today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

ΗΠΑ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ευθύνεται για την αυξανόμενη παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ευθύνεται για την επιδείνωση της «ήδη σε δεινή κατάσταση» παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, με τους κλυδωνισμούς σε τιμές και προσφορά να προστίθενται στις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι – ή το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού – υπέφεραν από χρόνια επισιτιστική ανασφάλεια, είπε η Γέλεν, και οι εκτιμήσεις έδειξαν ότι μόνο οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να ωθήσουν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.

Η Αμερικανίδα υπουργός ανέφερε σε ένα πάνελ όπου συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ότι οι χώρες πρέπει να αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών που μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές, ενισχύοντας παράλληλα την υποστήριξη προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τους μικροκτηματίες αγρότες, ένα μήνυμα που υπογράμμισε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

«Θέλω να είμαι σαφής: οι ενέργειες της Ρωσίας ευθύνονται για αυτό», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται με εταίρους και συμμάχους επειγόντως για να «βοηθήσουν στον μετριασμό των επιπτώσεων του απερίσκεπτου πολέμου της Ρωσίας στους πιο ευάλωτους στον κόσμο».

Ο Λίντνερ, μιλώντας εξ ονόματος της G7, σημείωσε ότι απαιτείται στοχευμένη και συντονισμένη δράση, αλλά κάλεσε όλες τις χώρες να «διατηρούν ανοιχτές τις αγορές γεωργικών προϊόντων, να μην συγκεντρώνουν αποθέματα και να μην επιβάλλουν αδικαιολόγητους περιορισμούς εξαγωγών σε γεωργικά προϊόντα ή θρεπτικά συστατικά».

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι η Ομάδα των Επτά έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κυβερνητικούς οργανισμούς για να «δράσουν με ευελιξία».

Η Αμερικανίδα υπουργός υπογράμμισε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να εγκρίνει βασικά ανθρωπιστικά μέτρα και να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα τροφίμων και γεωργικών προϊόντων προς όφελος των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, παρόλο που συνεχίζει να κλιμακώνει τις κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας.

Είπε επίσης ότι είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα και κάλεσε τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμβάλουν στον μετριασμό της παγκόσμιας έλλειψης λιπασμάτων και στην ομαλή διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού για τρόφιμα και κρίσιμες προμήθειες.

Παράλληλα δήλωσε ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τις επενδύσεις στη γεωργική ικανότητα και την ανθεκτικότητα για να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή τροφίμων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας Σρι Μουλγιάνι Ιντραουάτι τόνισε στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης ότι η επισιτιστική ασφάλεια θα είναι βασικό θέμα στην πρώτη συνεδρίαση των οικονομικών αξιωματούχων από την G20, προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν τεράστια πολιτική και κοινωνική αναταραχή».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η κρίση επισιτιστικής ασφάλειας συσσώρευσε περαιτέρω πίεση στο 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος με υπερβολικπό χρέος και προέτρεψε την Κίνα και τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να «εντείνουν επειγόντως τη συμμετοχή τους» στο κοινό πλαίσιο της G20 για τη διαχείριση του χρέους.

«Γνωρίζουμε ότι η πείνα είναι το μεγαλύτερο επιλύσιμο πρόβλημα στον κόσμο», είπε, καταλήγοντας: «και μια διαφαινόμενη κρίση είναι η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ