχε τεθεί σε λειτουργία κατά την διάρκεια της πανδημίας εντός της Ευρώπης, όταν μεταφέρονταν εμβόλια και φάρμακα. Η κυβέρνηση κάνει και θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εισάγουν καύσιμα στην χώρα. Στα σημεία διέλευσης, στους συρμούς με φορτίο καυσίμων και στα βυτιοφόρα καυσίμων δίνεται απόλυτη προτεραιότητα. Επίσης διεξάγουμε συνομιλίες για άλλους τρόπους μεταφοράς, ώστε να διευρύνουμε τις υλικοτεχνικές μας υποδομές», δήλωσε ο Σμιγκάλ.

Ουκρανία: Τουλάχιστον επτά λεωφορεία με Ουκρανούς μαχητές αναχώρησαν σήμερα από το Αζοφστάλ

Τουλάχιστον επτά λεωφορεία που μετέφεραν Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν, αναχώρησαν σήμερα το απόγευμα από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ με τη συνοδεία φιλορωσικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters.

Ορισμένοι από τους Ουκρανούς μαχητές που απομακρύνθηκαν δεν φαινόταν να είναι τραυματισμένοι, είπε ο μάρτυρας.

Ουκρανία: Δεν θα υπογραφούν συμφωνίες τύπου Μινσκ με τη Ρωσία

Η Ουκρανία θεωρεί απαράδεκτες τις πρωτοβουλίες να δοθούν στους Ρώσους ορισμένα εδάφη της για την επίτευξη ειρήνης, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ, κατά την διάρκεια ενημερωτικού μαραθωνίου με την συμμετοχή ουκρανικών τηλεοπτικών δικτύων, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Το τίμημα του πολέμου είναι πολύ μεγάλο. Έχουν σκοτωθεί πολλοί άμαχοι. Και δεν έχουν απλά σκοτωθεί, αλλά έχουν βασανιστεί, κυνικά, επειδή αυτή είναι η φιλοσοφία της Ρωσικής Ομοσπονδίας: να έρθει στην Ουκρανία και να σκοτώνει κυνικά ανθρώπους. Όχι απλά να σκοτώνει, αλλά να το κάνει αυτό με τρόπο κυνικό και μαζικό, να βιάζει. Αυτή η κοσμοθεωρία είναι απαράδεκτη για μας, να δώσουμε κάτι στην Ρωσική Ομοσπονδία και να υποκρινόμαστε ότι έγινε κάποιος μικρός πόλεμος. Αυτό είναι αδύνατο», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Το Κίεβο εργάζεται για την απομάκρυνση των μαχητών στο Αζοφστάλ

Διακόσιοι πενήντα έξι ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 51 τραυματίες, οι οποίοι βρίσκονταν στο πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, έφυγαν από αυτό, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο και επιβεβαίωσαν πριν από λίγο οι φιλορώσοι αυτονομιστές που έκαναν λόγο για “παράδοση”, ενώ και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

“Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων”, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας ότι όσοι χρειάζονταν ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ, μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Ε.Ε. πρέπει να πιέσει την Ουγγαρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει μήνυμα στην Ουγγαρία, να πιέσει τη Βουδαπέστη προκειμένου να συμφωνήσει να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, έκρινε χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεν εναπόκειται σε εμένα να εμπλακώ σε ρητορική σύγκρουση με τις αρχές της Ουγγαρίας, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι δική της, οικογενειακή υπόθεση», είπε ο κ. Κουλέμπα.

Εκρήξεις στη Λβιβ

Σειρά εκρήξεων ακούστηκε σήμερα στη Λβιβ, μεγάλη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν υπάρχουν απώλειες εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκρήξεων, που άρχισαν λίγο μετά τη 01:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Πληροφορίες ουκρανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για οκτώ ως δέκα πλήγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ