today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Αν.Γκουτέρες: Ελπίζω ότι θα οργανωθούν περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι “περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις” θα μπορούν να οργανωθούν με την Ουκρανία και τη Ρωσία, στο μοντέλο αυτής που επέτρεψε την απομάκρυνση 100 αμάχων από το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal.

“Ελπίζω ότι ο συνεχιζόμενος συντονισμός με το Κίεβο και τη Μόσχα θα οδηγήσει σε περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις, που θα επιτρέψουν στους αμάχους να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις μάχες και η βοήθεια να φθάσει στους ανθρώπους εκεί όπου είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες”, δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίσει τα μέρη.

Κατά τη διάρκεια βιντεοσύνδεσης με δημοσιογράφους στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων ΟΗΕ στην Ουκρανία Οσνάτ Λουμπράνι εξέφρασε επίσης την ελπίδα η επιχείρηση που οργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στη Μαριούπολη να μπορεί να επαναληφθεί.

Σε αυτό το εργοστάσιο χαλυβουργίας της πόλης, “υπάρχουν άμαχοι που παραμένουν παγιδευμένοι, ορισμένοι μεταξύ αυτών ίσως φοβήθηκαν να βγουν ή πιθανόν δεν κατάφεραν να βγουν”, δήλωσε χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει τον αριθμό.

Χρειάζεται “επιπλέον δέσμευση και συνεχής δέσμευση μεταξύ των δυο πλευρών με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για να συνεχίζουμε να αναζητούμε και να προγραμματίζουμε άλλες επιχειρήσεις όπως αυτή για να σωθούν ζωές”, πρόσθεσε η αξιωματούχους επικαλούμενη ολόκληρη την Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε εάν προγραμματίζονται άλλες επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων επί του παρόντος στη χώρα, η Λουμπράνι απάντησε αρνητικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ