today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Βερολίνο: Με ουκρανικές σημαίες είχαν καλυφθεί τα τανκς του Σοβιετικού Μνημείου

Καλυμμένα με ουκρανικές σημαίες ήταν σήμερα το πρωί τα δύο τανκς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα οποία ανήκουν στο Σοβιετικό Μνημείο, στη Λεωφόρο 17ης Ιουνίου, κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου.

Σύμφωνα με την Berliner Zeitung, νωρίς το πρωί ειδοποιήθηκε η αστυνομία από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο. «Θεωρούμε το περιστατικό βεβήλωση του μνημείου των σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν πολεμώντας, για να απελευθερώσουν τη Γερμανία και την Ευρώπη από τον ναζισμό», αναφέρει η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε ανακοίνωσή της και καλεί τους πολίτες να αναφέρουν ενδεχόμενα ανάλογα περιστατικά.

Το μνημείο κατασκευάστηκε από τους Σοβιετικούς μετά την κατάληψη του Βερολίνου, για να τιμήσουν τους στρατιώτες της ΕΣΣΔ που χάθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως τους 80.000 που έπεσαν στη Μάχη του Βερολίνου, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1945. Έχει κατασκευαστεί από τα ερείπια της καγκελαρίας και περιλαμβάνει στοά και άγαλμα σοβιετικού στρατιώτη. Δεξιά και αριστερά του μνημείου βρίσκονται δύο άρματα μάχης Τ-34, από τα πρώτα που μπήκαν στην πόλη, και δύο άρματα του πυροβολικού, ενώ πίσω από το μνημείο έχουν ταφεί 2.000 σοβιετικοί στρατιώτες.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η γερμανική αστυνομία είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο να γίνουν στόχοι επιθέσεων σημεία ρωσικού και ουκρανικού ενδιαφέροντος στην πόλη και γι’ αυτόν τον λόγο έχει ενισχυθεί η φύλαξή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ