today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ρώσος αξιωματούχος: Η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία

Η Ουκρανία ανακοινώνει νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία

Η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντρέι Τουρτσάκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Χερσώνα, μια μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, την οποία ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους από τον Μάρτιο.

«Απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής Χερσώνα, θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία είναι εδώ για πάντα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», δήλωσε ο Τουρτσάκ, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Είναι η πρώτη φορά που ένας υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε την πρόθεση της Μόσχας να παραμείνει στα εδάφη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει ότι ένας από τους κύριους στόχους της είναι να «αποναζιστικοποιήσει» τη γείτονά της.

Νωρίτερα σήμερα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεσούκ, ανακοίνωσε μία νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ίδια, επέστρεψαν στην Ουκρανία 41 αιχμάλωτοι πολέμου, μεταξύ των οποίων 28 στρατιωτικοί.

Η Βερεσούκ έγραψε σε μήνυμά της στο Telegram ότι ήταν «ιδιαίτερα ευχάριστο» το γεγονός ότι ένας ανώτερος εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ήταν μεταξύ εκείνων που επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει αιχμαλώτους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που άρχισε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ