today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Ουκρανία: Σφοδρός βομβαρδισμός στο Χάρκοβο με πολλά θύματα – Συνεχής ενημέρωση

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν σκοτωθεί από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Μαριούπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας.

«Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί, αλλά παρά το γεγονός αυτό οι Ρώσοι δεν σταματούν την επίθεσή τους», κατήγγειλε ο Ζελένσκι.

Συνεχής ενημέρωση

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα ότι κρατάει αμάχους στις φυλακές της Ρωσίας

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι κρατάει άμαχους συμπατριώτες της — μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και εκλεγμένοι αξιωματούχοι — σε φυλακές της Ρωσίας.

«Έχουμε πολλούς ιερείς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές, δημάρχους και γενικά αμάχους στις φυλακές. Όχι, όμως, στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά π.χ. στο Κουρσκ, στο Μπριάνσκ, στο Ροστόφ (περιοχές της Ρωσίας)… Κρατούνται παράνομα», δήλωσε ο Ιρίνα Βερεστσούκ σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ισχυρισμό της αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι βάζει αμάχους στο στόχαστρό της.

Γαλλία: Απελαύνονται 6 Ρώσοι πράκτορες που λειτουργούσαν υπό διπλωματική κάλυψη

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι «εντοπίστηκαν και θα απελαθούν έξι Ρώσοι πράκτορες που λειτουργούσαν υπό διπλωματική κάλυψη».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας γίνεται λόγος για «μυστική επιχείρηση που διεξήχθη από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών» στο γαλλικό έδαφος, ενώ αναφέρεται ότι «εν απουσία του Ρώσου πρέσβη, ο δεύτερος στην ιεραρχία της ρωσικής πρεσβείας κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθεί για αυτήν την απόφαση».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Νταρμαρέν, χαιρέτισε αυτή την «αξιοσημείωτη επιχείρηση αντικατασκοπείας» στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ρωσία: ΗΠΑ και Ουκρανία ετοιμάζουν νέες ψευδείς προβοκάτσιες για υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου

Η Μόσχα δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία βοηθούν την Ουκρανία να προετοιμάσει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την υποτιθέμενη δίωξη αμάχων στην Ουκρανία για να τροφοδοτήσουν διεθνή μέσα ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να συκοφαντήσουν τη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας καθοδηγείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διασπείρει ψευδείς αποδείξεις για τη βία Ρώσων κατά αμάχων, παρά τα όσα χαρακτήρισε «πρωτοφανή μέτρα της Μόσχας για τη διάσωση αμάχων».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν πολυετή εμπειρία στην οργάνωση προκοβάτσιας με ανθρώπινα θύματα, συνεχίζουν την εκστρατεία τους για τη δημιουργία και την προώθηση ψευδών «αποδεικτικών στοιχείων»», ανέφερε το υπουργείο.

Ρωσία: Πρόταση για αφαίρεση υπηκοότητας από τους «προδότες» που αντιτίθενται στην εισβολή στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, πρότεινε σήμερα να αφαιρεθεί η ρωσική υπηκοότητα από τους «προδότες» που αντιτίθενται στην εισβολή στην Ουκρανία, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Ρωσίδα δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιάνικοβα που διέκοψε ένα δελτίο ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης για να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας υποστηρίζει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, κατανοούν την αναγκαιότητά της για την ασφάλεια της χώρας μας και του έθνους μας. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που συμπεριφέρονται με δειλία, προδοτικά», είπε ο Βολόντιν.

«Αλίμονο, για τέτοιους “πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας” δεν υπάρχει διαδικασία αφαίρεσης της υπηκοότητας και απαγόρευσης εισόδου στη χώρα μας. Ίσως όμως αυτό θα ήταν καλό», είπε σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ουκρανία: Σφοδρός βομβαρδισμός στο Χάρκοβο με πολλά θύματα – Μεταξύ αυτών ένα παιδί

Σφοδρό βομβαρδισμό δέχθηκε σήμερα το Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά θύματα — μεταξύ αυτών ένα παιδί — όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Ίχορ Τερέχοφ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην περιοχή, για τον οποίο προειδοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ο Τερέχοφ είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να υπερασπιστούν την πόλη.

«Δεν υπάρχει πανικός στην πόλη», σημείωσε ο Τερέχοφ.

Ουκρανία – Φιλορώσοι αυτονομιστές: Υπό τον έλεγχό μας το λιμάνι της Μαριούπολης

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του κατέκτησαν ολοκληρωτικά την περιοχή του λιμανιού της στρατηγικής πόλης Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η οποία πολιορκείται για περισσότερο από ένα μήνα.

«Αναφορικά με το λιμάνι της Μαριούπολης, είναι ήδη υπό τον έλεγχό μας», είπε ο Ντενίς Πουσίλιν σε ζωντανή μετάδοση στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Pervy Kanal.

Μπορέλ: Τα πάντα είναι στο τραπέζι συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων σε πετρέλαιο και αέριο

Τα πάντα είναι στο τραπέζι ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Όσον αφορά στις κυρώσεις συνεχίσαμε τη συζήτηση για την εφαρμογή τους έτσι ώστε να αποφύγουμε όποια κενά. Υπολογίσαμε τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία και θα συνεχίσουμε να συζητάμε τι άλλο μπορεί να γίνει. Τα πάντα είναι στο τραπέζι συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το αέριο, αλλά σήμερα δεν ελήφθη καμία απόφαση», ανέφερε ο κ. Μπορέλ. Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για «ασύμμετρο σοκ» για τα κράτη-μέλη, διότι η κατάσταση τα επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τόσο σε σχέση με τους πρόσφυγες όσο και με την ενέργεια, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της «στρατηγικής αυτονομίας» στο ενεργειακό.

ΗΠΑ: Η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματά της στο Ντονμπάς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ρωσία άρχισε να ενισχύει και να ανεφοδιάζει τα στρατεύματά της στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Δευτέρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι αυτή ήταν η αρχή μιας νέας επίθεσης στην περιοχή, δήλωσε ο αξιωματούχος, τηρώντας την ανωνυμία του.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στοιχεία ότι κάποια αμυντικά πυραυλικά συστήματα S-300 έχουν καταστραφεί από την Ρωσία.

Ουκρανικό Υπ.Άμυνας: Σχεδόν έτοιμη η Ρωσία για νέα επίθεση σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των δυνάμεων της για μια νέα επίθεση στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

«Προβλέπουμε ότι οι μάχες θα αρχίσουν στις περιοχές αυτές σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα επίθεση.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε σε ποια δεδομένα βασίζει το υπουργείο τις προβλέψεις του.

Σ.Λαβρόφ: Δεν θα σταματήσουμε την στρατιωτική επιχείρηση πριν τις συνομιλίες

Η Μόσχα δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι τους επόμενους γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν και κατηγόρησαν τη Δύση ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις προβάλλοντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Ουκρανικός στρατός: Ετοιμαζόμαστε για μια ύστατη μάχη στη Μαριούπολη

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται για «μια ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από το ρωσικό στρατό για περισσότερο από 40 ημέρες.

«Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (…) Θα σημάνει το θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πάνω από 4,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα έως τώρα

Περίπου 44.000 Ουκρανοί πρόσφυγες ήρθαν να προστεθούν σήμερα στους περισσότερους από 4,5 εκατ. ανθρώπους που έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα τους από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η HCR κατέγραψε σήμερα ακριβώς 4.547.735 Ουκρανούς πρόσφυγες. Είναι κατά 44.781 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση της Κυριακής.

Ουκρανία: Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για σήμερα

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των κατοίκων στις πολιορκημένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας συμφωνήθηκαν σήμερα ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα, περιλαμβανομένων πέντε στην περιοχή του Λουχάνσκ, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Μπορέλ: Τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα ανατολικά για να ξεκινήσουν επίθεση στο Ντονμπάς

Στο Ντόνμπας φαίνεται ότι μετατοπίζεται το επίκεντρο του πολέμου, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Φοβάμαι ότι τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα ανατολικά για να ξεκινήσουν επίθεση στο Ντόνμπας. Το γνωρίζουν αυτό οι Ουκρανοί. Φοβάμαι ότι την επόμενη ημέρα ο πόλεμος θα ενταθεί στο Ντόμπας», σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν σε Ντονέτσκ και  Λουχάνσκ

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν επιθέσεις και να καταστρέφουν ρωσικά άρματα μάχης, οχήματα και πυροβολικό, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε τακτικό δελτίο Τύπου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μέσω του Twitter.

Η προηγούμενη χρήση από τις ρωσικές δυνάμεις πυρομαχικών φωσφόρου στην περιφέρεια του Ντονέτσκ καθιστά πιθανή τη μελλοντική χρήση των πυρομαχικών αυτών στη Μαριούπολη, καθώς εντείνεται η μάχη για την πόλη, ανακοίνωσε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καταγγέλλει «τα ψέματα» της Ρωσίας

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταφέρθηκε με σφοδρότητα χθες Κυριακή το βράδυ εναντίον αυτής που αποκάλεσε πολιτικής «ψεμάτων» της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα φροντίσει να λογοδοτήσει «κάθε μπάσταρδος που ήρθε στη χώρα μας κάτω από τη ρωσική σημαία και σκότωσε πολίτες μας», παρότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της, τόνισε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του.

«Τι κάνει η Ρωσία; Τι κάνουν οι αξιωματούχοι της, οι προπαγανδιστές της, οι απλοί άνθρωποι που απλά παπαγαλίζουν όσα ακούνε στην τηλεόραση; Δικαιολογούνται και αρνούνται. Αρνούνται κάθε ευθύνη. Λένε ψέματα».

«Έχουν φτάσει τόσο μακριά από την πραγματικότητα που μας κατηγορούν για όσα κάνει ο ρωσικός στρατός», επέμεινε ο κ. Ζελένσκι, αναφερόμενος στην επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό στην Κραματόρσκ και τις σφαγές αμάχων που η κυβέρνησή του καταγγέλλει πως διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και άλλα προάστια του Κιέβου.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Αν ήμασταν μέλος του NATO αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά στρατηγικό λάθος της Γερμανίας και της Γαλλίας το ότι εναντιώθηκαν στην εισδοχή της Ουκρανίας στο NATO το 2008.

Σήμερα η χώρα πληρώνει αυτό το λάθος, υποστήριξε. «Αν ήμασταν μέλος του NATO, αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει», έκρινε ο κ. Κουλέμπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 10 νεκροί από τους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον ένδεκα τραυματίστηκαν το Σάββατο γύρω από το Χάρκοβο και νοτιοανατολικά της πόλης αυτής της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

«Οι εισβολείς βομβάρδισαν πολιτικές υποδομές» στις τοποθεσίες Μπαλακλίγια, Πεσότσιν, Ζολότσιφ και Ντεργκάτσι και «ως τώρα, έχουμε ενημερωθεί για δέκα ανθρώπους νεκρούς, ανάμεσά τους ένα παιδί, και 11 τραυματίες», ανέφερε ο κ. Σινεγκούμποφ μέσω της πλατφόρμας Telegram. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» του ρωσικού στρατού.

Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο, το Χάρκοβο απέχει περίπου σαράντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία. Θέατρο συνεχών μαχών μεταξύ δυνάμεων της Ουκρανίας και της Ρωσίας από την αρχή της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, δεν έχει πέσει μέχρι τώρα στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ