today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Ουκρανία: 26 πτώματα βρέθηκαν στα ερείπια δύο κτιρίων στην Μποροντιάνκα – Συνεχής ενημέρωση

Είκοσι έξι πτώματα βρέθηκαν στα χαλάσματα δύο κατεστραμμένων κτιρίων στην κωμόπολη Μποροντιάνκα, στην περιφέρεια του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα. Οι νεκροί εντοπίστηκαν χάρη στις έρευνες που ξεκίνησαν οι αρχές αφού αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή.

Η Βενεντίκτοβα δεν είπε αν οι αρχές έχουν εξακριβώσει την αιτία θανάτου των ανθρώπων αυτών. Κατηγόρησε όμως τις ρωσικές δυνάμεις για τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν προτού να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

Συνεχής ενημέρωση

Κίεβο: 4.676 άμαχοι εγκατέλειψαν τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας

Συνολικά 4.676 πολίτες εγκατέλειψαν σήμερα τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων», όπως δήλωσε κορυφαία αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η G7 ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Οι χώρες μέλη της G7 ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή νέων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως την απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης σε τομείς-κλειδιά, σε απάντηση για «τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση του πολέμου» στην Ουκρανία.

«Απαγορεύουμε τις νέες επενδύσεις σε τομείς-κλειδιά της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Προανήγγειλαν επίσης «πρόσθετες κυρώσεις στον ρωσικό αμυντικό τομέα» καθώς και «στα μέλη της ελίτ και τους συγγενείς τους» που στηρίζουν τον πόλεμο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Μπλοκαρίστηκαν τρία τρένα που απομακρύνουν αμάχους από τις ανατολικές επαρχίες

Τα τρένα που απομακρύνουν κατοίκους από την ανατολική Ουκρανία μπλοκαρίστηκαν σήμερα καθώς βομβαρδίστηκε η μοναδική σιδηροδρομική γραμμή που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, ανακοίνωσε ο διευθυντής των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων (Ukrzaliznytsia), Ολεξάντρ Καμίσιν.

«Ο εχθρός έκανε αεροπορικές επιδρομές στην ανισόπεδη διάβαση δίπλα στον σταθμό του Μπαρβένκοβο, στη γραμμή του Ντονέτσκ. Είναι η μοναδική διέξοδος, με το τρένο, από πόλεις όπως το Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ και το Λιμάν, που ελέγχεται από την Ουκρανία», έγραψε στο Telegram.

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν τίποτα να σταθεί εμπόδιο στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο προκειμένου να στείλει στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται στον αγώνα της ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ποια νέα όπλα μπορούν να στείλουν στην Ουκρανία.

ΟΗΕ: Ανεστάλη η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε σήμερα να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το αίτημα που είχαν υποβάλει δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, συγκέντρωσε 93 ψήφους υπέρ και 24 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε σημαντική βοήθεια.

«Οι Σύμμαχοι κάνουν πολλά και είναι αποφασισμένοι να κάνουν περισσότερα, τώρα αλλά και στο άμεσο και πιο μακρινό μέλλον», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν πώς θα βοηθήσουν περαιτέρω την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στον κυβερνοχώρο και της παροχής εξοπλισμού έναντι χημικών και βιολογικών απειλών.

Ουκρανία: Οι αρχές καλούν τους αμάχους να εκκενώσουν τα ανατολικά

Οι ερχόμενες ημέρες θα είναι για τους αμάχους της ανατολικής Ουκρανίας “η τελευταία ευκαιρία” να εκκενώσουν την περιοχή, προειδοποίησαν σήμερα οι τοπικές αρχές με φόντο τους φόβους για μεγάλη επίθεση του ρωσικού στρατού.

“Οι ερχόμενες ημέρες είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για αναχώρηση. Όλες οι ελεύθερες πόλεις της περιοχής του Λουχάνσκ βρίσκονται υπό τα πυρά του εχθρού”, προειδοποίησε στο Facebook o κυβερνήτης της περιοχής Σεργκέι Γκαϊντάι, λέγοντας πως οι Ρώσοι “αποκόπτουν όλες τις πιθανές οδούς εξόδου”.

“Μην διστάσετε να φύγετε”, είπε, αφού είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα στο Telegram ότι οι αρχές “δεν θα επιτρέψουν μια δεύτερη Μαριούπολη”, αναφερόμενος στην πόλη-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η κατάσταση στη Ρούμπιζνε και την Ποπάσνα, δύο πόλεις της περιφέρειας του Λουχάνσκ, “επιδεινώνεται”, πρόσθεσε. “Η απομάκρυνση των αμάχων είναι περίπλοκη” και “δεν υπάρχει ένα νοσοκομείο στην περιοχή που να παραμένει αλώβητο”.

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στα ανατολικά

Οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας επικεντρώνονται πλέον κυρίως στην ανατολική Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή, δήλωσε ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Αρεστόβιτς πρόσθεσε ότι η πολιορκημένη Μαριούπολη κρατά και ότι πιστεύει πως οι ρωσικές απόπειρες να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στα ανατολικά θα είναι μάταιες.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι στη διάρκεια της νύκτας ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν τέσσερις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στις ουκρανικές πόλεις Μικολάγιφ, Χάρκοβο, Ζαπορίβια και Τσουχούιβ.

Αυστραλία: Επιβολή κυρώσεων εις βάρος 67 Ρώσων για την εισβολή στην Ουκρανία

Η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών, Μαρίζ Πέιν, δήλωσε σήμερα ότι η Αυστραλία θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος 67 Ρώσων για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Σήμερα ανακοινώνω 67 επιπλέον κυρώσεις εις βάρος ρώσων μελών της ελίτ και ολιγαρχών, εκείνων που βρίσκονται στον στενό κύκλο του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, οι οποίοι διευκολύνουν και υποστηρίζουν τις αποτρόπαιες ενέργειές του”, είπε η υπουργός στους δημοσιογράφους προσερχόμενη στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι διεξάγει μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Στόλτενμπεργκ: Άμεση η ανάγκη για επιπλέον στήριξη στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους, «γι’ αυτό από την εισβολή στην Ουκρανία έχουμε ενισχύσει την παρουσία στην ανατολική πτέρυγα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει χώρος για παρανόηση , λάθος υπολογισμούς στη Μόσχα σχετικά με την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στήριξη στην Ουκρανία για πολλά χρόνια εκπαιδεύοντας δεκάδες χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα και τώρα παρέχουν εξοπλισμό, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για επιπλέον στήριξη της Ουκρανίας.

Πέμπτο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας προανήγγειλε η ΕΕ

Η ΕΕ ενδέχεται να συμφωνήσει ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, ήδη από σήμερα ή αύριο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

“Ίσως σήμερα το απόγευμα ή αύριο, το αργότερο”, δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, επεσήμανε ότι προσκάλεσε τους ομολόγους της των χωρών του ΝΑΤΟ σε ένα άτυπο συνέδριο στο Βερολίνο τον Μάιο προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ντ.Κουλέμπα: Επιμένουμε σε ένα πλήρες ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιμένει να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα προσερχόμενος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα πάρει μέρος.

Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου να αποκλειστούν όλες οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, καθώς και να υπάρξει διαβεβαίωση ότι όλα τα λιμάνια θα κλείσουν για τα ρωσικά πλοία και τα ρωσικά αγαθά.

Ρωσία: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ αποτελούν «απευθείας χτύπημα» στους απλούς πολίτες

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, σε βάρος δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας αποτελούν «απευθείας χτύπημα στον ρωσικό πληθυσμό», στους «απλούς πολίτες», τόνισε χθες Τετάρτη ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Αναφερόταν στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Sberbank, στην οποία αναλογεί περίπου το ένα τρίτο των αποταμιεύσεων στη Ρωσία, και στην Alfabank, τον τέταρτο μεγαλύτερο πιστωτικό θεσμό της χώρας, από πλευράς Ουάσινγκτον, σε αντίποινα για τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

«Οι ασταμάτητες κυρώσεις της (αμερικανικής) κυβέρνησης δείχνουν ποιες είναι οι αληθινές προθέσεις της. Παράδειγμα είναι τα περιοριστικά μέτρα στη Sberbank και στην Alfabank, στις οποίες έχουν τις αποταμιεύσεις τους οι περισσότεροι Ρώσοι. Πρόκειται για επίθεση εναντίον του ρωσικού πληθυσμού, τον απλών πολιτών», έκρινε ο πρεσβευτής.

Ουκρανία: Έντεκα πτώματα βρέθηκαν στο Χοστομέλ

Έντεκα πτώματα βρέθηκαν σε χώρο στάθμευσης στο Χοστομέλ, προάστιο του Κιέβου, ανέφερε χθες βράδυ στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα, επικαλούμενη ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Τα θύματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι άμαχοι που σκοτώθηκαν από ρώσους στρατιώτες.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της εισβολής του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο προαστίων του Κιέβου όπως το Χοστομέλ, η Μπούτσα και η Ιρπίν προ ολίγων ημερών.

Προχθές Τρίτη, ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης δήλωσε ότι αγνοούνται περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ και ότι οι αρχές έχουν αρχίσει έρευνες σε κελάρια και υπόγεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ