today-is-a-good-day
17 C
Athens

Η Mytilineos στον MSCI, οι business του Έλον Μάσκ στην Ελλάδα και ο αγώνας για τα χρήματα του ταμείου Ανάκαμψης

Eτοιμάζεται για τον MSCI η Mytilineos με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η εταιρεία θα καταγράψει υπερδιπλασιασμό κερδοφορίας και εκτίναξη τζίρου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις τάσεις της αγοράς και τις δραστηριότητες της εταιρείας που καλύπτουν τις ανάγκες της εποχής. Ενέργεια, παραγωγή αλουμινίου, πράσινη μετάβαση και κατασκευαστικά έργα ευνοούν την εταιρεία που αναμένεται να βγάλει ειδήσεις το προσεχές διάστημα. Στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου αναμένεται αύξηση EBITDA και εκτίναξη τζίρου. Η πρόσφατα έκθεση της Citi είναι χαρακτηριστική, ενώ είχαν προηγηθεί και εκθέσεις άλλων οίκων.

Ο Έλον Μασκ φαίνεται πως επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα και αυτό γιατί δραστηριοποιείται με δύο εταιρείες στη χώρα μας. Οι οποίες αναπτύσσονται. Η πρώτη είναι η Tesla, όπου αναμένεται να εγκαινιάσει δύο νέους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε Λαμία και Θεσσαλονίκη. Η δεύτερη είναι η Starlink, όπου έχει καταθέσει αίτηση στην ΕΕΤΤ για να αρχίσει να δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά. Και οι διαδικασίες προχωρούν, με πρώτο στόχο του δορυφορικού ίντερνετ να είναι οι απομακρυσμένες περιοχές στη χώρα μας.

Αγώνας δρόμου για το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για δόση 1,97 δισεκ. ευρώ που πρόκειται να στηρίξει σημαντικά επενδυτικά σχέδια, που τροχιοδρομούνται, καθώς επίσης και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με νέα κεφάλαια. Η κυβέρνηση πιέζει για άμεση εκταμίευση και ο λόγος δεν είναι άλλος από τον πληθωρισμό και τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις. Όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κρίσης που μαστίζει την αγορά.

Τρέχουν τα έργα στο Ελληνικό καθώς προς υλοποίηση είναι κατασκευές ύψους 600 εκατ.ευρώ. Πρόκειται για έργα που έχει αναλάβει η Avax, η Boygues Batiment και η Intrakat. Aυτά τα έργα θα έχουν εξελίξεις μέσα στο έτος, καθώς στόχος της Lamda είναι να μπουν σε φάση εκκίνησης τα έργα ανάπτυξης. Στην έκταση του Ελληνικού θα κατασκευαστούν 190.000 τ.μ. αθλητικών εγκαταστάσεων σε συνολική έκταση 278 χιλ. τ.μ. Την ίδια στιγμή αναμένεται και η υπογραφή της σύμβασης για την άδεια στο καζίνο. Πληροφορίες αναφέρουν πως έως τέλος Μαϊου το αργότερο θα υπάρχουν εξελίξεις καθώς απομένουν τυπικές εγκρίσεις.

Δυσκολεύει το έργο για το πρασίνισμα της ναυτιλίας. Ο λόγος γίνεται για την ακτοπλοϊα που σύμφωνα με διεθνείς υποχρεώσεις και το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει σε πρασίνισμα, δηλαδή σε μετασχηματισμό που έχει ως στόχο τη λειτουργία τους με φιλικό στο περιβάλλον τρόπο. Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε πως χρειάζονται περίπου 3 δισεκ. ευρώ για να προχωρήσει το πρασίνισμα του στόλου, με τις εταιρείες όπως είναι σαφές να μην μπορούν να βρουν τα χρήματα χωρίς δανεισμό. Και το ζήτημα είναι με τα καύσιμα να έχουν φτάσει στον Θεό, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν έστω με δανεισμό;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ