today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» επισκέφθηκαν Παναγιωτόπουλος και Παρλί

Το αεροπλανοφόρο του Γαλλικού Ναυτικού «Σαρλ Ντε Γκωλ» επισκέφθηκαν, χθες το βράδυ, Πέμπτη 24 Μαρτίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.

Το αεροπλανοφόρο ναυλοχεί στο αγκυροβόλιο ανοικτά του Φαληρικού Όρμου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά την τελετή υπογραφής υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια των τριών συν μιας φρεγατών «Belh@rra» από το Πολεμικό Ναυτικό και έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale» που πραγματοποιήθηκε στο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ».

Παρόντες κατά την επίσκεψη στο αεροπλανοφόρο ήταν, επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Μεγάλη ημέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «είναι μια μεγάλη και πολύ σημαντική μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και για την συνεχώς ενισχυόμενη και εντεινόμενη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας».

Υπογράμμισε ότι το αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκωλ” συμμετέχει «στις ασκήσεις που γίνονται αυτή την στιγμή στην ευρύτερη περιοχή μας, με αποκορύφωμα τη μεγάλη αεροπορική άσκηση “Ηνίοχος”, που διεξάγεται αυτές τις μέρες με συμμετοχή πολλών κρατών φυσικά και της Γαλλίας».

«Μέσα από αυτές τις δράσεις, μέσα από αυτές τις συμφωνίες», συνέχισε, «η σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση Γαλλίας και Ελλάδας αποκτά νέα διάσταση».

«Με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «η Ελλάδα με την Γαλλία, η Γαλλία με την Ελλάδα είναι μπροστά στις εντεινόμενες πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει την δυνατότητα της Ευρώπης πλέον να δρα και να αντιδρά προκειμένου να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών των κρατών- μελών της απέναντι σε κάθε αναδυόμενη ή υφιστάμενη πρόκληση ασφαλείας».

Απευθυνόμενος προς το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου, ο Ν. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η επίσκεψη «υπογραμμίζει την αλληλεγγύη και ισχυρή διαχρονική φιλία των χωρών και των λαών μας, αλλά και την συμπαράταξη της Γαλλίας και της Ελλάδας έναντι προκλήσεων και απειλών κατά της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

«Γνωρίζω», είπε, «το σημαντικό έργο που επιτελείτε για την Εθνική Άμυνα της Γαλλίας, αλλά και για την προάσπιση των κοινών μας Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, και της ασφάλειας μας. Σας συγχαίρω και σας εύχομαι υγεία και κάθε επιτυχία στην εκπλήρωση της απαιτητικής αποστολής σας».

Για την παρουσία του αεροπλανοφόρου στη σημερινή επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «αποτίει τιμή στην αυτοθυσία και τον ηρωισμό τού ελληνικού έθνους και τους κοινούς μας αγώνες για την ιδέα της Ελευθερίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ