today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Γαλλική Κυβέρνηση: Αντιμέτωπη με κριτικές για το ρόλο και τις αμοιβές της εταιρίας McKinsey

Δέκα ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές,η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα επικρίσεων που αφορούν την τάση της να προσφεύγει συχνά, κυρίως από το 2018 και μετά, στις υπηρεσίες γραφείων συμβούλων, ιδίως του αμερικανικού McKinsey το οποίο φέρεται να εισέπραξε τα τελευταία χρόνια από το γαλλικό Δημόσιο αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

υπόθεση McKinsey εισήλθε ορμητικά στο προσκήνιο της επικαιρότητας με αφορμή σχετική έκθεση της γαλλικής Γερουσίας που είδε το φως της δημοσιότητας στις 17 Μαρτίου και η οποία αποκάλυπτε μεταξύ άλλων πως η αμερικανική εταιρεία συμβούλων, με συνολικό κύκλο εργασιών στη Γαλλία, μόνο για το 2020, της τάξεως των 330 εκατ ευρώ δεν φορολογείται στη Γαλλία.

Χθες οι υπουργοί Προϋπολογισμού και Αναμόρφωσης του Δημοσίου Ολιβιέ Ντιουσόπ και Αμελί Ντε Μονσαλέν ανέφεραν πως σε ό,τι αφορά τη φορολογική πτυχή του ζητήματος γίνεται ήδη έρευνα από τις αρμόδιες αρχές. Εκ παραλλήλου διαβεβαίωσαν πως τα ποσά που δαπανήθηκαν για τις εταιρείες συμβούλων είναι μικρά σε σχέση με τις μισθολογικές δαπάνες του γαλλικού δημοσίου, αλλά και ότι ο ρόλος τους ήταν αποκλειστικά συμβουλευτικός, αφού τις τελικές αποφάσεις τις έλαβε η πολιτική ηγεσία. Ανέφεραν επίσης ότι η προσφυγή σε εταιρείες συμβούλων ήταν αυξημένη τα δυο τελευταία χρόνια λόγω των έκτακτων περιστάσεων της υγειονομικής κρίσης.

Τα ανωτέρω δεν φαίνεται ωστόσο να έπεισαν την αντιπολίτευση, η οποία ήδη κάνει λόγο για «McKinseyGate» επικεντρώνοντας την κριτική της σε δυο τομείς. Ο πρώτος είναι ότι οι συμβουλές της αμερικανικής εταιρείας αφορούσαν ένα ευρύτατο φάσμα κρατικών δραστηριοτήτων: από την άμυνα ως την υγεία και από την κοινωνική πολιτική ως τις κρατικές επιδοτήσεις.

Ο δεύτερος είναι ότι πολλά στελέχη της εταιρείας που εργάστηκαν «εθελοντικά» το 2017 για την εκλογή Μακρόν στην Προεδρία, στη συνέχεια παραιτήθηκαν από αυτήν και μεταπήδησαν σε σημαντικά κρατικά πόστα.

Σε ό,τι αφορά τέλος τον ίδιο τον πρόεδρο Μακρόν έχει δηλώσει επί του θέματος ότι, αν υπάρχουν υποψίες σκανδάλων, θα πρέπει να ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη, με τους συνεργάτες του να λένε πως όλες οι συμβάσεις έγιναν με απόλυτο σεβασμό προς την νομοθεσία περί κρατικών προμηθειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ