Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο “Δουλειές Ξανά”. “Συνεχίζουμε με έργο” τονίζει ο Κ.Χατζηδάκης

Eurokinissi

Με ψήφους 158 υπέρ και 138 κατά, ψηφίστηκε από την ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά». Η τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων έλαβε 190 υπέρ, 83 παρών και 23 ψήφους κατά.

«Θα σας πω τι θα ισχύσει από την Δευτέρα, όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, κλείνοντας την μαραθώνια συζήτηση του νομοσχεδίου, και λίγα λεπτά προτού το προεδρείο ανακοινώσει ότι εκκινούν οι ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

«Η ΝΔ ζήτησε και αυτή, όπως και τα άλλα κόμματα το έπραξαν, ονομαστικές ψηφοφορίες, για να δούμε πώς θα ψηφίσετε και αν όλες οι επιθέσεις που εξαπολύσατε, θα αποτυπωθούν στο αποτέλεσμα. Θα δούμε ποιος είναι με τους πολλούς και ποιος είναι με τα δόγματα και με τις συντεχνίες!», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης που πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, δέχθηκε επιθέσεις προσωπικές, επιθέσεις ακόμη και σε «υβριστικό επίπεδο», επιθέσεις «προσωπικής εμπάθειας», όπως ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης τις αποτίμησε, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης. «Αφήνουμε τους υβριστές στις ύβρεις τους και συνεχίζουμε με έργο», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επί της ουσίας, ο Κωστής Χατζηδάκης στην καταληκτική του ομιλία, στάθηκε στα άρθρα που η Νέα Δημοκρατία θέτει, με την πρότασή της σε ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα για την…πλευρά με την οποία επιλέγουν να συμπαραταχθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από τη Δευτέρα, είπε ο κ. Χατζηδάκης, «θα έχει καθιερωθεί, για πρώτη φορά, το επίδομα εργασίας, το οποίο θα ισούται με το 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά. Στους πέντε μήνες βρίσκεις δουλειά. Για άλλους επτά μήνες θα παίρνεις μαζί με το μισθό σου, το 50% του επιδόματος ανεργίας».

Από τη Δευτέρα, θα καταβάλλεται μπόνους 300 ευρώ για την κατάρτιση ψηφιακού ατομικού δελτίου δράσης, από τους μακροχρόνια ανέργους, πάνω από 5 έτη. Έτσι ώστε να επανασυνδεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, είπε ο υπουργός.

Από τη Δευτέρα θα εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια, όπως ισχύουν, για την υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή, μετά το 12μηνο στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και τη διατήρηση των επιδομάτων, των παροχών. Θα είναι τα ίδια κριτήρια που ισχύουν ήδη για το Επίδομα Θέρμανσης, είπε ο υπουργός Εργασίας.

Από τη Δευτέρα και μετά, μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων, θα ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο ανέργων, για δύο χρόνια, κατά την πάγια ευρωπαϊκή πρακτική, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Από τη Δευτέρα, ξεκινάει η μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και, δημιουργούνται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Ατομικοί Λογαριασμοί Δεξιοτήτων, έτσι ώστε να καταγράφονται όλες οι καταρτίσεις και επανακαταρτίσεις των ανέργων και των εργαζομένων, είπε ο υπουργός.

Από Δευτέρα, θα συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης. Το 30% των χρημάτων που αφορούν στα ζητήματα αυτά, θα παρακρατούνται και θα δίνονται μόνον εφόσον η πιστοποίηση που προβλέπεται, θα έχει περατωθεί επιτυχώς. Παράλληλα, τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, περνάνε για πρώτη φορά, στο χώρο της κατάρτισης.

Από Δευτέρα, ξεκινάει ο εκσυγχρονισμός στεγαστικής πολιτικής της χώρας, με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ως βασικό βραχίονα.

«Αυτές τις ρυθμίσεις φέρνει αυτό το νομοσχέδιο και παράλληλα, έχει μια σημαντική ρύθμιση για τις συντάξεις fast track και τις συντάξεις “εμπιστοσύνης”, έτσι ώστε να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι ρυθμοί απόδοσης των συντάξεων. Είναι ρυθμίσεις που συνδυάζουν την τεχνολογία που είναι πλέον διαθέσιμη στον ΕΦΚΑ, με την εμπιστοσύνη απέναντι στον πολίτη», είπε ο κ. Χατζηδάκης και προσέθεσε: «Η ΝΔ ζήτησε ονομαστικές ψηφοφορίες, για όλα τα άρθρα που ανέφερα και θα δούμε πώς θα ψηφίσετε! Να δούμε αν όλα όσα μας είπατε και όλες οι επιθέσεις που έγιναν, θα ακολουθηθούν από την καταψήφιση του επιδόματος εργασίας, την καταψήφιση του μπόνους για τους μακροχρόνια ανέργους, την καταψήφιση της επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων. Θα δούμε ποιος είναι πραγματικά με τους πολλούς και ποιος με τα δόγματα και τις συντεχνίες»!

Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι απέναντι στις ύβρεις, η κυβέρνηση συνεχίζει με έργο, ήδη έχει δείξει δείγμα γραφής. «Εμείς είμαστε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι που πήρε την ανεργία στο 17,2% και την έχει ρίξει στο 12,8%. Εμείς είμαστε που, μέσω του ΟΑΕΔ, τριπλασιάσαμε τους ρυθμούς για τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης. Εμείς είμαστε που την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, θα αυξήσουμε, με μια σημαντική αύξηση τον κατώτατο μισθό, για τους εργαζομένους. Εμείς είμαστε που από τον Ιούνιο θα εισάγουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Ξεκινάμε από τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, και αυτό θα είναι μια βασική εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, που η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει πράξη. Εμείς είμαστε που έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες, για τον προσωπικό βοηθό στους αναπήρους συμπολίτες μας. Εμείς είμαστε που προχωρούμε, σε στενή συνεργία με την ΕΣΑμεΑ την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας που θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των αναπήρων, στις επαφές τους με το Δημόσιο. Εμείς είμαστε που κάνουμε πράξη το πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς. Εμείς είμαστε που κάνει πράξη άλλη μια δέσμευσή μας, για Χώρους Φροντίδας Βρεφών σε 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Και βεβαίως εμείς είμαστε που, έχοντας μια αισθητή βελτίωση στο ρυθμό απονομής των εκκρεμών συντάξεων, προχωρούμε με αυτό το νομοσχέδιο, σε μια πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση στις fast track συντάξεις και τις συντάξεις εμπιστοσύνης, για τις οποίες είμαι περίεργος πως θα τοποθετηθείτε. Θα πάτε με τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ ή με τους ταλαιπωρημένους συνταξιούχους που περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους. Να σας δω σε λίγη ώρα», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.