today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Ο Σολτς αναμένει υποχωρήσεις από την ουκρανική πλευρά στο θέμα του Σταϊνμάιερ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε από την ουκρανική πλευρά «να συνεισφέρει στη συζήτηση» σχετικά με τον χαρακτηρισμό του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για ενδεχόμενη επίσκεψη του ιδίου στο Κίεβο.

Πιστεύω ότι «είναι σκόπιμο η Ουκρανία να συνεισφέρει τώρα στις συζητήσεις σχετικά με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο», δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι ήδη διεξάγονται διμερείς συνομιλίες για το θέμα. Ερωτώμενος σχετικά, ο καγκελάριος δεν θέλησε πάντως να αποκαλύψει τι ακριβώς αναμένεται από την πλευρά της Ουκρανίας, διότι, όπως είπε, «κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβάλει σε λύση». Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η θέση του απηχεί και την άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών. «Συνιστά πρόβλημα το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος. Και αυτό εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος εξακολουθεί να μη σχεδιάζει επίσκεψη στο Κίεβο, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι διατηρεί πολύ στενή επικοινωνία με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στην χθεσινή επίσκεψη του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς στο Κίεβο και στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον δήμαρχο της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι περιμένει να ενημερωθεί από τον ίδιο. Ο κ. Μερτς από την πλευρά του δήλωσε ότι θα μεταφέρει στον καγκελάριο όλες τις πληροφορίες και συνέστησε στον κ. Σολτς να μεταβεί στην Ουκρανία για συνομιλίες επιτόπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ