today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Προς μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία

Ενώπιον των εθνικών ευθυνών του ετοιμάζεται να θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη σημερινή συζήτηση  στη Βουλή για την κύρωση της  Ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συνεργασίας, μετα την καταψήφιση της στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων όπου οι πολιτικές δυνάμεις αποσαφήνισαν τις θέσεις τους, γύρω από το εν λόγω  σημαντικό ζήτημα.

Του Κώστα Πασίση

Μετα το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να θέσει εκ νέου ένα κρίσιμο ερώτημα που μένει  αναπάντητο από τον περασμένο Φεβρουάριο στο Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Αν δηλαδή μετά τη λήξη της, ύστερα από πέντε έτη, που είναι η ισχύς της,  καταγγείλει τη συμφωνία που ενισχύει την αμυντική θωράκισης της Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο ελληνικός λαός θα εμπιστευθεί την τύχη της χώρας για δεύτερη φορά στον Αλέξη Τσίπρα…

Και αυτό επειδή στο διάστημα που ήταν Πρωθυπουργός η κυβέρνηση του δε χάλαγε χατίρι στις ΗΠΑ, ενώ ως αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας φόρεσε το αμπέχονο και μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Γ. Κατρούγκαλου χαρακτήρισε ουσιαστικά επιζήμια τη συμφωνία, ενώ σφοδρή ήταν και η κριτική στην κυβέρνηση, μιλώντας για προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας προφανώς «παίζει» εκ του ασφαλούς το αντιαμερικανικό δόγμα και δε θα προβεί σε αυτή την απονενοημένη έως αυτοκτονική κίνηση. Και  η  σημερινή στάση του εντάσσεται στη γραμμή του «όχι σε όλα», που ο ίδιος υπηρετεί πιστά από την επόμενη των εκλογών.

Σημειώνεται ότι υπέρ της κύρωσης της από τη Βουλή τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ, χωρίς αυτό να σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στην γενικότερη στρατηγική της Χαρ. Τρικούπη.

Λόγω και της συγκυρίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει  στη Βουλή προετοιμασμένος για σκληρή αντιπαράθεση με τον αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης και το μόνο βέβαιο είναι ότι το πολιτικό θερμόμετρο θα εκτοξευθεί στα ύψη, καθότι η συζήτηση θα μετατραπεί σε ένα νέο μπρα-ντε-φερ μεταξύ των δύο ηγετών.

Πλησιάζει η ώρα της …εξαργύρωσης

Πέρα όμως από τη μονομαχία, είναι πιθανό να προκύψουν σημαντικές «ειδήσεις» για την περαιτέρω θωράκιση της χώρας, καθότι η Ελλάδα έχει καταστεί αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ, έχει αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό  ρόλο της στην Νοτιοανατολική μεσόγειο και στα Βαλκάνια και στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πήρε από την πρώτη στιγμή καθαρή θέση υπέρ της Δύσης.

Και από τις πληροφορίες που διακινούνται στο παρασκήνιο φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα της …εξαργύρωσης, που μεταφράζεται στην προτεραιότητα που αποκτά η Ελλάδα, αναφορικά με την προμήθεια των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, ενώ ταυτόχρονα οι ΗΠΑ εμφανίζονται να είναι έτοιμες να εκσυγχρονίσουν και στρατιωτικές υποδομές της χώρας.

Η σημερινή κύρωση από την Ελληνική βουλή της σπουδαίας ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας, «σφραγίζει» τη στενή συνεργασία των δυο χωρών και όπως επισημαίνεται αρμοδίως η επίσημη πρόσκληση του Τζο Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συνάντηση στο Λευκό Οίκο δείχνει ότι οι ΗΠΑ επενδύουν στο σταθεροποιητικό ρόλο  που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, σε μια περίοδο γενικότερης αναταραχής.

Τόσο η επίμαχη ελληνοαμερικανική συμφωνία, με τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία όσο και η συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη έχουν προκαλέσει νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα, γεγονός που αποδεικνύει πόσο στρατηγικά ορθή ήταν η συγκεκριμένη απόφαση για επέκταση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι η υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας συνοδεύθηκε και από μια επιστολή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν όπου υπάρχει η ρητή δέσμευση για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών κατά της Ελλάδας και  το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ