today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Το Κίεβο κατηγορεί την Ουγγαρία ότι βοηθά τον Πούτιν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας

Το Κίεβο κατηγόρησε σήμερα την Ουγγαρία ότι “βοηθά τον Πούτιν” στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, την επομένη των δηλώσεων του Βίκτορ Ορμπάν που δηλώνει έτοιμος να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο πληρώνοντας σε ρούβλια, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Η Βουδαπέστη έχει περάσει στο επόμενο στάδιο: βοηθά τον Πούτιν να συνεχίσει την επίθεσή του κατά της Ουκρανίας”, αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο, εκτιμώντας ότι η Ουγγαρία “καταστρέφει την ενότητα της ΕΕ” με τη θέση αυτή.

“Αυτή είναι μια μη φιλική θέση απέναντι στο κράτος μας”, επέμεινε, κρίνοντας επίσης “κυνική” την ουγγρική πρόταση να διοργανώσει ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες στη Βουδαπέστη.

“Αν η Ουγγαρία θέλει πράγματι να μπει ένα τέλος στον πόλεμο, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να σταματήσει να καταστρέφει την ενότητα της ΕΕ, να υποστηρίξει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, να βοηθήσει στρατιωτικά την Ουκρανία”, πρόσθεσε. “Και να μην δημιουργεί πρόσθετους πόρους χρηματοδότησης της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής”.

Ο Νικολένκο κατήγγειλε επίσης “την απροθυμία των Ούγγρων ηγετών να αναγνωρίσουν την ευθύνη της Ρωσίας στις ωμότητες του ρωσικού στρατού στην Μπούτσα, την Ιρπίν και το Χοστομέλ”, όχι μακριά από το Κίεβο, όπου εκατοντάδες πτώματα αμάχων ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό “θα μπορούσε να ενισχύσει το αίσθημα ατιμωρησίας της Ρωσίας και να την ενθαρρύνει να διαπράξει νέες ωμότητες”, προειδοποίησε.

Η Ρωσία απέρριψε “κατηγορηματικά” αυτές τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας μια ουκρανική “σκηνοθεσία”.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε αργότερα σήμερα ότι ο Ουκρανός ομόλογός του δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του και κάλεσε το Κίεβο “να σταματήσει να μας προσβάλλει”.

Οι Ουκρανοί “ζητούν και περιμένουν βοήθεια, ενώ παράλληλα μας επιτίθενται”, δήλωσε στην ουγγρική δημόσια τηλεόραση, από τις Βρυξέλλες όπου μετείχε σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σήμερα μια πέμπτη δέσμη κυρώσεων η οποία, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει μέτρα στον τομέα της ενέργειας με εμπάργκο για τις αγορές άνθρακα στη Ρωσία και το κλείσιμο των λιμανιών της ΕΕ στα ρωσικά πλοία.

Οι δύο κόρες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρώσοι ολιγάρχες αναμένεται να προστεθούν στη μαύρη λίστα της ΕΕ, σύμφωνα με το έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ