today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

ΟΗΕ: Εγκρίθηκε η διεξαγωγή έρευνας για φερόμενες θηριωδίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα το απόγευμα με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα για τη διεξαγωγή έρευνας για καταγγελίες που αφορούν παραβιάσεις δικαιωμάτων από ρωσικά στρατεύματα σε περιοχές της Ουκρανίας που είχαν καταλάβει για λίγο χρονικό διάστημα.

Το Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα μέσω ψηφοφορίας, με 33 μέλη να ψηφίζουν υπέρ και 2 κατά (Κίνα, Ερυθραία). Δώδεκα μέλη δήλωσαν αποχή.

Το ψήφισμα καλεί τη Διεθνή Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία να διενεργήσει «έρευνα» για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίχιβ, του Χαρκόβου και του Σούμι από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τον Μάρτιο του 2022, με σκοπό «να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Η συμμετοχή της Ρωσίας στο 47μελές Συμβούλιο ανεστάλη τον περασμένο μήνα λόγω καταγγελιών για παραβιάσεις στην Ουκρανία, αν και η Μόσχα λέει ότι αποχώρησε.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπός της έχει το δικαίωμα να λάβει τον λόγο στη σημερινή συνεδρίαση αλλά η θέση της είναι κενή. Η Μόσχα απέχει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ψήφισμα που, όπως είπε, ισοδυναμεί με διευθέτηση πολιτικών λογαριασμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ