today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ουκρανία: Το ερωτηματολόγιο της ΕΕ συμπληρώθηκε

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο, δήλωσε ο Ίχορ Ζόβκα, υποδιευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο την 8η Απριλίου. Δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθηθεί ταχεία διαδικασία στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

«Μπορώ να πω ότι το έγγραφο συμπληρώθηκε από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο κ. Ζόβκα στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες Κυριακή το βράδυ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσταση για τη συμμόρφωση της Ουκρανίας προς τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη, συνέχισε.

«Αναμένουμε η σύσταση (…) να είναι θετική, και κατόπιν η μπάλα θα είναι στην περιοχή των κρατών μελών της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζόβκα συμπλήρωσε ότι το Κίεβο αναμένει η Ουκρανία να αποκτήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του μεθεπόμενου μήνα.

Με βάση το πρόγραμμα που είναι αναρτημένο στον ιστότοπό του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την 23η και 24η Ιουνίου.

«Κατόπιν (…) θα αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Και αφού διεξαγάγουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα μπορούμε να μιλάμε για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», διαβεβαίωσε ο Ίχορ Ζόβκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ