today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Τι απαντά η Ευρώπη στο τελεσίγραφο Πούτιν για το φυσικό αέριο

Γερμανία-Γαλλία: Δεν θα εκβιαστούμε από τη Ρωσία

«Είναι σημαντικό για εμάς να μη δώσουμε το μήνυμα ότι θα αφήσουμε τον Πούτιν να μας εκβιάσει», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία είναι «καλά προετοιμασμένη για όλα όσα ενδεχομένως αποφασίσει» ο ρώσος πρόεδρος. Χαρακτήρισε δε «κρίσιμη» την τήρηση των συμβολαίων, τα οποία προβλέπουν πληρωμή των παραδόσεων φυσικού αερίου σε ευρώ ή δολάρια. «Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», δήλωσε.

Η προμήθεια φυσικού αερίου είναι πάντως σταθερή, επισήμανε ο κ. Χάμπεκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λε Μερ και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκαν περαιτέρω τα επίπεδα αποθήκευσης του αερίου. Από την πλευρά του ο κ. Λε Μερ τόνισε επίσης τη σημασία της εγκυρότητας των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τις ρωσικές εταιρίες. «Υπάρχουν συμβάσεις και οι συμβάσεις πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές και να τηρούνται», επισήμανε και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το προσεχές διάστημα, καθώς, όπως είπε, αυτή τη στιγμή εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια. «Είναι πιθανό κάποια στιγμή να μην υπάρχει πλέον ρωσικό αέριο, αλλά θα προετοιμαστούμε και για ένα τέτοιο σενάριο», είπε χαρακτηριστικά και περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως «βάρβαρο ενεργειακό σοκ».

Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο

Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις της απαίτησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Πούτιν δήλωσε πως υπέγραψε ένα διάταγμα, το οποίο προβλέπει ότι οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου και τα συμβόλαια θα διακόπτονται εάν αυτές οι πληρωμένες δεν γίνονται.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συνθήκες βάσει των οποίων η Βρετανία θα πλήρωνε με ρούβλια το ρωσικό αέριο, ο εκπρόσωπος τύπου είπε σε δημοσιογράφους: «Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο σχεδιάζουμε».

Σολτς: Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα πληρωθούν σε ευρώ

Οι εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου «θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην απαίτηση του Κρεμλίνου οι πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια να γίνονται στο εξής σε ρούβλια και επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να δοθεί η εντύπωση ότι μπορεί να την εκβιάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ζήτησε δε για μία ακόμη φορά από τη Μόσχα άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, διευκόλυνση για την ανθρωπιστική βοήθεια και έντιμες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Είδαμε τις συμβάσεις. Ορίζουν ότι οι πληρωμές γίνονται κατά κανόνα σε ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις σε δολάρια. Κατέστησα σαφές στον ρώσο πρόεδρο ότι έτσι θα παραμείνει. Οι εταιρίες θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αυστριακό ομόλογό του Καρλ Νεχάμερ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ωστόσο ότι η εξάρτηση τόσο των χωρών τους όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από τη ρωσική ενέργεια δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή ένα εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία, ενώ όταν ρωτήθηκαν αν είναι απαίσιο το συναίσθημα να εξαρτάται κανείς από το ρωσικό αέριο, απάντησαν «ναι». Ο γερμανός καγκελάριος εκτίμησε μάλιστα ότι η χώρα του πιθανότατα θα έχει απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και τον λιγνίτη έως το τέλος του έτους, αλλά για το αέριο απαιτείται, παραδέχτηκε, περισσότερος χρόνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ