today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Ζελένσκι: Σε νεκρό σημείο οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία – Συνεχής ενημέρωση

Ο Βάντιμ Τόκαρ, ο δήμαρχος του χωριού Μακάριφ, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι 132 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι. Τα περισσότερα από τα πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, είπε ο αιρετός, κατηγορώντας για τους θανάτους των πολιτών αυτών τον ρωσικό στρατό. Ο δήμαρχος του Μακάριφ είπε ακόμη ότι το 40% του χωριού έχει καταστραφεί και ότι η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου έχουν κοπεί. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Συνεχής ενημέρωση

Φον ντερ Λάιεν: Πάνω από 10 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν για την Ουκρανία σε διάσκεψη δωρητών

Η διεθνής διάσκεψη δωρητών για την Ουκρανία επέτρεψε να συγκεντρωθούν 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται να δοθούν για την υποστήριξη της χώρας αυτής στην οποία εισέβαλε ο ρωσικός στρατός, ανακοίνωσε σήμερα από τη Βαρσοβία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Πολωνία φιλοξένησε σήμερα τη διάσκεψη των δωρητών προκειμένου να βοηθήσει τους περισσότερους από 11 εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Ουκρανία λόγω της εισβολής της Ρωσίας και να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες ή τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

Η εκστρατεία Stand Up for Ukraine με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τη διεθνή οργάνωση Global Citizen.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε “φανταστικά” τα έσοδα της διάσκεψης. “Ο κόσμος τελικά υποσχέθηκε 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της εκστρατείας (Stand up for Ukraine). Επιπλέον, η Κομισιόν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (BERD), προσθέτει άλλο ένα δισεκατομμύριο για τους εκτοπισμένους στην Ουκρανία. Είναι φανταστικό. Συνεπώς 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ”, δήλωσε.

Ζελένσκι: Σε νεκρό σημείο οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Ενισχύεται ο φόβος επίθεσης στα ανατολικά

Η Ουκρανία είναι “πάντα έτοιμη” να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, που βρίσκονται σε νεκρό σημείο μετά την ανακάλυψη θηριωδιών σε απελευθερωμένες ουκρανικές πόλεις και παρά μια επικείμενη επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Η Ουκρανία έλεγε πάντα πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και πως αναζητεί κάθε πιθανότητα για να σταματήσει ο πόλεμος. Παράλληλα, βλέπουμε δυστυχώς ετοιμασίες για σημαντικές μάχες, ορισμένοι λένε αποφασιστικής σημασίας, στα ανατολικά”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ. Ο τελευταίος επισκέπτεται το Κίεβο και την Μπούτσα, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, που έγινε ένα σύμβολο των θηριωδιών της ρωσικής εισβολής.

“Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε και να αναζητήσουμε παράλληλα διπλωματικές οδούς για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Προβλέπουμε πάντα παράλληλα έναν διάλογο”, συνέχισε.

ΕΕ: Χορήγηση 1 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ένα δισεκ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των χωρών που δέχονται πρόσφυγες, οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Εξακόσια εκατομμύρια από αυτά θα πάνε στην Ουκρανία, στις ουκρανικές αρχές και εν μέρει στα Ηνωμένα Έθνη”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε μια διάσκεψη για τη συγκέντρωση χρημάτων για την Ουκρανία που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία (Πολωνία).

“Και 400 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στα κράτη της πρώτης γραμμής που κάνουν μια τόσο εξαιρετική δουλειά και βοηθούν τους πρόσφυγες που έρχονται”, είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο Κίεβο ο Τζόνσον για συνάντηση με τον Ζελένσκι

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ξεκίνησε σήμερα μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο με κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ο Αντρίι Σίμπιγκα, αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας.

“Η Μεγάλη Βρετανία ηγείται της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, του αντιπολεμικού συνασπισμού, των κυρώσεων κατά του Ρώσου επιτιθέμενου”, έγραψε ο Σίμπιγκα στο Facebook αναρτώντας μια φωτογραφία που δείχνει τους δύο ηγέτες να συζητούν. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που επισκέπτεται την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία υπόσχεται αντίποινα για το κλείσιμο του λογαριασμού της Δούμας στο YouTube

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για το κλείσιμο του λογαριασμού στο YouTube της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, ενισχύοντας το ενδεχόμενο ενός μπλοκαρίσματος στη Ρωσία της πλατφόρμας βίντεο του αμερικανικού κολοσσού Google.

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, είπε πως το μπλοκάρισμα της “Duma-TV” είναι ένα μέτρο της Ουάσινγκτον που παραβιάζει “τα δικαιώματα” των Ρώσων.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχουν το μονοπώλιο της μετάδοσης πληροφοριών”, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Telegram. “Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.”

Η Ρωσία κατηγορεί το YouTube ότι μπλόκαρε τον λογαριασμό του Κοινοβουλίου

Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν σήμερα την υπηρεσία βίντεο Youtube, που ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Google, ότι μπλόκαρε τον λογαριασμό της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, “Douma-TV” και υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξουν αντίποινα.

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον παραβιάζει με αυτό τον τρόπο “τα δικαιώματα των Ρώσων”, ενώ η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας. Μαρία Ζαχάροβα, είπε πως το Youtube “υπέγραψε την καταδίκη του”. Δημοσιογράφοι του AFP διαπίστωσαν πως ο εν λόγω λογαριασμός δεν ήταν προσβάσιμος στην πλατφόρμα σήμερα το πρωί.

Σολτς: Οι θάνατοι αμάχων στην Μπούτσα είναι εγκλήματα πολέμου

Εκείνοι που διέπραξαν θανάτους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

“Είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε”, δήλωσε ο Σολτς, αναφερόμενος στους θανάτους αμάχων στην πόλη αυτή βορειοδυτικά του Κιέβου.

“Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αυτό είναι ένα έγκλημα. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου που δεν θα δεχθούμε… εκείνοι που το έκαναν πρέπει να λογοδοτήσουν.”

ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τα 4,4 εκατ. οι Ουκρανοί πρόσφυγες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Περισσότεροι από 4,4 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η HCR κατέγραφε ακριβώς 4.441.663 Ουκρανούς πρόσφυγες σήμερα. Είναι 59.347 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη αποτύπωση χθες, Παρασκευή.

Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περίπου το 90% αυτών που διέφυγαν από την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα.

Φον ντερ Λάιεν για καταστροφή της Μπούτσα: Αν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου, τι είναι;

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου θέτοντας στο στόχαστρο αμάχους στην Ουκρανία, όμως είπε πως νομικοί πρέπει να διερευνήσουν τις αναφορές για τέτοια περιστατικά.

Κατά την αναχώρησή της από την Ουκρανία, είπε πως είδε με τα ίδια της τα μάτια χθες, Παρασκευή, την καταστροφή της πόλης Μπούτσα κοντά στο Κίεβο. Μια ιατροδικαστική ομάδα ξεκίνησε χθες τις εκταφές από έναν ομαδικό τάφο όπου βρίσκονται πτώματα αμάχων οι οποίοι σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής της πόλης.

“Το ένστικτό μου λέει: Αν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου, τι είναι έγκλημα πολέμου, αλλά έχω σπουδάσει ιατρική και οι νομικοί πρέπει να ερευνήσουν προσεκτικά”, δήλωσε σήμερα η ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους πάνω στο τρένο κατά την αναχώρησή της από την Ουκρανία.

Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών σε ουκρανική αεροπορική βάση

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών στην αεροπορική βάση των ουκρανικών δυνάμεων στο Μιρχορόντ, στην κεντρική Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην επίθεση αυτή καταστράφηκαν επίσης ένα μαχητικό MiG-29 των ουκρανικών αεροπορικών δυνάμεων και ένα ελικόπτερο Mi-8 στην βάση αυτή που βρίσκεται στην περιφέρεια Πολτάβα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ουκρανία: Ανοίγουν σήμερα 10 ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων

Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Στους διαδρόμους που προγραμματίζεται να ανοίξουν σήμερα περιλαμβάνεται ένας για την απομάκρυνση με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς ανθρώπων από την Μαριούπολη, πρόσθεσε η Βερεστσούκ.

Πεντάγωνο: Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώνονται στα όρια του Χαρκόβου

Χιλιάδες επιπλέον ρώσοι στρατιωτικοί συγκεντρώνονται στα όρια της ουκρανικής πόλης του Χαρκόβου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο αριθμός των τακτικών μονάδων του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπελγκορόντ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών, αυξήθηκε από τις 30 στις 40, είπε ο αξιωματούχος χθες βράδυ. Δεν προσδιόρισε τον αριθμό των επιπλέον στρατιωτικών, είπε πάντως ότι τα ρωσικά τάγματα συνήθως αποτελούνται από 600 ως 1.000 στρατιώτες.

Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις για να ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη της περιοχής Ντονμπάς, εκτίμησε ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Το Χάρκοβο (βορειοανατολικά) βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα.

Κατά το Πεντάγωνο, η Μόσχα σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 60.000 στρατιωτικούς.

Ζελένσκι: Αναμένουμε σθεναρή παγκόσμια αντίδραση στο έγκλημα πολέμου του Κραματόρσκ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως αναμένει να υπάρξει αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μετά την πυραυλική επίθεση που έπληξε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ, σκοτώνοντας πάνω από πενήντα ανθρώπους, την οποία χαρακτήρισε εσκεμμένη ρωσική επίθεση εναντίον αμάχων.

«Αναμένουμε σθεναρή παγκόσμια αντίδραση σε αυτό το έγκλημα πολέμου», είπε στο βραδινό διάγγελμά του. Επανέλαβε την αξίωση να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια και όλες οι ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Κάθε καθυστέρηση στην προμήθεια (…) όπλων στην Ουκρανία, κάθε άρνηση, μπορεί να σημαίνει μόνο ότι οι πολιτικοί αυτοί θέλουν να βοηθήσουν περισσότερο τη Ρωσία από ό,τι εμάς», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ