today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ουκρανία: 20 νεκροί από βομβαρδισμούς σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ – Συνεχής ενημέρωση

Παρά τις σφοδρές επιθέσεις της Ρωσίας, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να ελέγχει περίπου το ένα δέκατο της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών.

Ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι είπε χθες Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να καταλάβουν τα περίχωρα των πόλεων Ρουμπίζνε, Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Μόσχα υποστήριξε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν προελάσει στα διοικητικά όρια της Λουγκάνσκ, με τη βοήθεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ο κ. Γκαϊντάι απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό κάνοντας λόγο για αποκυήματα «φαντασίας».

Στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, επίσης στην ανατολική Ουκρανία, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις χθες, ανέφεραν οι αρχές.

Αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές διεκδικούν όλα τα εδάφη των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, που αναγνωρίστηκαν από τη Μόσχα ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες λίγα 24ωρα πριν από την εισβολή.

Συνεχής ενημέρωση

Ουκρανία: 20 νεκροί από βομβαρδισμούς σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέσκ, όπως ανακοίνωσαν απόψε οι ουκρανικές αρχές.

Σε μήνυμα της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στο Facebook αναφέρεται ότι 25 κοινότητες των δύο περιοχών δέχθηκαν ρωσικές επιθέσεις και επλήγησαν, μεταξύ άλλων, 42 οικήματα και ένα σχολείο.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές και προσθέτει ότι δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από ρωσικής πλευράς.

Ουκρανία: Λεωφορεία με Ουκρανούς στρατιωτικούς εγκαταλείπουν το Azovstal

Περίπου 12 λεωφορεία με ουκρανούς στρατιωτικούς που ήταν οχυρωμένοι στο Azovstal της Μαριούπολης, αναχώρησαν από το εργοστάσιο χάλυβα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.

Δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί πόσοι στρατιωτικοί επέβαιναν στα λεωφορεία, υπογραμμίζει.

Αδιευκρίνιστο παραμένει επίσης αν στους επιβαίνοντες συμπεριλαμβάνονται οι 40 τραυματισμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί που είχε αναφερθεί ότι βρίσκονταν στο υπόγειο του εργοστασίου. Συνολικά 600 ένστολοι φέρονται να είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του Azovstal, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Το Τάγμα του Αζόφ εκτελεί την απόφαση της ανώτατης διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών

Ένας υψηλόβαθμος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων που παραμένουν εγκλωβισμένες στο πολιορκημένο από τους Ρώσους χαλυβουργείο του Αζοφστάλ ανακοίνωσε απόψε ότι εκτελεί την απόφαση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε παράδοσή τους.

Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από το πρακτορείο Reuters ως ένδειξη ότι η μακρά πολιορκία φτάνει στο τέλος της.

Ζ.Μπορέλ: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα» είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με 500 εκατομμύρια ευρώ για αγορές όπλων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η ΕΕ για αυτόν τον σκοπό σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ουκρανία: Ρωσική προπαγάνδα τα περί εκεχειρίας στο Αζοφστάλ

Το Κίεβο χαρακτηρίζει ως προπαγάνδα τα όσα ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και συγκεκριμένα τα περί εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στην πολιορκημένη χαλυβουργία Αζοφστάλ, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη της Μαριούπολης, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες και να μεταφερθούν σε ιατρικά κέντρα.

Οι Ρώσοι προπαγανδιστές προέβησαν σε μια επιχείρηση παραπληροφόρησης για την απομάκρυνση των τραυματιών υπερασπιστών του εργοστασίου Αζοφστάλ, για το κοινό τους εντός της Ρωσίας, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Κέντρου καταπολέμησης της παραπληροφόρησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Σεβεροντονέτσκ

Τουλάχιστον 10 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Σεργκέι Γκαϊντάι, ο Ουκρανός περιφερειάρχης της περιοχής Λουχάνσκ.

Ο Γκαϊντάι είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι οι σφοδροί βομβαρδισμοί προκάλεσαν πυρκαγιές σε κατοικημένες περιοχές.

Η Ρωσία ετοιμάζει πλαστές «μαρτυρίες» ότι η Μαριούπολη καταστράφηκε από τον ουκρανικό στρατό

Η Ρωσία στη Μαριούπολη ετοιμάζει τη μεγαλύτερη πλαστογράφηση από «καταθέσεις μαρτύρων» ότι η πόλη καταστράφηκε από τον ουκρανικό στρατό. Τη δήλωση αυτή έκανε στο Telegram ο σύμβουλος του δημάρχου της πόλης Πιότρ Αντριούσενκο, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom.

«Για την διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης οι Ρώσοι κατακτητές ανακοίνωσαν την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση αποζημιώσεων για καταστροφή σπιτιού ή για την απώλεια μέλους της οικογένειας. Για το σπίτι δίνεται αποζημίωση 500.000 ρουβλίων (περίπου 6.000 δολαρίων), για μέλος της οικογένειας που πέθανε 3.εκ ρούβλια (περίπου 33.000 δολάρια)», γράφει ο Αντριούσενκο.

Συνομιλία Ζελένσκι με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για την ανάγκη οικονομικής υποστήριξης της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως συζήτησε με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για την ανάγκη οικονομικής υποστήριξης της ουκρανικής οικονομίας.

«Το ΔΝΤ είναι ένας σημαντικός εταίρος μας. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω εποικοδομητική συνεργασία για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας», τόνισε ο Ζελένσκι με ανάρτηση στο twitter.

Ρωσικό υπ.Άμυνας: Εκεχειρία στο Azovstal για να απομακρυνθούν τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι μια εκεχειρία συμφωνήθηκε στην πολιορκημένη χαλυβουργία Azovstal, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη της Μαριούπολης, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες και να μεταφερθούν σε ιατρικά κέντρα.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την απομάκρυνση των τραυματισμένων στρατιωτών από το Αζοφστάλ.

 

Ουκρανία: Ρωσική οβίδα έπληξε αποθήκη με ποσότητες νιτρικού αμμωνίου στο Χάρκοβο

Μια αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν ποσότητες νιτρικού αμμωνίου χτυπήθηκε από ρωσικό πλήγμα στην περιοχή του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Η έκρηξη στην περιφέρεια του Χαρκόβου δεν συνιστά απειλή για τον πληθυσμό» διαβεβαίωσε στη σελίδα του στο Telegram ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας του Ντονέτσκ. Η ανάρτηση συνοδευόταν από μια φωτογραφία που έδειχνε ένα εντυπωσιακό πορτοκαλί νέφος να υψώνεται πάνω από χωράφια.

«Μια ρωσική οβίδα έπληξε μια αποθήκη στην περιοχή του Χαρκόβου όπου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρχε νιτρικό αμμώνιο», διευκρίνισε ο κυβερνήτης. «Το νέφος μπορεί να είναι τρομακτικό, όμως δεν υπάρχει λόγος πανικού», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι αντικαθιστά τον επικεφαλής των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντικατέστησε τον επικεφαλής των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία χωρίς να εξηγήσει τον λόγο.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ο Ζελένσκι διόρισε τον υποστράτηγο Ίχορ Ταντσιούρα προκειμένου να διαδεχθεί τον Γιούριι Χαλούσκιν ως διοικητής των δυνάμεων που βοηθούν τον ουκρανικό στρατό να υπερασπιστεί τη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο ανέφερε πως ο Ταντσιούρα είναι πεπειραμένος αξιωματικός που ήταν προηγουμένως αρχηγός του επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ανέφερε πως οι Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας μεγεθύνθηκαν γρήγορα μετά τη σύστασή τους λίγο πριν από την εισβολή και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

“Η εκρηκτική μεγέθυνση της δομής, ιδιαίτερα σε καταστάσεις έντονης μάχης, είναι μια τεράστια εμπειρία, (με) λάθη και επιτεύγματα. Υπάρχουν επιτυχίες και, δυστυχώς, απώλειες”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ξεχωριστά σήμερα πως τάγμα των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας προήλασαν μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία αφού απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις που επιτέθηκαν στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο.

Καλίν: Η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει διπλωματική ισορροπία ώστε να διευκολύνει τις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει μια λεπτή διπλωματική ισορροπία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να παραμείνει σε θέση να βοηθήσει έναν ενδεχόμενο τερματισμό του πολέμου με διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του.

Ο Ιμπραΐμ Καλίν, που είναι και βασικός σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι, αν και η Άγκυρα έχει επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ενέργειές της στο πεδίο της μάχης, δεν θα βοηθούσε να υιοθετήσει μια πιο τιμωρητική στάση απέναντι στη Μόσχα.

Ουκρανία: Τα στρατεύματα που υπερασπίζονται το Χάρκοβο έφθασαν στα σύνορα με τη Ρωσία

Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Χάρκοβο έχουν φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία, όπως είπε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τα σχόλια του κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαρκόβου Ολεχ Σινεγκούποφ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πόσοι στρατιώτες έχουν φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία και σε ποιο σημείο.

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας πρέπει να σταματήσουν προτού αρχίσει διάλογος

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε χθες Κυριακή ότι για να αρχίσει διάλογος με τη Μόσχα, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει την Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή όχι μόνο να συνομιλήσουμε, αλλά επιτέλους να σταματήσουμε τους σκοτωμούς», είπε η κυρία Μπέρμποκ έπειτα από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του NATO στο Βερολίνο χθες Κυριακή. «Όμως για να γίνει αυτό, οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ