today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Γερμανοϊταλική συμφωνία για την παροχή φυσικού αερίου σε έκτακτη ανάγκη

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε χθες, Τετάρτη, διμερή συμφωνία αλληλεγγύης με την Ιταλία, προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή φυσικού αερίου σε περίπτωση ακραίας έκτακτης ανάγκης.

Η γερμανοϊταλική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί επισήμως και να τεθεί σε ισχύ στις 29 Μαρτίου, στο περιθώριο του Διαλόγου για την Ενεργειακή Μετάβαση, από τον υπουργό Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ και τον υπουργό Περιβαλλοντικού Μετασχηματισμού της Ιταλίας Ρομπέρτο Τσινγκολάνι. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας τόνισε σχετικά ότι «η ευρωπαϊκή νομοθεσία υποχρεώνει τα κράτη – μέλη να προμηθεύουν φυσικό αέριο στους γειτονικούς εταίρους τους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σε ένδειξη αλληλεγγύης”.

Η Γερμανία έχει ήδη υπογράψει ανάλογες συμφωνίες με την Αυστρία και τη Δανία, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση και με άλλα κράτη – μέλη.

Η Ιταλία εισάγει περισσότερο από το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, αλλά η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έχει εξαγγείλει ότι φιλοδοξεί να έχει απεξαρτηθεί εντός 24-36 μηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ