today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

«Μέδουσα 2022»: Πρώτη ημέρα με μεγάλη κινητοποίηση σε όλα τα «μέτωπα»

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 10 Μαΐου 2022, η πρώτη ημέρα της άσκησης επί χάρτου-άσκησης πεδίου με την ονομασία «Μέδουσα 2022» για την εμπορία ανθρώπων, η οποία διεξάγεται με πολλαπλό σενάριο. Η άσκηση που στοχεύει στην καταπολέμηση του Trafficking τελεί υπό την επίβλεψη της αρμόδιας για την Ένταξη Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφίας Βούλτεψη και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME).

Θερμή υποδοχή από την Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

Την άσκηση στην οποία συμμετέχουν 15 Εθνικές Αρχές όπως επίσης Διεθνείς και Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί και έξι διπλωματικές αντιπροσωπείες (Βέλγιο, Γαλλία, Κύπρος, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) χαιρέτισε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Κατά την χθεσινή ημέρα έναρξης της άσκησης μηνύματα και χαιρετισμούς για την «Μέδουσα 2022» έστειλαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης κ. Θ. Κοντογιώργης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας και πολλοί άλλοι. (Περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα της άσκησης, στη διεύθυνση https://medusa2022.migration.gov.gr)

Σοφία Βούλτεψη: Να σπάσει η σιωπή για να σπάσει η αλυσίδα

Κατά την έναρξη της άσκησης -με επεισόδιο «διακομιδής τραυματισμένης αλλοδαπής στο νοσοκομείο» χθες το πρωί, στο ΓΝΑ Λαϊκό που συμμετείχε στην άσκηση παραβρέθηκαν η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Βούλτεψη μαζί με την Υφυπουργό Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, που παρακολούθησαν την κινητοποίηση του μηχανισμού του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της «Μέδουσα 2022». Όπως δήλωσε η κ. Βούλτεψη κατά την ολοκλήρωση του «επεισοδίου» «η πιο κρίσιμη στιγμή στη διερεύνηση μιας πιθανής υπόθεσης Τράφικινγκ είναι ο εντοπισμός και η μεταφορά πιθανού θύματος στο νοσοκομείο. Εκεί γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις και εκεί λαμβάνονται οι πρώτες πληροφορίες. Σε ένα νοσοκομείο, το θύμα, για πρώτη φορά, νιώθει προστατευμένο, βλέπει δηλαδή να υψώνεται γύρω του ένα τείχος προστασίας και φροντίδας, αισθάνεται ότι μπορεί να μιλήσει». Η Υφυπουργός ΥΜΑ υπογράμμισε επίσης ότι «έχει μεγάλη σημασία, το σύνολο του προσωπικού, από το ΕΚΑΒ ως τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, την Κοινωνική Υπηρεσία, την Ασφάλεια και βέβαια την Διοίκηση του Νοσοκομείου, να είναι όλοι εκπαιδευμένοι και υποψιασμένοι. Αυτοί θα δίνουν τις πρώτες πληροφορίες στην Αστυνομία που θα φθάσει αμέσως. Από εκεί θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι, που μπορεί να οδηγήσει την Αστυνομία στην εξάρθρωση ενός κυκλώματος. Έχει σημασία να γνωρίζουν όλοι πως το Λαϊκό είναι το νοσοκομείο αναφοράς». Η Υφυπουργός τόνισε τέλος, πως η παρουσία της στο ΓΝΑ Λαϊκό κατά την πρώτη ημέρα της άσκησης «Μέδουσα 2022», έγινε προκειμένου «να κινητοποιήσει το σύνολο του δυναμικού του νοσοκομείου με δύο στόχους: την παροχή άμεσης φροντίδας στο θύμα και την ενθάρρυνσή του να μιλήσει. Να σπάσει την αλυσίδα, να σπάσει τη σιωπή».

Ζωή Ράπτη: 167 αναφορές το 2020 αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου

Η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη υπογράμμισε με τη σειρά της ότι «η διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, καθώς και η σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το Trafficking, είναι μια πράξη βίας, που λαμβάνει χώρα, τόσο σε κρατικό, όσο και σε διακρατικό επίπεδο. Αποτελεί ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται ραγδαία και λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις παγκοσμίως. Συνιστά δε, την τρίτη μεγαλύτερη και γρηγορότερα αναπτυσσόμενη εγκληματική δραστηριότητα παγκοσμίως, μετά τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων. Τα θύματα μπορεί να είναι άντρες, γυναίκες και παιδιά, με το μεγαλύτερο ποσοστό θυματοποίησης όμως, να αφορά στις γυναίκες και στα παιδιά». Όπως ανέφερε η Υφυπουργός Υγείας, «κατά το 2020, αναφέρθηκαν στον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων 167 θύματα εμπορίας ανθρώπων, εκ των οποίων τα 93 ήταν ενήλικες και τα 74 παιδιά (35 κορίτσια και 39 αγόρια). Τα στοιχεία αυτά προφανώς και δεν αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα, μιας και δυστυχώς τα θύματα trafficking που διασώζονται αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει όλο το μηχανισμό του σε εγρήγορση, στην υπηρεσία των αρμοδίων αρχών. Το ΛΑΙΚΟ Νοσοκομείο είναι ένα νοσοκομείο αναφοράς για θύματα trafficking, όπου γίνεται άμεσος παθολογικός, χειρουργικός και νευρολογικός έλεγχος. Επίσης διαθέτει ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς ώστε σε συνεργασία και με διερμηνέα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά το θύμα να καταγγείλει το περιστατικό, για να ξετυλίξει το κουβάρι του δικτύου εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων αποκαλύπτοντας τους δράστες» κατέληξε λέγοντας η κ. Ράπτη.

Σεναριακά «επεισόδια»

Κατά την πρώτη ημέρα της άσκησης «Μέδουσα 2022» εξελίχθηκαν πολλαπλά επεισόδια του σεναρίου που εστιάζει στην εμπορία ανθρώπων: τραυματισμός νεαρής γυναίκας, εμφάνιση ύποπτης διασύνδεσής της στο νοσοκομείο και απόπειρα της τραυματισμένης να δραπετεύσει, παρέμβαση της Ομάδας κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και του Τrafficking της ΕΛΑΣ, ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς, αλλά και επεισόδιο με εμφάνιση γυναίκας θύματος τράφικινγκ συνοδευόμενης από άνδρα που παρακρατούσε τα έγγραφα παροχής διεθνούς προστασίας της, στην έδρα της υπηρεσίας Ασύλου, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Επίσης εκτυλίχθηκε σεναριακό επεισόδιο τυχαίου εντοπισμού τραυματισμένου ανήλικου, πιθανού θύματος εμπορίας οργάνων, καθώς και επεισόδιο παρέμβασης της Ειδικής Εισαγγελίας σε ΜΚΟ με ύποπτη δράση πιθανής εμπλοκής στη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων. 

Η άσκηση που τελεί υπό την διοίκηση της αρχιπύραρχου κ. Καλλιόπης Σαΐνη με τη συμμετοχή επαγγελματιών δημοσιογράφων και ηθοποιών συνεχίζεται αύριο με κλιμάκωση του σεναρίου που σημειώνεται ότι εξελίσσεται σε 22 σημεία στην Ελλάδα, την Μάλτα, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Στην «Μέδουσα 2022» λαμβάνουν ενεργά μέρος το σύνολο των υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τα υπουργεία Εξωτερικών και Υγείας, η Ελληνική Αστυνομία, η  EUROPOL, το ΕΚΑΒ, ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο νέος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου, η UNICEF, η διεθνής οργάνωση Α21.

Το οπτικοακουστικό και ενημερωτικό υλικό για την εξέλιξη της Άσκησης είναι διαθέσιμο στον επίσημο ιστότοπο της  «Μέδουσα 2022» στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://medusa2022.migration.gov.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ