Γ.Αμυράς: Μέτρα για προστασία καλλιεργειών από τα ελάφια στη Ρόδο

ΑΠΕ

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στο νησί της Ρόδου, κυρίως στις αγροτικές καλλιέργειες, λόγω του υπερπληθυσμού των ελαφιών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νησί υπό την προεδρία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και μόλις ολοκληρώθηκε ο κ. Αμυράς ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους τα μέτρα που αποφασίστηκαν και ξεκινούν άμεσα να υλοποιούνται λέγοντας τα εξής:

– Θα βάλουμε δεξαμενές νερού και θα μεταφέρουμε συστηματικά και αδιαλείπτως τροφή σε περιοχές μακριά από τις καλλιέργειες και τις πεδινές εκτάσεις για να τα κρατήσουμε μακριά από κατοικημένες περιοχές.

– Για να μειώσουμε τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες αποφασίσαμε με χρηματοδότηση από τη δική μας πλευρά σε συνεργασία με τη διεύθυνση δασών και την περιφέρεια να τοποθετήσουμε φράχτες ύψους 2,20 μέτρων στις περιοχές που θα υποδείξουν οι αγρότες. Θα μπορούν να ανοίγουν για να εμποδίσουν τη διέλευση των ελαφιών ενώ θα φτιάξουμε και διαβάσεις στους δρόμους στους οποίους παρατηρείται η διέλευση των ελαφιών.

– Θα συνεργαστούμε με την περιφέρεια για τη σήμανση των δρόμων στα επικίνδυνα σημεία ώστε να γνωρίζουν οδηγοί και διαβάτες για να περιορίσουμε τον κίνδυνο ατυχήματος.

– Σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα εντάξουμε στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης την επιδότηση κατά 100% των αγροτών για τη δημιουργία ηλεκτροφόρων φραχτών. Θα έχουμε ανά αγρότη και ανά στρεμματική καλλιέργεια την περίφραξη με ηλεκτροφόρους φράχτες.

Έχουμε επίσης υπό μελέτη τη δημιουργία 4 ή 5 ανοιχτών πάρκων ελαφιών, κυρίως στα νότια, μακριά από τις περιοχές με ανθρώπινη δραστηριότητα.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, καθώς και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ενώ παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Δασών κ. Αραβώσης, η διευθύντρια Δασών κ. Αλεξιάδου και ο διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Μητσόπουλος.