today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Alpha Bank: Πλάνο ενεργειών για χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Έμφαση στην αξιοποίηση των δανειακών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) από τις επιχειρήσεις-πελάτες της δίνει η Alpha Bank, ένα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής πρόσκλησης για υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης από το ΤΑΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των επιχειρήσεων να λάβουν προνομιακή δανειοδότηση, η Alpha Bank υλοποιεί, όπως έχει ανακοινώσει, ένα οργανωμένο πλάνο ενεργειών για την καλύτερη ενημέρωση των υποψήφιων επενδυτών, ενώ, σε ειδικά διαμορφωμένη ενότητα στην ιστοσελίδα της, (https://www.alpha.gr/el/epixeiriseis/tameio-anakampsis-kai-anthektikotitas) έχει δημοσιεύσει τη σχετική πρόσκληση για υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης από το ΤΑΑ. H πρόσκληση παρέχει στους ενδιαφερομένους αναλυτικές πληροφορίες για όλο το πλαίσιο του προγράμματος, καθώς και οδηγίες για τη σύνταξη του φακέλου υποβολής αίτησης.

Πού κατευθύνονται τα δανειακά κεφάλαια

Τα δανειακά κεφαλαία κατευθύνονται στη χρηματοδότηση επιλέξιμων επενδύσεων που εμπίπτουν στους ακόλουθους πέντε θεματικούς άξονες-πυλώνες του ΕΣΑΑ: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη, ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και εξωστρέφεια. Τα επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια χρηματοδοτούνται τόσο από τους πόρους του ΤΑΑ όσο και από δάνεια συγχρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα. H μέγιστη χρηματοδότηση από τους πόρους του ΤΑΑ ορίζεται στο 50% του επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου, με τη συμμετοχή των τραπεζών να ορίζεται τουλάχιστον στο 30% και των επενδυτών τουλάχιστον στο 20%. Η εκταμίευση των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΤΑΑ για την υλοποίηση των επιλέξιμων επενδύσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 26 Αυγούστου 2026. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Όπως τονίζεται από την Alpha Bank, η στήριξη των επιχειρήσεων στην γίνεται μέσα από ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών σε κάθε βήμα της διαδικασίας με ενημέρωση, συμβουλευτική, τεχνική υποστήριξη, και τα κατάλληλα τραπεζικά και μη τραπεζικά προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών που έχουν εκπαιδευτεί στις δράσεις του ΤΑΑ και εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις, τόσο μέσα από το δίκτυο καταστημάτων της όσο και από κεντρικές μονάδες της. Η ομάδα ΤΑΑ της Alpha Bank μεταξύ άλλων ενημερώνει τις δυνητικά επιλέξιμες επιχειρήσεις για τις δράσεις του ΤΑΑ, προτείνει το πλέον κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το επιχειρηματικό σχέδιο της κάθε επιχείρησης και παρέχει συμβουλευτική τραπεζική και τεχνική υποστήριξη, μαζί με τους στρατηγικούς συνεργάτες της, από την εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου μέχρι τη χρηματοδότηση και υλοποίησή του. Επίσης, αξιολογεί ταχύτατα τα αιτήματα χρηματοδότησης και υποστηρίζει τις διαδικασίες έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου των επιχειρήσεων από το ΤΑΑ.

Δέκα δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεις την τελευταία διετία από την Alpha Bank

Η Alpha Bank, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει παρείχε το 2021 νέα δάνεια περί τα 5 δισ. ευρώ, από την μικρότερη επιχείρηση έως και τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται η διοργάνωση μακροχρόνιων χρηματοδοτήσεων στην Ολυμπία Οδό (επέκταση Πάτρα – Πύργος), η ανάπτυξη μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου, η χρηματοδότηση του Astir Palace και τoυ επενδυτικού προγράμματος πέντε ξενοδοχειακών μονάδων που εξαγόρασε η Blackstone στην Ελλάδα, έργα αειφορίας και έργα αστικών αναπλάσεων που αλλάζουν την εικόνα των πόλεων, όπως ο Πύργος Πειραιά, το ιστορικό κτήριο του Μινιόν αλλά και πολυάριθμες χρηματοδοτήσεις μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κρίσιμους κλάδους της οικονομίας καθώς και σε ανερχόμενους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, η Alpha Bank συνέδραμε πελάτες της στην άντληση 3 δισ. ευρώ, από την ελληνική και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, και συμβούλεψε σε σημαντικότατες συμφωνίες, όπως η αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού και η εξεύρεση επενδυτών για την ΔΕΠΑ Υποδομών.

Όπως έχει επισημάνει ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank Ιωάννης Εμίρης, η Alpha Bank εκταμίευσε μέσα στην τελευταία διετία περισσότερα από 10 δισ. ευρώ προς την ελληνική οικονομία, παραμένοντας στο πλευρό της επιχειρηματικότητας και υποστηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία που είναι συνώνυμη της προόδου και της αλλαγής. Η Alpha Bank, όπως υπογραμμίζει, ενισχύει τις επιχειρήσεις στην περαιτέρω μεγέθυνση και τον εκσυγχρονισμό τους, λειτουργώντας όχι απλώς ως δανειστής τους, αλλά ως ουσιαστικός συνοδοιπόρος και σύμβουλός τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ