today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Βρετανία: Η Μόσχα χρησιμοποιεί ένα «εργοστάσιο τρολ» για να μεταδώσει την προπαγάνδα της

Φιλορωσικά τρολ διεξάγουν έναν πόλεμο πληροφοριών, μέσα από ένα παλιό εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη στοχοποιώντας δυτικούς ηγέτες και διαδίδοντας την προπαγάνδα του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ανέθεσε τη διενέργεια μιας μελέτης για το θέμα.

Η μελέτη, οι συντάκτες της οποίας δεν κατονομάζονται για λόγους ασφαλείας, «δείχνει πώς το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί ένα εργοστάσιο τρολ για να διαδίδει ψέματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με σχόλια σε ιστότοπους με μεγάλη επισκεψιμότητα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Φόρεϊν Όφις.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, αυτή η ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης «έχει σχεδιαστεί για να χειραγωγήσει τη διεθνή κοινή γνώμη σχετικά με τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με την έρευνα, φιλορώσοι πράκτορες στρατολογούν τρολ στο Telegram που πληρώνονται για να στοχοποιούν λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ηγετών της Δύσης για να μεταδίδουν προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Κρεμλίνο και στα εργοστάσια τρολ του να εισβάλλουν στους διαδικτυακούς μας χώρους με τα ψέματά τους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας. «Η βρετανική κυβέρνηση έχει ειδοποιήσει τους εταίρους της στο εξωτερικό και θα συνεχίσει να εργάζεται με συμμάχους και διαδικτυακές πλατφόρμες για την καταπολέμηση των ρωσικών επιχειρήσεων».

Μεταξύ των στόχων των τρολ είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι Daft Punk, ο Νταβίντ Γκετά και το γερμανικό μουσικό συγκρότημα Rammstein έχουν επίσης αποτελέσει στόχος αυτής της εκστρατείας παραπληροφόρησης, καθώς αυτοί είναι δραστήριοι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με συχνές αναρτήσεις στο Instagram, στο YouTube και στο Tiktok.

Μια άλλη τεχνική που χρησιμοποιούν αυτά τα τρολ είναι να ενισχύουν και να δίνουν μεγαλύτερη προβολή σε δημοσιεύσεις από απλούς χρήστες που είναι προς την κατεύθυνση του Κρεμλίνου, αναφέρει η μελέτη. Ένας τρόπος να ξεφύγουν από τα μέτρα που εφαρμόζουν τα κοινωνικά δίκτυα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες τους.

Μια ομάδα γνωστή στο Telegram ως “Cyber Front Z” λέγεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των δράσεων και έχει δημιουργήσει τις εγκαταστάσεις της σε ένα πρώην εργοστάσιο όπλων που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη.

Η ομάδα θεωρείται ύποπτη ότι συνδέεται με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, έναν ολιγάρχη που πρόσκεται στο Κρεμλίνο, ο οποίος κατηγορείται κυρίως ότι διαδραμάτισε ρόλο στη ρωσική ανάμειξη κατά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ανέφερε το βρετανικό ΥΠΕΞ.

Ο Πριγκόζιν είναι μεταξύ των προσώπων που το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις για τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ