today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Ιταλία: Η πολιτική ένωση της Ευρώπης κύριος στόχος μαζί με την κοινή μας άμυνα

Ο Ιταλός υφυπουργός Άμυνας Τζόρτζιο Μουλέ, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτήρισε την πολιτική ένωση της Ευρώπης «κύριο στόχο της σημερινής γενιάς πολιτικών» ο οποίος «μπορεί να επιτευχθεί αν όλες οι χώρες μέλη της Ένωσης κάνουν ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τις εθνικές αρμοδιότητές τους».

«Μια ώριμη ΕΕ προϋποθέτει κοινή εξωτερική και φορολογική πολιτική, ενώ πρέπει παράλληλα να περάσουμε και στην ουσιαστική εφαρμογή της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Ελπίζω πραγματικά να καταφέρουμε να σηκώσουμε αυτή την σημαία μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Μουλέ.

Αναφερόμενος στην αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ιταλίας, όπως έχει αποφασιστεί από όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ, ο Μουλέ, σε συνέντευξή του στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης, πρόσθεσε:

«Η Ιταλία, φέτος, θα διαθέσει 25,9 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα. Προχωρούμε βαθμιαία προς τον στόχο του 2% του ΑΕΠ. Θέλουμε να τον πετύχουμε μέχρι το 2028, αλλά αν υπάρξουν προβλήματα που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν προς μια αναβολή, θα τα αντιμετωπίσουμε. Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει κάποιο άγχος, δεν αφαιρούμε κονδύλια από άλλους τομείς για να τα μετακινήσουμε προς εκείνον της άμυνας».

Ερωτηθείς για τον οπλισμό που η Ιταλία έχει αποστείλει στην Ουκρανία, ο υφυπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Ντράγκι τόνισε ότι «αποφασίσθηκε να μην δημοσιοποιηθούν οι σχετικές λεπτομέρειες, αλλά αυτό που μπορεί να γίνει σαφές είναι ότι η Ιταλία στέλνει στην Ουκρανία οπλισμό που της έχει ζητηθεί».

Σε σχέση τέλος με το κόμμα του, το Φόρτσα Ιτάλια, ο Τζόρτζιο Μουλέ υπογράμμισε ότι «ο αρχηγός του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει καταδικάσει ξεκάθαρα, με την ψήφο του στο Ευρωκοινοβούλιο, την ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ