today-is-a-good-day
19 C
Athens

Στην Κύπρο ο Γ.Μώραλης για την αδελφοποίηση των Δήμων Πειραιά και Αμμοχώστου

Για την επικείμενη αδελφοποίηση των δύο πόλεων, καθώς και την υλοποίηση συνεργειών στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού, συζήτησαν κατά τη συνάντηση τους οι δήμαρχοι Πειραιά, Γιάννης Μώραλης και Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, κατά την τριήμερη επίσκεψη του πρώτου στην Κύπρο.

Η επίσκεψη του δημάρχου Πειραιά στην Κύπρο, εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της πόλης και την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών, ενώ ακόμη ο κ. Μώραλης είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με τους δημάρχους Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και Αγίας Νάπας Χρίστο Ζαννέττου.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε σχετική δήλωση για τη συνάντηση με τον δήμαρχο Αμμοχώστου, τόνισε: «Η αρχή των συζητήσεών μας έγινε με αφορμή την επί σειρά ετών αδελφοποίηση των δυο επιμελητηρίων των δυο πόλεων και από την κοινή επιθυμία μας, ώστε συνδέοντας τις δυο πόλεις, αυτό να συμβάλει στην περαιτέρω διεθνοποίηση του προβλήματος της παράνομης κατοχής της πόλης της Αμμοχώστου και να μεγαλώσει την οικογένεια των πόλεων, οι οποίες στηρίζουν τα δίκαια αίτημα των Κύπριων δημοτών της Αμμοχώστου.

Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι μπορούμε από κοινού να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς ανεξάρτητα από την παράνομη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου, η Δημοτική αρχή, η οποία αναγκαστικά εδρεύει στην πόλη της Λεμεσού, συνεχίζει να στηρίζει αυτούς τους τομείς μέσα από σημαντικά σωματεία, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο την συνοχή των δημοτών της πόλης, οι οποίοι βέβαια κατοικούν εδώ και 48 χρόνια σε άλλες πόλεις της Κύπρου.»

Για τον κ. Μώραλη η πιο συγκλονιστική εμπειρία “ήταν στην περίκλειστη πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου όπου μου δημιουργήθηκαν δυο συναισθήματα: κατάθλιψη και στεναχώρια από την εικόνα μιας ερημωμένης για 48 χρόνια πόλης, όπου οι νόμιμοι κάτοικοι της δεν μπορούν καν να επισκεφτούν τις κατοικίες τους. Απορία και εκνευρισμό όταν αντιλαμβάνεσαι ότι η παγκόσμια κοινότητα και τα θεσμοθετημένα όργανά της, αντιμετωπίζουν με δυο μέτρα και δυο σταθμά παρόμοιες καταστάσεις. Σωστός ξεσηκωμός και αποφάσεις σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αδιαφορία για την παράνομη κατοχή της Αμμοχώστου και τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ. Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας ο οποίος συνεχίζεται για 48 χρόνια βρήκε ακόμα έναν ενεργό σύμμαχο: την πόλη του Πειραιά”, κατέληξε στη δήλωσή του ο Γιάννης Μώραλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ