today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Μ.Σχοινάς: Δε θα δεχθούμε να ξαναγραφτεί η ευρωπαϊκή ιστορία από τους επιτιθέμενους

«Δε θα δεχθούμε να ξαναγραφτεί η ευρωπαϊκή ιστορία από τους επιτιθέμενους και τους αδικούντες» τόνισε σε χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά την ολοκλήρωση της πορείας μνήμης: «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη- ‘Αουσβιτς-79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», στον Παλαιό Σταθμό της Θεσσαλονίκης.

«Χτες από το Φανάρι, την Κοιτίδα της Ορθοδοξίας, είχα την ευκαιρία να τονίσω ότι δεν θα γίνει δεκτό από κανένα χριστιανό ορθόδοξο ότι ένας ορθόδοξος στρατός βομβαρδίζει ορθόδοξα μνημεία και μοναστήρια» είπε ο κ. Σχοινάς, εννοώντας τα γεγονότα στην Ουκρανία, και πρόσθεσε:

«Σήμερα, από αυτόν τον ιστορικό τόπο την αφετηρία του μαρτυρίου των Εβραίων της πόλης, θέλω να τονίσω ότι δε θα κάνουμε αποδεκτό κανένα επιχείρημα που συνδέει αυτούς που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της χώρας τους με το ναζισμό. Δε θα δεχθούμε να ξαναγραφτεί η ευρωπαϊκή ιστορία από τους επιτιθέμενους και τους αδικούντες. Η ιστορία της Ευρώπης θα γραφτεί μέσα από τη βούληση όλων μας να ζήσουμε ειρηνικά, μαζί, σε ανθεκτικές και συνεκτικές κοινωνίες».

«Χρέος όλων μας να μην αφήσουμε τη λήθη, την άγνοια και την αναλήθεια να κερδίσουν. Στις σκοτεινές στιγμές που ζει η Ευρώπη σήμερα, το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης είναι πιο επιτακτικό από ποτέ» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συμμετείχε μαζί με άλλους αξιωματούχους και απλούς πολίτες, από την Πλατεία Ελευθερίας ως τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη συμμετοχή του λίγες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2020 στις εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατόπεδου του ‘Αουσβιτς-Μπίρκενάου και στη συγκίνηση που ένοιωσε στη θέα των τεκμηρίων της βαρβαρότητας, ιδιαίτερα, όταν, ως Θεσσαλονικιός, είδε στα ελληνικά γραμμένες επιστολές από τα θύματα, «που ακόμα και στις ύστατες, τραγικές αυτές στιγμές βρήκαν το σθένος να γράψουν μηνύματα αγάπης και ελπίδας» και πρόσθεσε:

«Σήμερα, βαδίζοντας σιωπηρός πλάι στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε όλους εσάς, ένιωσα να διακατέχομαι από το ίδιο, συγκλονιστικό συναίσθημα, αναλογιζόμενος κάθε έναν από τους 2.800 συμπολίτες μας που, στις 15 Μαρτίου 1945, οδηγήθηκαν σε αυτόν εδώ το σταθμό και στοιβάχτηκαν από τους Ναζί στα πρώτα βαγόνια που κατέληξαν σε εκείνες ράγες στο κολαστήριο του ‘Αουσβιτς. Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτούς – και στους 65 χιλιάδες συνολικά Έλληνες Εβραίους, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας» συνέχισε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Γιατί, όπως τόνισα και από την Πλατεία Ελευθερίας τον Ιανουάριο, η διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος ζωντανής και αναλλοίωτης δεν είναι μόνο το ιστορικό μας καθήκον ως Θεσσαλονικιών, ως Ελλήνων, ως Ευρωπαίων».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και σε όσα μηνύματα στέλνει στο μέλλον η μνήμη και η απόδοση των τιμών στα θύματα του Ολοκαυτώματος και η αναγνώριση της θηριωδίας, λέγοντας: «Είναι και απαραίτητη επένδυση για το κοινό μας μέλλον. Ο μόνος τρόπος να οικοδομήσουμε πραγματικά συμπεριληπτικές κοινωνίες, στις οποίες όλοι μπορούν να ζουν ελεύθεροι από το φόβο της βίας και των διακρίσεων. Η εβραϊκή ζωή ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ευρωπαϊκών κοινωνιών και του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι με πρωτοβουλία του η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε «την πρώτη στην ιστορία ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της Εβραϊκής ζωής» την οποία χαιρέτησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας ότι «πριν λίγες μέρες, οι αρμόδιοι υπουργοί ομόφωνα δεσμεύθηκαν ότι όλα τα κράτη μέλη θα παρουσιάσουν εθνικά σχέδια για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού μέχρι το τέλος του 2022» και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, με απόγειο την Ελληνική προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος και φιλόδοξα σχέδια, όπως το Μουσείο που θα δεσπόζει σύντομα σε αυτό εδώ το σημείο. Μια εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού είναι το επόμενο, απαραίτητο βήμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ