today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η λειτουργία της Τράπεζας Τροφίμων Κρήτης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, η επίσημη έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Τροφίμων Κρήτης – Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της πείνας και της σπατάλης, που λειτουργεί στο Ηράκλειο με τη διαχειριστική ευθύνη του «Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου». Πρόκειται για την έκτη Τράπεζα Τροφίμων που ιδρύεται στη χώρα υπό την καθοδήγηση της Τράπεζας Τροφίμων Αθήνας η οποία και εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Στόχος των Τραπεζών Τροφίμων είναι η στοχευμένη προμήθεια ιδρυμάτων και δομών που συνδράμουν ωφελούμενούς τους με είδη πρώτης ανάγκης. Τα είδη αυτά προσφέρονται από τις συνεργαζόμενες εταιρείες, σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο, ευαισθητοποιημένους στη διάθεση αγαθών πριν τη λήξη τους με τα συνακόλουθα οφέλη στη μείωση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου, παραβρέθηκε η Διοίκηση της Τράπεζας Τροφίμων από την Αθήνα, ο πρόεδρος Παναγής Βουρλούμης, η ταμίας Ζωή Θανοπούλου και ο υπεύθυνος γενικής γραμματείας Δημήτρης Νέντας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης εξειδικεύτηκαν οι στόχοι και ανακοινώθηκε ο πρώτος πυρήνας των φορέων που θα ωφεληθούν και των εταιρειών που θα προσφέρουν. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων Αθήνας Παναγής Βουρλούμης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι Τράπεζες Τροφίμων σώζουν τρόφιμα που ενώ είναι απολύτως κατάλληλα να φαγωθούν, κινδυνεύουν να πάνε στην χωματερή. Τα συγκεντρώνουν και τα δίνουν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Έτσι απλά. Και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές γιατί λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο. Βέβαια, αν και φαίνεται απλό, τελικά δεν είναι. Το έργο χρειάζεται προσπάθεια και γνώση και στηρίζεται κυρίως στον εθελοντισμό».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του «Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου» Μαίρη Παχιαδάκη, εξέφρασε τη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη της προς τη Διοίκηση της Τράπεζας Τροφίμων, τονίζοντας ότι ο Σύνδεσμος, εκτός των στόχων του για εθελοντισμό, ισότητα και αντιμετώπιση της κακοποίησης παιδιών και γυναικών, στέκεται δίπλα σε όσους έχουν περαιτέρω ανάγκες, δημιουργώντας συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς ώστε να βοηθηθούν οι συνάνθρωποι που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. «Γι’ αυτό, κάνουμε έκκληση σε όλες τις εταιρείες, τα σούπερ μάρκετ, τους παραγωγούς, λιανέμπορους και τα αγροκτήματα, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας ώστε να αξιοποιήσουμε τα πλεονάσματα των αγαθών τους», συμπλήρωσε.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν τοπικοί φορείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ