Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία: Τοποθετήσεις Κεγκέρογλου, Παπαναστάση, Μυλωνάκη και Σακοράφα

Eurokinissi

“‘Αλλο σύμμαχοι και άλλο δορυφόροι. Αυτή είναι μια κορυφαία διαφορά στην αντίληψη της Δεξιάς και της Δημοκρατικής Παράταξης για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς συνεργασίες, τόνισε στην τοποθέτησή του για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου. Η διαπραγματευτική προσπάθεια και το αποτέλεσμά της δεν αξίζουν το ναι, είπε ο κ. Κεγκέρογλου σημειώνοντας ωστόσο ότι, στην κρίσιμη αυτή περίοδο δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλεια της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ, και αυτό είναι το νόημα της θετικής μας ψήφου. Δήλωσε επίσης ότι η αντιστροφή των αρνητικών τροποποιήσεων της συμφωνίας πρέπει αν επιδιωχθεί, “αλλά από μια άλλη κυβέρνηση με ισχυρή εθνική στρατηγική [..] Οι πολίτες γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι δεν μπορεί παρά να είναι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ”.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νικόλας Παπαναστάσης τόνισε ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την επικίνδυνη για το λαό, πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, φέρνει στη Βουλή μια “κατάπτυστη επιθετική συμφωνία”, με την οποία διατηρούνται επ’ αόριστο και επεκτείνονται σε όλη τη χώρα οι επιθετικές αμερικανικές βάσεις και υποδομές, που είναι ελεγχόμενες απόλυτα από τον αμερικανικό στρατό: “Αφήστε τα περί ελληνικού ελέγχου. Ας πάει στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεών μας να πλησιάσει, και θα τον δέσουν χεροπόδαρα” είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστάση, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετατρέπονται σε “γρανάζι” του ΝΑΤΟ, ενώ η Ελλάδα, γίνεται ιμπεριαλιστικό πολεμικό ορμητήριο, θύτης κατά άλλων λαών, αλλά και δυνητικός στόχος αντιποίνων. “Ήδη η ρωσική ηγεσία στέλνει τα σχετικά μαντάτα” είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ εκτιμώντας ότι “ο λαός μπαίνει σε μεγάλο κινδύνους.

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης είπε ότι συμφωνία έρχεται σε μια πολύ άσχημη συγκυρία για τη ΝΔ: «Ο πρωθυπουργός θα πάει στην Αμερική, θα συνομιλήσει με τους κκ Μπάιντεν και Μπλίγκεν, θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο και θα τους πει τι; Γιατί αλλάξατε τόσο εύκολα γνώμη, και αφού ψηφίσαμε την αμυντική συμφωνία, θέλετε να δώσετε την πώληση των F16-70 στην Τουρκία; Δεν λέγατε όχι, όπως και στην αναβάθμιση των F16 σε Viper;»

Όπως είπε ο κ. Μυλωνάκης η κυβέρνηση της ΝΔ πιστεύει στα “μεγάλα λόγια” και στο “χτύπημα στην πλάτη”. Είστε καλά παιδιά, αλλά δεδομένος δεν πρέπει να είναι κανένας, διότι ο δεδομένος είναι το “εκμεταλλεύσιμο παιδί”, αυτός που οι άλλοι θέλουν να γονατίζει όταν του ζητούν κάτι, είπε ο κ. Μυλωνάκης.

Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα αναφέρθηκε στις “απαιτήσεις” των ΗΠΑ να απομακρυνθούν αμυντικά συστήματα από τα νησιά μας. Υπήρξε το αγκάθι των S400 στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη συμπαραγωγή των F35, αλλά σήμερα, ο κ. Μπάιντεν διαμηνύει ότι η Τουρκία έχει πληρώσει ήδη σημαντικό τίμημα και ότι η πιθανή πώληση των F16 στην Τουρκία θα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και θα εξυπηρετήσει τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την κα Σακοράφα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν στην Ελλάδα να έχει με την Τουρκία τις σχέσεις εκείνες επιθυμούν. Ως παράδειγμα έφερε τις “παρεμβάσεις” τους στα αμυντικά συστήματα των νησιών και η “συμμόρφωση” της κυβέρνησης αναδεικνύουν μια ξεδιάντροπη σχέση υποταγής: Ενώ τα νησιά μας απειλούνται οι ΗΠΑ “απαιτούν” την απομάκρυνση αμυντικών συστημάτων από αυτά, τώρα και με τον νόμο Μενέντεζ, που περιλαμβάνει ειδική διάταξη ότι είναι συμφέρον των ΗΠΑ να συνεχίσει η Ελλάδα να αποσύρει στρατιωτικό εξοπλισμό της από πλατφόρμες και οπλικά συστήματα ρωσική παραγωγής, μέσω του επενδυτικού προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης.