today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Βρετανία: Να δράσει η διεθνής κοινότητα για να σταματήσουν οι μαζικοί φόνοι στην Ουκρανία

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει για να σταματήσει τους μαζικούς φόνους στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σάτζιντ Τζάβιντ, ο οποίος συνέκρινε τους φόνους αμάχων, που καταγγέλλεται ότι έγιναν από τις ρωσικές δυνάμεις, με την γενοκτονία στη Βοσνία το 1995.

Μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων σε πόλεις και χωριά γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, οι ουκρανικές δυνάμεις δείχνουν στους δημοσιογράφους πτώματα αμάχων, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, δολοφονήθηκαν από ρώσους στρατιώτες, κατεστραμμένα σπίτια και πυρπολημένα αυτοκίνητα.

“Πρόκειται για μαζικές δολοφονίες χωρίς προηγούμενο για την Ευρώπη. Δεν έχουμε δει ξανά κάτι τέτοιο, νομίζω, μετά το 1995”, είπε ο Τζάβιντ στην τηλεόραση του BBC.

Τον Ιούλιο του 1995, οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις επιτέθηκαν στην Σρεμπρένιτσα, μια πόλη που ήταν “ζώνη ασφαλείας” του ΟΗΕ, και σφαγίασαν άνδρες και αγόρια στην μεγαλύτερη θηριωδία που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Δεν θέλω να τιμώ μια ακόμη επέτειο γενοκτονίας στην Ευρώπη έπειτα από χρόνια. Εχουμε την δύναμη, η διεθνής κοινότητα έχει την δύναμη να το σταματήσει αυτό και θα πρέπει να δράσει”, σημείωσε ο ίδιος.

Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν βάζει στο στόχαστρο αμάχους στην, όπως την χαρακτηρίζει η ίδια, “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” που διεξάγει στην Ουκρανία με στόχο, όπως λέει, την αποστρατιωτικοποίηση και την “αποναζιστικοποίηση” της γειτονικής της χώρας. Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν την θέση του Κρεμλίνου, δηλώνοντας ότι χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για μια απρόκλητη εισβολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ