today-is-a-good-day
20.8 C
Athens

Ουκρανία: Η ρωσική αεροπορία κατέστρεψε 7 στρατιωτικές εγκαταστάσεις το τελευταίο 24ωρο – Συνεχής ενημέρωση

Στο Χάρκοβο, την πόλη στην ομώνυμη περιφέρεια, 4 άμαχοι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν σήμερα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ο περιφερειάρχης Όλεχ Σινιεγκούμποφ.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις δηλώσεις του περιφερειάρχη του Χαρκόβου.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σινιεγκούμποφ καλεί επίσης τους κατοίκους ορισμένων πόλεων να απομακρυνθούν από αυτές καθώς, όπως σημειώνει, αναμένεται να γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Η Ουκρανία αναμένει μια περαιτέρω μεγάλης κλίμακας επίθεση των Ρώσων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Συνεχής ενημέρωση

Ουκρανία: 503 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Χάρκοβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Περισσότεροι από 500 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στο Χάρκοβο και τα περίχωρά του, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής αυτής στην ανατολική Ουκρανία.

«Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, 503 άμαχοι, εκ των οποίων 24 παιδιά, έχουν σκοτωθεί», ανακοίνωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram ο κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Ουκρανία: Η ρωσική αεροπορία κατέστρεψε επτά στρατιωτικές εγκαταστάσεις το τελευταίο 24ωρο

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε επτά στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης πυραύλων πυροβολικού, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου αναμετέδωσε το Reuters.

Ρωσία: Δεύτερο χωριό στη Μπέλγκοροντ δέχθηκε ουκρανικά πυρά

Ένα δεύτερο χωριό στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας δέχθηκε ουκρανικά πυρά, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής σήμερα, στην τελευταία μιας σειράς διασυνοριακών επιθέσεων που έχουν αναφερθεί.

«Το χωριό μας Ζουεραβλιόφκα δέχθηκε πυρά από την Ουκρανία», δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτσισλάβ Γκλαντκόφ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Ο ίδιος ανέφερε ότι προκλήθηκαν ζημιές, αλλά δεν γνωρίζει αν κάποιοι έχουν τραυματισθεί.

Ο Μπάιντεν εξετάζει την πιθανότητα να στείλει ανώτερο αξιωματούχο στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης θα αποφασίσουν σύντομα εάν θα σταλεί ένας ανώτερος αξιωματούχος στο Κίεβο σε ένδειξη υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

«Αποφασίζουμε τώρα», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, καθώς ετοιμαζόταν να φύγει για ένα ταξίδι στη Βόρεια Καρολίνα.

Ουκρανία: «Γενοκτονία» οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στη χώρα

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονία» οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σύμφωνα με το κανάλι του στο Telegram.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στοχεύουν στον συστηματικό και συνεχόμενο αφανισμό του ουκρανικού λαού, στη στέρηση του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση και στην ανεξάρτητη ανάπτυξη», υπογραμμίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος, που εγκρίθηκε με πλειοψηφία 363 ψήφων.

Υπ.Άμυνας Ουκρανίας: Ελεύθεροι αφέθηκαν δύο πιλότοι που κρατούνταν από τον ρωσικό στρατό

Δύο Ουκρανοί πιλότοι, που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι από τον ρωσικό στρατό στις 8 Μαρτίου ανατολικά του Κιέβου και έκτοτε κρατούνταν στη Ρωσία, αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίσει τις συνθήκες της απελευθέρωσής τους.

Ο Ιβάν Πεπελιάτσκο και ο Αλέξιι Σιτζ, δύο πιλότοι της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας “είναι σε ασφαλές σημείο και λαμβάνουν όλη τη απαραίτητη ιατρική περίθαλψη”, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας μέσω Telegram.

Ρωσία: Χωριό στη Μπέλγκοροντ επλήγη από ουκρανικά πυρά

Ένα χωριό στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας δέχθηκε ουκρανικά πυρά, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής, στην τελευταία μιας σειράς διασυνοριακών επιθέσεων που έχουν αναφερθεί.

«Το χωριό Σπονταριούσινο δέχθηκε πυρά από την Ουκρανία» δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτσισλάβ Γκλαντκόφ σε ανάρτησή του στο μέσο ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπήρξαν τραυματίες και ότι το χωριό και ένας άλλος οικισμός έχουν εκκενωθεί.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς για τους διασυνοριακούς βομβαρδισμούς.

Η Μαριούπολη θα συνεχίσει να πολεμάει, δηλώνει ο δήμαρχός της

Η Μαριούπολη “ήταν, είναι και θα παραμείνει ουκρανική πόλη”, δήλωσε σήμερα το πρωί στο γερμανικό δίκτυο ARD ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο δήμαρχος της στρατηγικής σημασίας πόλης στη νότια Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες.

Οι ρωσικές πληροφορίες ότι το λιμάνι της Μαριούπολης έχει καταληφθεί και ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πολεμιστές έχουν παραδοθεί είναι ψευδείς ειδήσεις, σημείωσε ο Μποϊτσένκο.

Μολονότι δεν βρίσκεται στην πόλη, ο Μποϊτσένκο λέγεται ότι παραμένει στην Ουκρανία.

Την Μαριούπολη, στις όχθες της Αζοφικής Θάλασσας, εξακολουθούν να υπερασπίζονται το τάγμα Αζόφ και πεζοναύτες, σημείωσε ο δήμαρχός της.

Η πόλη αυτή πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές για εβδομάδες. Μεγάλο μέρος της έχει καταστραφεί και οι συνθήκες διαβίωσης για τους εναπομείναντες κατοίκους της είναι καταστροφικές.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν εξάλλου να βομβαρδίζουν το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ και την Ζαπορίζια στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ανέφερε νωρίτερα σήμερα σε πρωινό του δελτίο το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Κραματόρσκ και Κοστιαντινίφκα πιθανόν να αποτελέσουν ρωσικούς στόχους

Οι ουκρανικές πόλεις Κραματόρσκ και Κοστιαντινίφκα πιθανόν να αποτελέσουν στόχους της Ρωσίας και να αντιμετωπίσουν επίπεδα βιαιότητας αντίστοιχα με αυτά που έχουν καταγραφεί σε άλλα αστικά κέντρα από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σε νεότερη ενημέρωση αναφορικά με την πόλεμο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα «εκτεταμένα πλήγματα με πυραύλους και πυρά πυροβολικού και οι προσπάθειες συγκέντρωσης δυνάμεων για επίθεση» καταδεικνύουν μια αλλαγή στο παραδοσιακό ρωσικό στρατιωτικό δόγμα.

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και για την εκκένωση με ιδιωτικά οχήματα της πολιορκημένης από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολης, στο νότιο τμήμα της χώρας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Άλλοι διάδρομοι απομάκρυνσης θα ανοιχθούν από τις Μπερντιάνσκ, Τοκμάκ και Ενερχοντάρ και αυτοί από την ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ θα λειτουργήσουν αν οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής σταματήσουν τους βομβαρδισμούς τους, προσθέτει η Βερεστσούκ σε ανακοίνωσή της.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τους φίλους της Ουκρανίας για την επίσκεψή τους στο Κίεβο

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Πολωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία για την υποστήριξή τους, μετά την επίσκεψη των προέδρων των τεσσάρων χωρών στο Κίεβο χθες Τετάρτη.

Ο Αντρέι Ντούντα, ο Γκιτάνας Ναουσέντα, ο Εγκίλς Λέβιτς και ο Άλαρ Κάρις ταξίδεψαν στην Ουκρανία για να συναντηθούν με τον ομόλογό τους για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή τους στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου και ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στο Κίεβο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά το τρέχον διάστημα το ενδεχόμενο να στείλει κάποιο από τα κορυφαία στελέχη της σε επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγή ενήμερη για τη συζήτηση αυτή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πυρκαγιά και εκρήξεις στο πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva

Το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva («Μόσχα»), υπέστη σοβαρές ζημιές αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το πλήρωμα εκκενώθηκε και η αιτία της πυρκαγιάς και των εκρήξεων ερευνάται.

«Πυρκαγιά στο Moskva προκάλεσε έκρηξη στα πυρομαχικά που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους Neptune. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.

Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το αποβατικό καταστράφηκε. Ο ρωσικός στρατός σπανίως ανακοινώνει στοιχεία για τις απώλειές του στον πόλεμο.

ΟΑΣΕ/ΣτΕ: Η Μόσχα πρέπει να πάψει να επιτίθεται σε χώρους λατρείας

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον ναών και χώρων λατρείας στην Ουκρανία, τόνισαν χθες Τετάρτη ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ).

Στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, οι δύο διεθνείς οργανισμοί τόνισαν ακόμη πως θρηνούν τα θύματα του πολέμου ενώ στηλίτευσαν το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια από την 24η Φεβρουαρίου.

Οι δύο οργανισμοί, οι οποίοι έχουν σκοπό να προωθήσουν τον ειρηνικό διάλογο, κάλεσαν «τη Ρωσία να σταματήσει την καταστροφή ναών και χώρων λατρείας, που, όπως και οι φόνοι χωρείς διάκριση δεκάδων χιλιάδων αμάχων, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με το κείμενο.

«Μας προκαλεί φρίκη η καταστροφή ναών και χώρων λατρείας: εκκλησιών, συναγωγών και τεμενών. Είναι ζωτικής σημασίας για τις ποικίλες θρησκευτικές κοινότητες της χώρας, ακόμη περισσότερο σε καιρούς κρίσης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως περίπου 60 εκκλησίες και χώροι λατρείας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ