today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Ο διμέτωπος αγώνας της κυβέρνησης για ανατιμήσεις και αισχροκέρδεια

Περισσότερα έργα, λιγότερα λόγια και …αυτοέλεγχο. Αυτό το μήνυμα στέλνει ο Πρωθυπουργός σε υπουργούς και βουλευτές του, οι οποίοι καθημερινά παρελαύνουν στα τηλεοπτικά πάνελ και μιλούν για επερχόμενα μέτρα κατά της ακρίβειας.

Του Κώστα Πασίση

Η ακρίβεια και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στον πρωινό καφέ του Μαξίμου, με αφορμή τις νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την πρόσθετη στήριξη των νοικοκυριών κατά των ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας, τα 200 ευρώ τα οποία θα παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, κατά το μήνα Απρίλιο.

Πάντως, η προαναγγελία μέτρων κατά της ακρίβειας  που πολλές φορές είναι σε επίπεδο συζήτησης ή εισήγησης έχει ενοχλήσει το επιτελείο του Μαξίμου, που βλέπει πίσω από αυτές τις δηλώσεις ακόμη και προσωπικές στρατηγικές στελεχών, με στόχο απλά να γίνουν αρεστοί στην  κοινή γνώμη.

«…Και για αυτό και θέλω να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για ενδεχόμενα νέα μέτρα. Ας δρομολογήσουμε πρώτα τα μέτρα τα οποία έχουμε ψηφίσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Μια φράση-κλειδί, που αν μη τι άλλο δείχνει την ενόχληση του, σε μια περίοδο που το οικονομικό επιτελείο, καταβάλλει τεράστια προσπάθεια στην κατεύθυνση εξεύρεσης νέων πόρων από το προϋπολογισμό.

Το «μότο» του πρωθυπουργού σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πορεία της κυβέρνησης είναι ότι «δεν μπορούμε να λέμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε», λόγω των περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων.

Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Οικονόμου έδωσε το πολιτικό στίγμα των κινήσεων της κυβέρνησης δηλώνοντας:  «Έχουμε γνώση της κατάστασης στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Κυρίως, όμως, ξέρουμε την καθημερινότητα των πολιτών και πασχίζουμε να βρούμε λύση για αυτούς. Και επειδή γνωρίζουμε και συναισθανόμαστε την κατάσταση δεν κοροϊδεύουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και δεν τάζουμε «λαγούς με πετραχήλια».

Στην προκειμένη περίπτωση τα περί «λαγούς και πετραχήλια» αφορά ως επί το πλείστον τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κάνουν …πρωταθλητισμό στην πλειοδοσία παροχών, έναντι των εξαγγελιών της κυβέρνησης με χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάση τους στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Με την ακρίβεια να προκαλεί μικρές φθορές στα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για να στηρίξει τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου θα «μετρήσει» την απόδοση των εξαγγελιών του Απριλίου και ανάλογα με την εκτίμηση για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, δεν αποκλείεται να βάλει πιο βαθιά το χέρι στον κρατικό κορβανά.

Πάντοτε όμως στοχευμένα και όχι οριζόντια και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο…

Η μάχη κατά της αισχροκέρδειας

Πέρα όμως από τις συστάσεις για αυτοέλεγχο των κυβερνητικών στελεχών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να μπει με κάθε μέσο και τρόπο ένα «φρένο» στα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να λάβει σκληρά μέτρα και σε αυτό το πλαίσιο ο αν. υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, δε διέψευσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει και τη δημοσιοποίηση των επωνυμιών των εταιρειών που αισχροκερδούν σε περίπτωση υποτροπής τους.

Επιπλέον, από χθες άνοιξε η πλατφόρμα μέσω της οποίας πρέπει να δηλωθούν από επιχειρηματίες οι διαθέσιμες ποσότητες που υπάρχουν σε συγκεκριμένα προϊόντα και πρώτες ύλες.

Η καταγραφή αυτή θα πρέπει να επικαιροποιείται κάθε πέντε εργάσιμες ημέρες, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των αποθεμάτων και να αποτρέπεται κάθε κερδοσκοπική προσπάθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ