today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Στρατός Ουκρανίας: Ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις συνεχίζουν να πλήττουν τη Μαριούπολη

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικά αεροπλάνα συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της πολιορκημένης πόλης της Μαριούπολης, εστιάζοντας στη χαλυβουργία Azovstal όπου έχουν καταφύγει στρατεύματα και πολίτες.

Σε ανάρτηση στο Facebook, το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο τεσσάρων οικισμών στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Οδησσός: Ρωσική πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο

Το αεροδρόμιο της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, επλήγη σήμερα από ρωσικό πύραυλο που κατέστρεψε τον διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης, χωρίς να προκαλέσει θύματα, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μαξίμ Μαρτσένκο.

“Σήμερα, ο εχθρός έπληξε από την Κριμαία με ένα παράκτιο αμυντικό πυραυλικό σύστημα Bastion. Ο διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης του αεροδρομίου της Οδησσού καταστράφηκε. Δόξα τω Θεώ, δεν υπάρχουν θύματα”, δήλωσε ο κυβερνήτης σε βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram.

Νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μονάδες του πυροβολικού της έπληξαν 389 στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ αυτών, 35 σημεία ελέγχου, 15 αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, αλλά και πολλές περιοχές συγκέντρωσης ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και του οπλισμού τους. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε ότι η κατάσταση σε αυτή τη βορειοανατολική περιοχή είναι «δύσκολη», όπου οι ρωσικές δυνάμεις εστιάζουν εκ νέου την επιθετική τους εκστρατεία. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι «ο στρατός μας επιτυγχάνει τακτικές επιτυχίες», παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου συνεχίζεται βάσει σχεδίου», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, που δημοσιεύθηκε σήμερα, προσθέτοντας ότι όλοι οι στόχοι της Μόσχας «θα επιτευχθούν παρά την παρεμπόδιση των αντιπάλων μας».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τη Δύση – και το ΝΑΤΟ ειδικότερα – ότι στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ζητώντας από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να σταματήσουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Η στρατιωτική βοήθεια προς την ουκρανική κυβέρνηση έχει αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ