today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Λεντριάν: Ο πόλεμος οδηγεί σε σοβαρή δυσλειτουργία της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας

Την πρόκληση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Δεν είναι οι κυρώσεις που οδηγούν σε σοβαρή δυσλειτουργία της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, είναι ο πόλεμος. Δεν έχουμε λάβει κανένα μέτρο που να πλήττει την επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε ο Ιβ Λεντριάν, επισημαίνοντας τις συνέπειες του πολέμου στη συγκομιδή και εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία που είναι βασικές χώρες παραγωγής. «Πρέπει γρήγορα να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο δεδομένο, όχι μόνο εμείς οι ευρωπαίοι, ενώνοντας τις προσπάθειές μας, αλλά μαζί με διεθνείς οργανισμούς και εταίρους, συμπεριλαμβανομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος τόνισε ότι το «Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ» που διοργανώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες έχει στόχο την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της EE διοργανώνουν ένα τριήμερο συνέδριο, το «Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ», που ξεκινάει σήμερα, όπου θα συζητηθούν οι «πιο πιεστικές ανθρωπιστικές προκλήσεις της εποχής, καθώς και πολιτικές και στρατηγικές αντίδρασης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας. Το Φόρουμ αυτό συγκεντρώνει φορείς χάραξης πολιτικής, ανθρωπιστικούς εταίρους και άλλους παράγοντες, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκύπτουν από τις πολλές κρίσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Συνδιοργανωτές του Φόρουμ είναι ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν και ο Επίτροπος για την αντιμετώπιση κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ