today-is-a-good-day
19 C
Athens

Τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Ο κύβος ερρίφθη. Στις  16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στην Ουάσιγκτον.

Δήλωση για τη συνάντηση έκανε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Ειδικότερα:

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας. Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για γενιές».

Εκτός των προαναφερθέντων θεμάτων στο τετ-α-τετ των δύο ανδρών στο Οβάλ γραφείο  θα τεθούν  ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης προκλητικότητας της Άγκυρας, η οποία συνεχίζει να παραβιάζει και να αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο. Ένα καυτό θέμα στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί λεπτομερώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Αλλά και η ενεργειακή κρίση σε συνάρτηση με τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, που αποτελούν σημείο αναφοράς, για όλες τις χώρες της Μεσογείου, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Τουρκία, που κατά δήλωση των Τούρκων αξιωματούχων οι υδρογονάνθρακες της περιοχής είναι ιδιοκτησίας της Άγκυρας!

Η συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετα την τηλεφωνική επικοινωνία  του Έλληνα Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Όπως ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός «είχα μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Μπλίνκεν. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία μας ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ κατά των απρόκλητων στρατιωτικών επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ