today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Η Dimand στο ΧΑΑ, ο πλειστηριασμός στο Ερασίνειο, η μάχη της Δωδώνης και οι εξαγορές στις εταιρίες Πληροφορικής

Τρέχουν οι διαπραγματεύσεις του ΟΛΠ με τους εργαζομένους που απεργούν στο λιμάνι του Πειραιά. Η διοίκηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να λήξει η απεργία και να υπάρχει επιτέλους λύση στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων. Για αυτό και προτείνει αυξήσεις, ενώ μετά το Πάσχα και έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαϊου αναμένεται να έχει επιλυθεί το ζήτημα. Το οποίο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων και στις εφοδιαστικές αλυσίδες, με αρκετά πλοία να μην δένουν στο λιμάνι για να αποφύγουν τις καθυστερήσεις στην παράδοση των προϊόντων. Πηγή προβληματισμού για τη διοίκηση της εταιρείας είναι η κατάσταση στην Κίνα με τα συνεχιζόμενα lockdowns, καθώς εκτιμάται πως σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας η κατάσταση στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα επιδεινωθεί.

Η Dimand έχει βάλει πλώρη για το χρηματιστήριο Αθηνών. Στόχος της εταιρείας είναι να αντλήσει 100 εκατ.ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα projects που έχει στο pipeline. Στους σχεδιασμούς της εταιρείας είναι επίσης η ανάληψη έργων πράσινων κτηρίων και γραφείων. Τα πράσινα γραφεία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της εταιρείας, καθώς εκτιμάται πως έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στο μέλλον. Εκτός αυτού χρηματοδοτούνται και πιο εύκολα από επενδυτές, θεσμικούς και τράπεζες.

Στο σφυρί βγαίνει το ερασίνειο νοσοκομείο στις 25 Μαϊου με τιμή εκκίνησης περίπου 25 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρότυπο ογκολογικό νοσοκομείο στο Κορωπί το οποίο όμως δεν λειτούργησε ποτέ! Ο λόγος είναι η οικονομική κρίση και βεβαίως το ναυάγιο του project. Σημειώνεται πως πρόκειται για τον τρίτο πλειστηριασμό, καθώς οι προηγούμενοι δύο κηρύχθηκαν άγονοι. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον νέο πλειστηριασμό. Οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για ανακαίνιση και η υψηλή τιμή εκκίνησης φαίνεται πως αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τους επενδυτές.

Ο στόχος για την Παπαστράτος φαίνεται πως έχει επιτευχθεί και αφορά στις πωλήσεις εναλλακτικών προϊόντων καπνού. Έτσι λοιπόν το 65% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από αυτές τις πωλήσεις, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 80%. Η αγορά αυτή έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και αναμένεται να συνεισφέρει περισσότερο στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.

Προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Δεν είναι μόνο οι φόβοι πως θα αυξηθούν περαιτέρω λόγω του πολέμου και κυρίως των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ήδη, από τα 800 εκατ.ευρώ που ήταν, έχουν εκτοξευθεί στα 2,5 δισεκ. ευρώ. Για αυτό το λόγο νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις αναμένεται να υιοθετηθούν για να δελεάσουν τους οφειλέτες να ενταχθούν σε ρύθμιση.

Μάχη γιγάντων στο τρόφιμο για τα μάτια της Παγωτά Δωδώνη. Βιντζηλαίος (Creta Farms), Κατσιώτης (Ελγέκα), Μονεμβασιώτης (Βενέτης) και Τσινάβος (Κρι Κρι) είναι οι ενδιαφερόμενοι. Ο καθένας θέλει την πολύπαθη εταιρεία για δικούς του λόγους. Ο Mr President γνωρίζει και ποιος έχει προβάδισμα. Αλλά τηρεί σιγή ιχθύος. Επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να τον κατηγορήσουν για σπέκουλα.

Με έντονα αναπτυξιακούς ρυθμούς τρέχει το Πλαίσιο, με σημαντικές επιδόσεις στις λευκές συσκευές. Γεγονός, που έχει θορυβήσει τον ανταγωνισμό. Όπως, μάλιστα, πληροφορείται η στήλη, ο μέτοχος άλλης μεγάλης αλυσίδας άστραψε και βρόντηξε χθες στη διοικητική του ομάδα. Αναμένονται εξελίξεις… Σε ό,τι αφορά το Πλαίσιο, επενδύσεις σε logistics, στη διανομή, στο contact center και σε καταστήματα περιλαμβάνει ο επενδυτικός σχεδιασμός για φέτος. Στόχος της εταιρείας είναι να είναι έτοιμη να υποδεχτεί τις μαζικές παραγγελίες που γίνονται ηλεκτρονικά και μη , ενώ τα καταστήματα της εταιρείας αναμένεται να ψηφιοποιηθούν περαιτέρω μέσω επενδύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Επίσης, θα δοθεί έμφαση στις λευκές συσκευές, που παρατηρείται αύξηση των πωλήσεων, καθώς επίσης και στα αυτοματοποιημένα συστήματα στις αποθήκες και στα κέντρα διανομής της εταιρείας.

Tο σχήμα Intrakat – Bouygues αναμένεται να αναλάβει τον ρόλο του project manager για το πιο εμβληματικό και ένα από τα μεγαλύτερα από πλευρά τιμήματος καθώς ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, στο Ελληνικό το Marina Tower. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται νεότερα για τον όμιλο Κόκκαλη σε ό,τι αφορά στην πράσινη ενέργεια με σημαντικό projectνα αναμένεται να ανακοινωθεί. Επόμενος σταθμός είναι η είσοδος στον Nasdaq για την Ιntralot US, με την εισαγωγή να προσδιορίζεται χρονικά μέσα στο έτος. Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα της Intralot, επέστρεψε στην κερδοφορία και φαίνεται πως πλέον ο όμιλος αναπτύσσεται μετά την αναδιάρθρωση που πέτυχε με τους ομολογιούχους.

Δεν είναι μόνο οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, αλλά και η ΔΕΗ, η οποία βλέπει τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Όπως μαθαίνουμε κατά χιλιάδες την ημέρα φτάνουν στα γραφεία των εταιρειών αιτήματα πελατών για διακανονισμό, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Κάτι που αναμένεται να έχει επίπτωση, εφόσον συνεχιστεί αυτή η τάση, στα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά και για τους ιδιώτες προμηθευτές.

Καθυστερούν σημαντικά projects στον τουρισμό, με την ανέγερση ξενοδοχείων, ανακατασκευή τους και αναπαλαίωση όσων βρίσκονται στα αστικά κέντρα να παραπέμπονται από φθινόπωρο. Και αυτό εφόσον δοθεί η δυνατότητα με πτώση των τιμών των κατασκευαστικών υλικών. Το αλουμίνιο, το τσιμέντο, το σκυρόδερμα, ο χαλκός και άλλες απαραίτητες πρώτες ύλες για τις κατασκευές έχουν φτάσει στο…θεό, επομένως οι προϋπολογισμοί ξαναγράφονται. Το κόστος έχει αυξηθεί περίπου 40%.

Νέες εξαγορές ψήνονται στον κλάδο της πληροφορικής με την Epsilon Net και την RealConsulting να σκανάρουν την αγορά για το επόμενο χτύπημά τους. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που αναμένεται να πάρουν τα πάνω τους το προσεχώς διάστημα . Στο στόχαστρο μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα προϊόντα των οποίων λειτουργούν συμπληρωματικά με το portfolio των υφιστάμενων προϊόντων των εταιρειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ