today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μαζικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη – Συνεχής ενημέρωση

Μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι μέσω Telegram αργά χθες βράδυ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της.

Στην περιοχή απομένουν περίπου 70.000 κάτοικοι, κατά τον περιφερειάρχη Χαϊντάι. Εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ενόψει του Πάσχα των ορθοδόξων την Κυριακή, σημείωσε ο ίδιος, θα αξιοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν για την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή βοήθειας.

Συνεχής ενημέρωση

Έως και 9.000 αμάχους θαμμένους σε ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη

Τρεις έως εννέα χιλιάδες άμαχοι ενδέχεται να έχουν θαφτεί σε έναν ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με εκτίμηση της τοπικής δημοτικής αρχής.

«Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της Μαριούπολης. Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί. Σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την (αμερικανική ιδιωτική εταιρεία) Maxar, ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα (στρώματα)», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram.

Η Ρωσία απαγορεύει την είσοδο σε 29 Αμερικανούς

Η Ρωσία απαγόρευσε σήμερα την είσοδο στο έδαφός της σε 29 Αμερικανούς, μεταξύ αυτών τον επικεφαλής της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ και την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, αντιδρώντας στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας που συνδέονται με την Ουκρανία.

Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μαζικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη

Δορυφορικές εικόνες από περιοχή κοντά στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης στην Ουκρανία δείχνουν έναν μαζικό τάφο που έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες από 200 νέες σορούς, έγινε σήμερα γνωστό από μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.

Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από Ισπανία και Δανία

Η Ισπανία θα παράσχει στην Ουκρανία 200 τόνους στρατιωτικού υλικού, μια προσφορά που αντιπροσωπεύει το διπλάσιο της στρατιωτικής βοήθειας που έχει σταλεί έως σήμερα από τη Μαδρίτη στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα δώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και θα στηρίξει την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Μπάιντεν: Στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε αυτό το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνονται «όπλα βαρέος πυροβολικού, δεκάδες ολμοβόλα, 144.000 πυρομαχικά καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει ποτέ» να καταλάβει την Ουκρανία, δεσμεύτηκε ο Μπάιντεν, ο οποίος αμφισβήτησε ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως τη Μαριούπολη. «Είναι συζητήσιμο το αν ελέγχει (ο Πούτιν) τη Μαριούπολη. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι η Μαριούπολη χάθηκε», τόνισε.

Κίεβο: Δέκα στρατιώτες και 9 πολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων

Δέκα στρατιωτικοί και εννέα πολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι σε μια νέα ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία, ανακοίνωσε το Κίεβο, χωρίς να αποκαλύψει τον αριθμό των Ρώσων που παραδόθηκαν στη Μόσχα.

«Έγινε μια νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων. Παίρνουμε πίσω 19 άτομα, μεταξύ των οποίων 10 στρατιώτες (συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών) και εννέα πολίτες», δήλωσε με μήνυμά της στο Telegram η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, η Ιρένα Βερεσούκ.

ΗΠΑ: Η Ρωσία αποτυγχάνει στην Ουκρανία

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στόχους της στην εισβολή της στην Ουκρανία και ότι οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας οφείλονται εν μέρει σε αυτό.

«Αυτό που στοχεύουμε είναι μια στρατηγική αποτυχία του (Ρώσου προέδρου) Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κρεμλίνου. Και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει ήδη, ό,τι κι αν συμβεί… η Ουκρανία θα επιβιώσει», είπε η Σέρμαν σε μια εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Friends of Europe (Φίλοι της Ευρώπης) στις Βρυξέλλες.

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αποκλείει το ενδεχόμενο να πάει στη Μόσχα για συνομιλίες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να πάει στη Μόσχα για απευθείας συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία για τον τερματισμό του πολέμου.

«Εξ ονόματος της χώρας μου, θα ήμουν έτοιμος να επισκεφτώ οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Όμως, ασφαλώς όχι τώρα και σίγουρα όχι τη Μόσχα. Αυτό απλώς αποκλείεται» φέρεται να είπε στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Mediazona. Η συνέντευξη αυτή αναδημοσιεύτηκε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

ΗΠΑ: Οικονομική βοήθεια ύψους 500 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποδεσμεύσουν μια επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξουν την Ουκρανία, ένα ποσό που θα προστεθεί σε εκείνο (ύψους επίσης 500 εκατομμυρίων δολαρίων) που αποδέσμευσε τον Μάρτιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ζελένσκι: Περίπου 120.000 άμαχοι εμποδίζονται να φύγουν από τη Μαριούπολη

Περίπου 120.000 άμαχοι εμποδίζονται να φύγουν από την πολιορκημένη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Απαντώντας στην ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία ελέγχει όντως το μεγαλύτερο μέρος αλλά σε ένα τμήμα της παραμένουν ακόμη Ουκρανοί στρατιώτες.

Ουκρανία: Αναγκαία η δημιουργία διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την Azovstal

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα για την εγκαθίδρυση επειγόντως ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την χαλυβουργία Azovstal, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, που τελεί υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι άμαχοι «που κατέφυγαν σε μεγάλο αριθμό» στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας «δεν εμπιστεύονται τους (Ρώσους) στρατιώτες», τόνισε το ουκρανικό υπουργείο με ανάρτηση στο Twitter.

«Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι αναγκαίος επειγόντως» με «εγγυήσεις ότι οι άνθρωποι θα είναι ασφαλείς», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι περίπου 200 άνθρωποι περιμένουν να απομακρυνθούν από την πόλη, αλλά μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες κανένα λεωφορείο δεν είχε φτάσει για να τους παραλάβει.

Ρωσία: Το Κρεμλίνο διερωτάται γιατί ο Ζελένσκι δεν απαντάει στην πρότασή του

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα περιμένει ακόμη την απάντηση της Ουκρανίας στις γραπτές προτάσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών, και διερωτήθηκε γιατί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγνοεί το έγγραφο με τις προτάσεις.

Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν έχει δει ούτε έχει ακούσει για το έγγραφο που το Κρεμλίνο είπε ότι έχει στείλει.

«Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, όπως είπα και χθες, οι διατυπώσεις μας, στην ουσία στην τελευταία τους εκδοχή, διαβιβάσθηκαν στους συνομιλητές μας, στην ουκρανική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ρωσία: 2 νεκροί και 20 τραυματίες από πυρκαγιά σε ένα ινστιτούτο ερευνών του στρατού

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σε μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα σε ένα στρατιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο στην πόλη Τβερ, 160 χλμ από τη Μόσχα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, που επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που εμφανίζουν πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται πάνω από το επιβλητικό τετραώροφο κίτρινο και καφέ κτίριο του Κεντρικού ινστιτούτου επιστημονικών ερευνών των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που μίλησαν στην τηλεόραση, πολλοί εργαζόμενοι του ινστιτούτου πήδηξαν από τα παράθυρα των πάνω ορόφων για να γλιτώσουν από τις φλόγες που επεκτάθηκαν σε μια έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμβουλος Ζελένσκι: “Η Ρωσία κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε να ελέγξει τη χαλυβουργία Azovstal”

Η Ρωσία αποφάσισε να αποκλείσει την πολιορκούμενη χαλυβουργία Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, επειδή δεν μπορούσε να την καταλάβει, δήλωσε σήμερα ο Ολέκσι Αρεστόβιτς, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Δεν μπορούν κανονικά να πάρουν την Azovstal, το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό, είχαν τεράστιες απώλειες εκεί. Οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να την κρατούν”, δήλωσε ο Αρεστόβιτς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αυτό “μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι μετακίνησαν τμήμα των δυνάμεών τους (από τη Μαριούπολη) προς τον βορρά προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις που προσπαθούν να εκπληρώσουν τον κύριο στόχο τους (…) να προελάσουν στα διοικητικά σύνορα των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ”, πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε “επιτυχία” την ανάληψη του ελέγχου από τον ρωσικό στρατό της Μαριούπολης, στρατηγικής σημασίας πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, προτιμώντας να συνεχίσουν οι ρωσικές δυνάμεις να πολιορκούν εκεί τους τελευταίους Ουκρανούς πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της Azovstal παρά να δοθεί εντολή για μια τελική επίθεση.

Ουκρανία: Πάνω από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται στα νεκροτομεία της περιφέρειας του Κιέβου

Περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νεκροτομεία της περιφέρειας του Κιέβου, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ουκρανή αξιωματούχος, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους ότι «σφαγίασαν» εκατοντάδες αμάχους στο διάστημα που κατείχαν την περιοχή, το Μάρτιο.

«Χίλια είκοσι πτώματα αμάχων, αποκλειστικά αμάχων, βρίσκονται (στα νεκροτομεία) στο σύνολο της περιφέρειας του Κιέβου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα στην πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου.

Μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κιέβου στο τέλος Μαρτίου, εκατοντάδες πτώματα αμάχων έχουν βρεθεί από τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες κατηγορούν μαζί με τους Δυτικούς τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου», κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Το Χάρκοβο δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, δέχεται σήμερα σφοδρό βομβαρδισμό, δήλωσε ο δήμαρχός της Ιχόρ Τερεχόφ.

“Τεράστιες εκρήξεις, η Ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει με μανία την πόλη”, σημείωσε ο Τερεχόφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στην πόλη αυτή στην βορειοανατολική Ουκρανία, ενώ περίπου το 30% του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί από αυτήν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Η Ουκρανία αξιώνει από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση αμάχων

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, αξίωσε σήμερα από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από την χαλυβουργία Αζοφστάλ, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

“Υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες εκεί. Αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Azovstal σήμερα”, σημείωσε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

Πούτιν: Θέσαμε υπό τον έλεγχό μας την Μαριούπολη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκρινε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έθεσαν “επιτυχώς” υπό τον έλεγχό τους την Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία, και έδωσε εντολή οι ρωσικές δυνάμεις να πολιορκήσουν μάλλον τους τελευταίους Ουκρανούς πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ παρά να τους επιτεθούν.

“Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης”, δήλωσε ο Πούτιν στον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντησή τους που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον υπουργό του ότι θέλει να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, διότι μια επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καθώς η ζώνη αυτή αποτελείται κυρίως από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών.

Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Δανίας μεταβαίνουν στο Κίεβο

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, έφθασε σήμερα το πρωί με τη Δανέζα ομόλογό του, Μέτε Φρεντέρικσεν, στο Κίεβο όπου αναμένεται να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.

«Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ μόλις έφθασε στο Κίεβο όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν ταξιδεύει μαζί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης», ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.

«Μετά τη συνάντησή τους, οι τρεις ηγέτες θα εμφανιστούν μαζί ενώπιον των δημοσιογράφων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ουκρανία: 9 πτώματα αμάχων εντοπίστηκαν στη Μποροντιάνκα. Κάποια φέρουν “σημάδια βασανιστηρίων”

Τα πτώματα εννέα αμάχων βρέθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Μποροντιάνκα, κοντά στο Κίεβο, ορισμένα εκ των οποίων φέρουν “σημάδια βασανιστηρίων”, ανακοίνωσε η αστυνομία της ουκρανικής πρωτεύουσας στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

“Οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν από τις (ρωσικές) δυνάμεις κατοχής και κάποια από τα θύματα φέρουν σημάδια βασανιστηρίων”, κατήγγειλε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Αντρί Νεμπίτοφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στην Μποροντιάνκα έγιναν, σύμφωνα με το Κίεβο, “σφαγές αμάχων” στη διάρκεια του Μαρτίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υπό την κατοχή τους την πόλη.

Ουκρανία: Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους αναχώρησαν από την Μαριούπολη

Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που το λιμάνι αυτό στην Αζοφική Θάλασσα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις προωθούνται από χώρους συγκέντρωσης προς την Κραματόρσκ

Μονάδες του ρωσικού στρατού προωθούνται από χώρους συγκέντρωσης στο Ντονμπάς προς την Κραματόρσκ, η οποία συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς με ρουκέτες, αναφέρει συνοπτικό ενημερωτικό δελτίο του βρετανικού στρατού για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δραστηριότητα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζει παράλληλα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, καθώς επιδιώκει να προσφέρει υποστήριξη εκ του σύνεγγυς στις χερσαίες επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και να καταστρέψει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, κατά τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

Η Ουκρανία κατηγορεί τον Ερυθρό Σταυρό πως είναι «συνεργός» της Ρωσίας

Ουκρανή αξιωματούχος κατηγόρησε χθες Τετάρτη τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ότι δεν συνεργάζεται με τη χώρα της για να εξακριβωθεί η τύχη ουκρανών προσφύγων στη Ρωσία, για «συνέργεια» στους «εκτοπισμούς», πράγμα που διέψευσε κατηγορηματικά η ΔΕΕΣ.

«Η ΔΕΕΣ δεν εκπληρώνει την αποστολή της» όσον αφορά τους πρόσφυγες που μεταφέρονται όπως είπε παρά τη θέλησή τους και διά της βίας στη Ρωσία από τα ρωσικά στρατεύματα.

Τις κατηγορίες εξαπέλυσε η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Υποψιάζομαι πως είναι συνεργός» της Ρωσίας, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με αξιωματούχο της ουκρανικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Η G7 υπόσχεται βοήθεια πάνω από 24 δισ. δολάρια στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανακοίνωσαν σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία που θα ξεπεράσει τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν περισσότερα αν χρειάζεται.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης δυσαρέσκειά για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνή φόρα, ανάμεσά τους την G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα αυτή την εβδομάδα.

«Οι διεθνείς οργανισμοί και τα πολυμερή φόρα δεν μπορούν να συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία ακολουθώντας την πεπατημένη», υποστήριξαν.

Διεμήνυσαν ταυτόχρονα πως θα συνεχίσουν την πίεση στη Μόσχα.

Ηγέτης της Τσετσενίας: Η χαλυβουργία Αζοφστάλ θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων σήμερα

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διεμήνυσε ότι η αχανής εγκατάσταση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη –ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης σε αυτό το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα– θα καταληφθεί εντός της ημέρας.

«Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Αζοφστάλ θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», διαβεβαίωσε ο κ. Καντίροφ, που θεωρείται προστατευόμενος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με ηχητικό μήνυμά του το οποίο μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης νωρίς σήμερα.

Δυνάμεις της Τσετσενίας συμμετέχουν σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου. Ο ίδιος ο Ραμζάν Καντίροφ, που κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη, λέει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους «καντιρόφτσι» του στην επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ