today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Η συμπαραγωγή των F35,τα ναυπηγεία Ελευσίνας, η ικανοποίηση για τον ΟΤΕ και οι απευθείας αναθέσεις της ΚτΠ

Φαίνεται ότι το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ πήγε εξαιρετικά καλά και όχι μόνον στους συμβολισμούς, αλλά και στην ουσία. Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται με γραβάτα στα χρώματα της Ελλάδας -είναι κάτι που δεν γίνεται συχνά, ειδικά από έναν πρόεδρο ο οποίος έχει πλήρη γνώση των ελληνοτουρκικών θεμάτων και στο παρελθόν έχει στηρίξει απολύτως τις ελληνικές θέσεις. Η ουσία όμως κρύβεται αλλού. Μαθαίνουμε ότι δύο ηγέτες κατ αρχήν συμφώνησαν η χώρα μας να εκσυγχρονίσει την πολεμική της αεροπορία με F35 και ένα μέρος τους να παραχθεί εδώ, ενώ η Locheed Martin πρόκειται να αποκτήσει μετοχικό μειοψηφικό πακέτο στην κρατική ΕΑΒ. Αυτή είναι μια εξέλιξη εξαιρετική γιατί εκτός της επένδυσης στην άμυνα η Ελλάδα έχει να κερδίσει και από τα αναπτυξιακά κεφάλαια που θα διατεθούν για τα F35… Ας αναμένουμε όμως τις επίσημες ανακοινώσεις.

Σήμερα, Τρίτη, εκτός απροόπτου, το αργότερο τέλος της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο εξυγίανσης για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφή εντολή για επίσπευση των διαδικασιών για την εξυγίανση των ναυπηγείων, μια εντολή που φαίνεται πως γίνεται πράξη. Έτσι λοιπόν μετά από αρκετές δυσκολίες τα Ναυπηγεία Ελευσίνας φαίνεται πως πιάνουν την Ιθάκη τους. Το σχέδιο της Onex προβλέπει σπάσιμο των Ναυπηγείων σε δύο μέρη. Το ένα για αμυντικές ναυπηγήσεις και το άλλο για εμπορικά πλοία. Έρχονται και επενδύσεις 200 εκατ.ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα πάρει πάνω από το μισό δισεκ. ευρώ από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και τη λειτουργία των Ναυπηγείων.

Ικανοποιημένοι οι αναλυτές από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ και αυτό γιατί παρουσίασε ανάπτυξη σε όλες τις γραμμές δραστηριότητάς του. Έτσι λοιπόν, ο όμιλος στο τρίμηνο κατέγραψε αύξηση εσόδων και 28% κερδών στα 129,5 εκατ.ευρώ. Το ICT αναπτύσσεται, ιδιαίτερη η σημασία του κλάδου για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών στο σπίτι (FTTH) , που θα φτάσει σε 1 εκατ. σπίτια έως τέλος του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, ο Μ. Τσαμάζ δεν έδωσε στοιχεία για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τον Ολυμπιακό για να μεταδίδονται οι αγώνες του από την Cosmote TV. O λόγος; «Αν απαντήσω θα ασχολείστε όλοι με αυτό και όχι με τα αποτελέσματα του τριμήνου» είπε ο Τσαμάζ στην ενημέρωση αναλυτών.

Δάνεια 1,7 δισεκ. ευρώ έδωσε στο τρίμηνο η Πειραιώς όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση αναλυτών. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό νούμερο, που όπως λένε αναλυτές, δείχνει πως στηρίζεται η ελληνική οικονομία και πως οι τράπεζες αρχίζουν να ρίχνουν χρήμα στην αγορά. Παράλληλα, τα κόκκινα δάνεια μειώνονται και αναμένεται να φτάσουν σε ιστορικά χαμηλά μεγέθη. Η ανάπτυξη και η κεφαλαιακή επέκταση αυξάνονται. Εν ολίγοις, ετοιμάζεται για ανάπτυξη η τράπεζα.

Πτώση στα EBITDA για την Τιτάν στο τρίμηνο κάτι που οφείλεται στο γεγονός των ανατιμήσεων στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες. Τα αποτελέσματα τριμήνου δεν προκάλεσαν ικανοποίηση, ωστόσο υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης. Κάτι που οφείλεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και στην ανάπτυξη των κατασκευών το προσεχές διάστημα. Θετική η πορεία της θυγατρικής στην Αμερική, όπου η εταιρεία αναμένεται να επενδύσει παραπάνω και να αναπτύξει τα προϊόντα που είναι φιλικά στο περιβάλλον.

Δύσκολα παραμένουν τα πράγματα για την Attica Bank η οποία δρομολογεί στο παρασκήνιο νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις που θα ελαφρύνουν τα βάρη της. Ωστόσο, επικρατεί ικανοποίηση στη διοίκηση γιατί φαίνεται πως οι ιδιώτες επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην τράπεζα και θα γλιτώσει τις περιπέτειες.

Επενδυτικές προτάσεις υπέβαλαν 14 ελληνικές εταιρείες για νέες γραμμές παραγωγής συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της δράσης «Μεταρρυθμίσεις του Συστήματος Clawback και Συμψηφισμός του με Ερευνητικές και Επενδυτικές Δαπάνες», ο οποίος αφορά το συμψηφισμό της αυτόματης επιστροφής (clawback) με ποσοστά επί των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής των φαρμακευτικών.Τα μεγαλύτερα έργα για παραγωγικές μονάδες εξ’ αυτών των 200 εκατομμυρίων προωθούνται από τις ελληνικές εταιρείες ELPEN, DEMO, Rafarm, Gap, Pharmazac, Unifarma, Winmedica και Medicair. Επιπλέον 40 ελληνικές αλλά και πολυεθνικές εταιρίες υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια για ένταξη στο πρόγραμμα σχεδίων που αφορούν σε έρευνα και ανάπτυξη όπως και κλινικές μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατομμύριων . Τα μεγαλύτερα έργα εδώ είναι των ELPEN, DEMO, Phizer, Bennett, Rafarm,, Novartis, Sanofi, Unifarma, Winmedica, Βιανέξ, Novo Nordisk και Merck Sharp & Dohme Ελλάς.

Σε δύο απευθείας αναθέσεις προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες η Κοινωνία της
Πληροφορίας. Συγκεκριμένα, ανέθεσε στην  εταιρία Experiential Hub και στην εταιρία Kalon PR δύο προγράμματα διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων συνολικής αξίας 50.000 Ε. Η αγορά πάντως ψιθυρίζει ότι οι δύο ανάδοχοι των έργων δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να διεκδικήσουν τις δουλειές αυτές μέσω κλειστών ή ανοιχτών διαγωνισμών. Μέσα σε όλα δημόσιες σχέσεις αποφάσισε να κάνει και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων δίνοντας και αυτή απευθείας έργο σε μια εταιρία με έδρα την Κύπρο! Λέτε να ήταν καταλυτική η εμπειρία των Κυπρίων στα ζητήματα υδρογονανθράκων ή μήπως οι λόγοι της επιλογές σχετίζονται με λογιστικά ή φορολογικά ζητήματα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ