today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Ν. Δένδιας: Η Ιαπωνία σημαντικός παράγοντας στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις

Μας συνδέει η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στην UNCLOS

Επίσκεψη στην Ιαπωνία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Επισκέπτομαι την Ιαπωνία (12/4 – 13/4), μια μεγάλη χώρα της Ασίας και σημαντικό παράγοντα στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις, με την οποία μας συνδέει η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter από το Τόκιο ο Νίκος Δένδιας. Μάλιστα, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών έπεται των Πρώτων Διαβουλεύσεων των Νομικών Υπηρεσιών για θέματα Δικαίου της Θάλασσας (Δεκέμβριος 2021) και των Τέταρτων Πολιτικών Διαβουλεύσεων (Μάρτιος 2022) των υπουργείων Εξωτερικών των δύο κρατών.

 

 

Κατά την παραμονή του στο Τόκιο, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Ιάπωνα ομόλογό του Χαγιάσι Γιοσιμάσα, στο πλαίσιο διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο (και πρώην υπουργό Εξωτερικών) Τάρο Κόνο (Taro Kono) και τα μέλη της Ιαπωνο – Ελληνικής Ομάδας Φιλίας του Κοινοβουλίου της Ιαπωνίας, καθώς και με τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ιαπωνία.

 

 

Οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του Ιάπωνα ομόλογού του αναμένεται να επικεντρωθούν στην περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων σε ευρύ φάσμα τομέων, στις σχέσεις ΕΕ-Ιαπωνίας, στην κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και στις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Ινδο-Ειρηνικό. Επιπλέον, αναμένεται να καλύψουν και την κοινή προσήλωση των δύο χωρών στο Διεθνές Δίκαιο – συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας – και τον συντονισμό στο πλαίσιο του ΟΗΕ, εν όψει και των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών ως μη – μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (2023 – 2024 για την Ιαπωνία και 2025 – 2026 για την Ελλάδα). Οι δύο υπουργοί είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο περίπου στις 07:40 ώρα Ελλάδας, μετά το πέρας των οποίων θα λάβει χώρα γεύμα εργασίας.

 

 

Ειδικότερα, όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, διπλωματικές πηγές σημείωναν πως η Ιαπωνία έχει ταυτιστεί με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του G-7 όσον αφορά τη ρωσική εισβολή, έχοντας επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και έχοντας -ουσιαστικά- διαρρήξει τις σχέσεις της με αυτήν τη χώρα. Επισήμαιναν πως η Ιαπωνία, λαμβάνοντας από την αρχή της κρίσης σαφή στάση στο Ουκρανικό, ουσιαστικά τερμάτισε την παράδοση δεκαετιών εσωστρέφειας στην εξωτερική πολιτική και αναλαμβάνει -πλέον- ενεργότερο ρόλο στη διεθνή σκηνή.

 

 

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως έμφαση θα δοθεί στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού και αναμένεται να υπογραφεί σύντομα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

 

 

Τέλος, υπογράμμιζαν πως η επίσκεψη σηματοδοτεί το άνοιγμα της Ελλάδας προς τις αναδυόμενες περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, οι οποίες ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τη χώρα μας, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ