today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Υπουργός Άμυνας Ουκρανίας: Η Ε.Ε. να χαρακτηρίσει τον Πούτιν εγκληματία πολέμου

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, ζήτησε από την ΕΕ να χαρακτηρίσει το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», κατά τη διάρκεια ομιλίας του, μέσω τηλεδιάσκεψης, σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το Κρεμλίνο είναι ο Χίτλερ των ημερών μας», είπε ο Ρέζνικοφ, καθώς περιέγραψε την «κτηνώδη βαρβαρότητα» με την οποία ο ρωσικός στρατός χτυπά αδιάκριτα αστικές περιοχές στην Ουκρανία. «Δεν είναι απλώς ένας πόλεμος είναι κρατική τρομοκρατία», είπε, «ο ρωσικός στρατός συνειδητά εξολοθρεύει τον άμαχο πληθυσμό» και ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να αναγνωρίσουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ένας “εγκληματίας πολέμου”.

Ο Ρέζνικοφ περιέγραψε με δραματικούς τόνους την πολιορκία πόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην τραγική κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου άνθρωποι κρύβονται στα καταφύγια χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα και χαρακτήρισε «κτηνωδία» τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης, όπου 1.200 γυναίκες και παιδιά έβρισκαν καταφύγιο στα υπόγειά του, ενώ στην οροφή του κτιρίου είχαν γράψει — με γράμματα που διακρίνονταν από ψηλά — τη λέξη «παιδιά».

Μέσα σε τρεις εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 400 σχολεία, 110 νοσοκομεία και πάνω από 1.000 πολυκατοικίες σε ολόκληρη την Ουκρανία, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, ο οποίος μίλησε και για τις ρωσικές απώλειες. Πάνω από 14.000 Ρώσσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία, είπε ο Ρέζνικοφ, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί τελικά θα νικήσουν.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ζήτησε από την ΕΕ να παράσχει περισσότερη βοήθεια σε όπλα στη χώρα του. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ουκρανίας για την ταχύτητα με την οποία η ΕΕ ενέκρινε βοήθεια σε όπλα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, όμως είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα πολεμοφόδια, μεταξύ άλλων, πολεμικά αεροσκάφη, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα.

Ο Ουκρανός υπουργός κάλεσε επίσης την ΕΕ να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και να ασκήσει πίεση σε πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεχίζουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη Ρωσία.

Τέλος, ο Ρέζνικοφ επέκρινε έντονα την άρνηση επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. «Θα χάνουμε όλο και περισσότερες ζωές», είπε. «Όσο περισσότερο διστάζετε, τόσο περισσότερο τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα το αντιλαμβάνονται ως έγκλημα κατά της Ουκρανίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ