today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Ο ρωσικός στρατός σφίγγει τον κλοιό στο Κίεβο – Συνεχής ενημέρωση

Κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς στη Χαρκίβ

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει σήμερα την ολομέτωπη επίθεσή του στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χαρκίβ, και σφίγγοντας τον κλοιό στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να διεξαχθεί ο τρίτος γύρος ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων, χωρίς πολλές ελπίδες πως θα φέρει καρπούς.

Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και το ενδεχόμενο να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανέβασαν κι άλλο σήμερα τον πυρετό των διεθνών αγορών, με το πετρέλαιο να σημειώνει ιλιγγιώδη άνοδο, πολλούς επενδυτές να επιλέγουν τον χρυσό με την τιμή της αξίας-καταφυγίου αυτής να ανεβαίνει στα ύψη, και τα χρηματιστήρια της Ασίας να πέφτουν.

Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Χαρκίβ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με στόχους μεταξύ άλλων αθλητικό συγκρότημα τοπικού πανεπιστημίου και πολιτικές κτιριακές υποδομές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη Χαρκίβ, στην Τσερνιγκίβ (βόρεια), στη Σούμι (βορειοανατολικά) και στη Μικολάγεφ (νότια), ενώ «συγκεντρώνουν πόρους για να εξαπολύσουν έφοδο» στο Κίεβο.

Συνεχής ενημέρωση

Κατάπαυση του πυρός από αύριο για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ εκεχειρία σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ουκρανία από αύριο Τρίτη 09:00 ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Έκκληση ΟΗΕ για ασφαλείς διαδρόμους για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους 

Ο ΟΗΕ «χρειάζεται ασφαλείς διαδρόμους για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές εχθροπραξιών» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Άμαχοι σε μέρη όπως η Μαριούπολη, το Χάρκιβ, η Μελιτόπολη και αλλού χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια, ειδικά ιατρικές προμήθειες που σώζουν ζωές», πρόσθεσε, απευθυνόμενος σε έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ αφιερωμένη στην ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν πολύ τρόποι, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις των μερών σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου», είπε ο Γκρίφιθς.

8 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στην Μικολάγιφ

Οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν σήμερα από μια ρωσική αεροπορική επιδρομή που έπληξε τους στρατώνες τους στη νότια πόλη Μικολάγιφ, ενώ κοιμόντουσαν, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο τοπικός περιφερειάρχης, Βιτάλι Κιμ.

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο ίδιος ανέφερε πως ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούσαν στο αεροδρόμιο στην πόλη.

Π.Ο.Υ: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 16 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία.

“Μέχρι τις 7 Μαρτίου, ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει 16 επιθέσεις σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία. Αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου. Άλλα αναφερόμενα περιστατικά βρίσκονται επί του παρόντος σε διαδικασία επαλήθευσης”, ανέφερε μέσω Twitter.

“Αυτές οι επιθέσεις οδήγησαν σε τουλάχιστον 9 θανάτους και 16 τραυματισμούς. Τουλάχιστον 7 από αυτούς τους τραυματίες είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.”

Αμερικανός αξιωματούχος: Η Ρωσία ανέπτυξε στην Ουκρανία σχεδόν το 100% των στρατιωτών της

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει πλέον αναπτύξει στην Ουκρανία σχεδόν το 100% των τουλάχιστον 150.000 στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί εκτός της χώρας πριν από την εισβολή, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ.

«Αυτή είναι η καλύτερη εκτίμησή μας αυτή τη στιγμή», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το Πεντάγωνο διέταξε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την ανάπτυξη 500 επιπλέον στρατιωτών στην Ευρώπη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων εκεί σε περίπου 100.000, είπε ο αξιωματούχος, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία σε χώρες, νατοϊκούς συμμάχους.

Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στο Μινσκ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Tass.

Ένας Ουκρανός διαπραγματευτής είπε ότι οι συνομιλίες οδήγησαν σε «μικρές θετικές εξελίξεις» όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Δεν υπήρξε όμως κάποιο αποτέλεσμα που να βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση.

ΟΗΕ: Σημαντικό να επανενώσουμε τα παιδιά με τις οικογένειές τους

Σχεδόν 100.000 παιδιά στην Ουκρανία, τα μισά εκ των οποίων είναι ανάπηρα, ζουν σε ινστιτούτα ή σε οικοτροφεία και είναι κρίσιμης σημασίας να ληφθούν όλα τα μέτρα για να μεταφερθούν σε άλλες χώρες, ώστε να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και η επικεφαλής της Unicef ένωσαν τη φωνή τους για να υπενθυμίσουν ότι μια εκκένωση χωρίς να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα μπορεί να τελειώσει άσχημα, να πέσουν τα παιδιά αυτά στα χέρια αρπακτικών και διακινητών ανθρώπων.

«Έχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα ιδρύματα επιδιώκουν να στείλουν τα παιδιά στην ασφάλεια γειτονικών χωρών ή και πέρα από αυτές», γράφουν ο Φίλιπο Γκράντι και η Κάθριν Ράσελ στην κοινή ανακοίνωσή τους. Αναγνωρίζοντας ότι η εκκένωση μπορεί να σώσει ζωές», τονίζουν ότι θα πρέπει «να δοθεί η άδεια από τους γονείς ή τους κηδεμόνες» την ανηλίκων.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χωριστούν οι οικογένειες λόγω της μετεγκατάστασής τους ή της εκκένωσης», τονίζουν επίσης.

Όσοι έχουν την ευθύνη των παιδιών αυτών στα ιδρύματα όπου διαμένουν θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ουκρανικές αρχές θα ενημερωθούν, όπως εξάλλου και οι αρχές της χώρας υποδοχής. Εφόσον είναι δυνατόν, τα παιδιά θα πρέπει να διαθέτουν ταυτότητες και τον ιατρικό φάκελό τους μαζί τους.

Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να επιτραπούν οι υιοθεσίες, έστω και αν οι οικογένειες που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά μπορούν να τους παράσχουν «προστασία κρίσιμης σημασίας».

«Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επανενώσουμε τα παιδιά με τις οικογένειές τους, εφόσον αυτό είναι προς το συμφέρον του παιδιού», υπογραμμίζουν εξάλλου οι δύο αξιωματούχοι.

Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση του προσωπικού του ΟΑΣΕ από την Ουκρανία

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ολοκλήρωσε την απομάκρυνση του διεθνούς προσωπικού του από την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η γενική γραμματέας Χέλγκα Σμιτ, στη σύνοδο των 57 χωρών μελών του.

«Αφότου συναντηθήκαμε, την Πέμπτη, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι οι εναπομείνασες ομάδων των διεθνών αποστολών έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος», είπε η Σμιτ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της.

«Αυτό σημαίνει ότι περίπου 500 διεθνή μέλη της αποστολής, που βρίσκονταν στην Ουκρανία όταν ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση, έχουν τώρα απομακρυνθεί».

Ουκρανία: Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό στην πόλη Μακαρίβ

Τις σορούς 13 αμάχων ανέσυραν σήμερα, από το κατεστραμμένο κτήριο μιας αρτοποιίας στην ουκρανική πόλη Μακαρίβ, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε μία διαδικτυακή ανάρτησή τους.

Πέντε άμαχοι διασώθηκαν σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, ενώ συνολικά περίπου 30 άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της αρτοποιίας πριν από την επίθεση.

Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί αργότερα σήμερα για να συζητήσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν τραπεί σε φυγή από τη ρωσική εισβολή και έχουν περάσει μέχρι στιγμής στην Κεντρική Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, καθώς χιλιάδες άλλοι τρέχουν προς τα σύνορα.

Το Κίεβο απαιτεί τον τερματισμό επιθέσεων σε αμάχους

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδίας, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατά την έναρξη ενός τρίτου γύρου συνομιλιών με Ρώσους αξιωματούχους για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Σε λίγα λεπτά, θα αρχίσουμε να μιλάμε με εκπροσώπους μιας χώρας που πιστεύει σοβαρά ότι η μεγάλης κλίμακας βία κατά των αμάχων είναι μια επιχειρηματολογία. Αποδείξτε ότι αυτό δεν ισχύει», έγραψε στο Twitter.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκιβ, τη Βολνοβάχα και το Μικολάιφ, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Οι άμαχοι εγκαταλείπουν σήμερα το Ιρπίν χωρίς να δέχονται πυρά

Οι άμαχοι εγκαταλείπουν σήμερα την πόλη Ιρπίν που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, χωρίς να δέχονται πυρά, μία ημέρα αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου το 30% του Ιρπίν, αλλά η υπόλοιπη πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία

Η Ρωσία και η Ουκρανία άρχισαν τις συνομιλίες στη Λευκορωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το αεροδρόμιο Μικολάιφ

Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν ο κεντρικό αεροδρόμιο στη νότια περιοχή Μικολάιφ της Ουκρανίας, του οποίου οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν νωρίτερα ανακτήσει τον έλεγχο από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

Έφτασαν οι Ουκρανοί στο σημείο των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία

Τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας έφτασαν στην Λευκορωσία για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ρωσία, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μετέδωσε πριν το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

900 ουκρανικές κοινότητες χωρίς ρεύμα, θέρμανση, νερό μετά από ρωσικές επιθέσεις

Οι επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων έχουν αφήσει πάνω από 900 κοινότητες στην Ουκρανία χωρίς παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και θέρμανσης, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

“Βάρβαροι του 21ου αιώνα. Η Ρωσία κατέστρεψε 202 σχολεία, 34 νοσοκομεία, πάνω 1500 κτίρια κατοικιών”, έγραψε στο Twitter.

Το υπουργείο Ενέργειας είπε ότι 646.000 άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ότι 130.000 χωρίς παροχή φυσικού αερίου.

Ναυτικές ουκρανικές δυνάμεις υποχρέωσαν σε υποχώρηση ρωσικό πλοίο

Ναυτικές δυνάμεις της Ουκρανίας που υπερασπίζονται την περιοχή της Οδησσού χτύπησαν με πυρά όπλων ένα ρωσικό πλοίο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας.

“Ο εχθρός υποχώρησε και πάλι” αναφέρθηκε σε μία ανάρτηση στο Facebook.

Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε ο τύπος του πλοίου που δέχθηκε τα ουκρανικά πυρά.

Ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν ξανά το περιφερειακό αεροδρόμιο στη νότια ουκρανική περιοχή Νικολάιφ

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το περιφερειακό αεροδρόμιο στη νότια ουκρανική περιοχή Νικολάιφ πό τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιταλί Κιμ.

«Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ελέγχουμε τις γέφυρες, μπορείτε να φύγετε με ασφάλεια από το Νικολάιφ (πόλη) και άλλες πόλεις», είπε σε τηλεοπτική του ομιλία.

Οι απαιτήσεις της Μόσχας για άμεση διακοπή της “στρατιωτικής της δράσης”

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις “αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ” ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει δηλώσει στο Κίεβο πως είναι έτοιμη να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση «αμέσως» αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς.

Ήταν η πιο σαφής ρωσική δήλωση μέχρι στιγμής για τους όρους που θέλει να επιβάλει στην Ουκρανία για να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, που βρίσκεται στην 12η ημέρα της.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ουκρανία γνωρίζει τους όρους. «Και τους είπαν ότι όλα αυτά μπορούν να σταματήσουν σε μια στιγμή».

Παραμένουν κλειστοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρένα Βερετσούκ.

Η Βερεστσούκ είπε ότι υπάρχουν σχεδόν 300.000 άμαχοι που είναι άμεσης ανάγκης να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μ.Ντράγκι: Η Ιταλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε δηλώσεις του στον Τύπο πριν την συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι “η Ουκρανία ειναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και η Ιταλία θα συνεχίσει να την στηρίζει”.

Τμήμα του λιμανιού Όλβια της Μαύρης Θάλασσας, επλήγη από στρατιωτικό χτύπημα

Το υπουργείο υποδομών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ότι τμήμα του λιμανιού Όλβια της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο είναι υπό παραχώρηση στην εταιρεία θαλάσσιων λιμένων του Κατάρ, QTerminals, επλήγη από στρατιωτικό «χτύπημα».

Κανείς δεν τραυματίστηκε, ανέφερε το υπουργείο χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η QTerminals, μια κοινοπραξία μεταξύ της κρατικής εταιρείας Qatar Ports Management (Mwani Qatar) και του ομίλου ναυτιλίας και logistics Qatar Navigation (Milaha), απέκτησε την 35ετή παραχώρηση το 2020 για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του λιμανιού.

Στις 16:00 θα αρχίσουν οι Ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις

Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων θα αρχίσουν στις 16:00 τοπική ώρα στη Λευκορωσία και ώρα Ελλάδας, ανέφερε στο Twitter ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαίλο Ποντολιάκ.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους, η έξοδος τους από εμπόλεμες ζώνες.

Ωστόσο, κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα, με τις πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη, σχετικά με παραβιάσεις τοπικών καταπαύσεων του πυρός.

Ουκρανία: Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί αποκομένοι από ανθρωπιστική βοήθεια

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία παραμένουν αποκομένοι από πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσης ανάγκης λόγω της στρατιωτικής περικύκλωσης των πόλεων, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του ΟΗΕ, ζητώντας επειγόντως την ασφαλή διέλευση.

Γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων μετά από δύο ημέρες αποτυχημένων εκεχειριών που είχαν σκοπό να επιτρέψουν τους αμάχους να τραπούν σε φυγή. Τέτοιοι διάδρομοι είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για την παροχή βοήθειας όπως νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

«Απαιτούνται επειγόντως αξιόπιστα και προβλέψιμoι τόποι που δεν μαίνονται συγκυρούσεις και «ασφαλής διέλευση» για τη μετεγκατάσταση ανθρώπων των οποίων οι ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο και για την παροχή σωτήριων προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε σήμερα σε ένα δελτίο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) , με βάση πληροφορίες που έλαβε μέχρι χθες Κυριακή.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα νέους διαδρόμους που οδηγούν στην ίδια τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία, μια κίνηση που κατήγγειλε το Κίεβο ως ανήθικο τέχνασμα.

Στις 14:00 ώρα Ελλάδας ξεκινούν οι νέες ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες

Στις 14:00 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσουν οι νέες ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Οι Ρώσοι αντιπρόσωποι έφτασαν στη Λευκορωσία για διαπραγματευσεις με τους Ουκρανούς

Μία ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας για συνομιλίες με Ουκρανούς διαπραγματευτές, αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όπως ανέφερε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA που επικαλέστηκε την ηλεκτρονική σελίδα ιχνηλάτησης πτήσεων αεροσκαφών Flightradar.

Οι πλευρές δεν έχουν αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία και την ώρα διεξαγωγής της προγραμματισμένης συνάντησης τους, για τις διαπραγματεύσεις.

Ο Ζελένσκι έκανε έκκληση για στρατιωτικά αεροσκάφη και μποϊκοτάρισμα του ρωσικού πετρελαίου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτικά αεροσκάφη και να μποϊκοτάρει ρωσικό πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου και άλλες εξαγωγές.

«Αν η εισβολή (στην Ουκρανία) συνεχιστεί και η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της κατά της Ουκρανίας, τότε χρειάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων…για χάρη της ειρήνης», είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Η τιμή του βαρελιού μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας πλησίασε τα 140 δολάρια χθες Κυριακή το βράδυ, κοντά στο ιστορικό υψηλό των 147,5 δολαρίων που είχε φτάσει τον Ιούλιο του 2008.

Το Κίεβο απέρριψε την πρόταση της Μόσχας για ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς Ρωσία και Λευκορωσία

Το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Δεν είναι μια αποδεκτή πρόταση», τόνισε η Βερεστσούκ.

Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία από σήμερα το πρωί προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί που είναι εγκλωβισμένοι σε πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας να καταφέρουν να φτάσουν ως τη Λβιβ, στα δυτικά.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η ρωσική πρόταση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι «εντελώς ανήθικη».

«Είναι μια εντελώς ανήθικη ιστορία. Τα δεινά των ανθρώπων χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί η επιθυμητή τηλεοπτική εικόνα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος σε γραπτό μήνυμά του.

«Αυτοί είναι πολίτες της Ουκρανίας, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να καταφεύγουν σε ουκρανικό έδαφος», πρόσθεσε.

Ουκρανία: Εντελώς ανήθικη η στάση της Ρωσίας στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η Ουκρανία κατήγγειλε ότι η ρωσική πρόταση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι «εντελώς ανήθικη», αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει στους αμάχους να φεύγουν με την προϋπόθεση να καταφεύγουν στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία

Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε ότι οι Ουκρανοί πολίτες θα πρέπει να μπορούν να καταφεύγουν σε ουκρανικό έδαφος, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εμπόδισε προηγούμενες απόπειρες εκκένωσης των ουκρανικών πόλεων.

Ουκρανία: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε τέσσερις πόλεις

Ο ρωσικός στρατός θα τηρήσει σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές.

Μπ.Λεμέρ: Υπάρχει περιθώριο για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Γαλλία και η Ευρώπη έχουν ακόμη περιθώριο ελιγμών για να επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

“Ναι, υπάρχει περιθώριο ελιγμών. Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι”, επεσήμανε ο Λεμέρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM και το ραδιόφωνο RMC.

Πολωνία: Οι πρόσφυγες που έφτασαν από την Ουκρανία ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο

Ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν από την Ουκρανία στην Πολωνία για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο χθες βράδυ στις 21.00 (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η πολωνική συνοριοφυλακή.

Β.Ζελένσκι: Το θράσος των εισβολέων ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν αρκούν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επέκρινε χθες Κυριακή τη σιωπή των δυτικών ηγετών, την έλλειψη αντίδρασης μετά την απειλή της Ρωσίας ότι θα βάλει στο στόχαστρο την ουκρανική βιομηχανία όπλων.

«Αναλογιστείτε την αίσθηση ατιμωρησίας των εισβολέων», στηλίτευσε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.

Στο στόχαστρο της Ρωσίας η ουκρανική βιομηχανία όπλων

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας σκοπεύουν να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον της βιομηχανίας όπλων της Ουκρανίας, διεμήνυσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Στο πλαίσιο του καθήκοντος να αποστρατιωτικοποιηθεί η Ουκρανία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν στο στόχαστρο εταιρείες της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων», προχωρώντας σε πλήγματα «υψηλής ακρίβειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

WSJ: Η Ρωσία στρατολογεί Σύρους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Η Ρωσία στρατολογεί το τελευταίο διάστημα σύρους μισθοφόρους, με εμπειρία στην αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, για να πολεμήσουν στις τάξεις της στην Ουκρανία, ανέφερε χθες Κυριακή η Wall Street Journal επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους.

Δυτικές χώρες ζητούν την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στην Interpol

Πολλές δυτικές χώρες, ανάμεσα τους η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ζήτησαν από την Interpol να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτό τον διεθνή οργανισμό, ανακοίνωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Εκτός από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ζήτησαν «την άμεση αναστολή της πρόσβασης της Ρωσίας σε όλα τα συστήματα» του οργανισμού, που διαθέτει 194 χώρες μέλη, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Πατέλ.

Υπό πολιορκία το Κίεβο

Στην πρωτεύουσα, ο ουκρανικός στρατός διαμηνύει πως είναι έτοιμος να καταστρέψει την τελευταία γέφυρα που συνδέει την πόλη με τις δυτικές επαρχίες, για να φρενάρουν την προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης. Το επιτελείο αναμένει τη ρωσική έφοδο «εντός ημερών».

«Αν λάβουμε διαταγή, ή αν δούμε τους Ρώσους να προελαύνουν, θα την ανατινάξουμε (…) με όσα περισσότερα άρματα του εχθρού πάνω της είναι δυνατό», δήλωσε ο λοχίας «Κάσπερ», μέλος μονάδας ουκρανών εθελοντών.

Σκληρές μάχες διεξάγονταν όλη μέρα χθες στην περιφέρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ειδικά γύρω από τους οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη Ζιτόμιρ (150 χλμ. δυτικά) και την Τσερνιγκίβ (150 χλμ. βόρεια).

Σε δυτικά προάστια του Κιέβου, ιδίως στο Ιρπίν, βομβαρδίζονταν κτίρια «από το πρωί ως το βράδυ», κατόπιν «μπήκε άρμα μάχης». «Ήταν τρομακτικό, φοβηθήκαμε πολύ. Νομίζαμε ότι δεν θα καταφέρναμε να φύγουμε» ζωντανοί, είπε η Τατιάνα Βοζνιουτσένκο, κάτοικος του προαστίου αυτού, ηλικίας 52 ετών.

Ταυτόχρονα, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την πολιορκία του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου και η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων για ανθρωπιστικούς λόγους απέτυχε χθες Κυριακή. Ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να βομβαρδίσει το λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα.

Ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα έπληξαν σήμερα το χωριό Τούζλι, στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στην περιοχή, ο Σεργκέι Μπρατσούκ. Εξήγησε ότι οι πύραυλοι είχαν στόχο «κρίσιμες υποδομές». Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλέστηκε η εφημερίδα Wall Street Journal, υποστήριξαν ότι η Ρωσία έχει στρατολογήσει σύρους μισθοφόρους, με εμπειρία στην αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Στην άλλη πλευρά, το Κίεβο κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες «εθελοντές» ξένους που πήγαν στην Ουκρανία για να ενταχθούν στις τάξεις των δυνάμεών της.

Ο τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων προγραμματίζεται να γίνει σήμερα, αλλά οι ελπίδες επιτυχίας των συνομιλιών χαρακτηρίζονται απειροελάχιστες, με δεδομένο ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση το Κίεβο να αποδεχθεί όλες τις ρωσικές αξιώσεις, ιδίως αυτές για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και την ανακήρυξη της ουδετερότητας της χώρας.

Στους δύο προηγούμενους κύκλους συνομιλιών, στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας και Πολωνίας-Λευκορωσίας αντίστοιχα, το μόνο απτό αποτέλεσμα ήταν πρακτικά η συμφωνία για τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Πυρηνική (αν)ασφάλεια

Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Πούτιν διεμήνυσε ότι εννοεί να «επιτύχει τους στόχους του» στην Ουκρανία, «είτε με διαπραγμάτευση, ή με τον πόλεμο», σύμφωνα με το Ελιζέ.

Πάντως διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του πως «δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εργοστασίων» και δήλωσε «έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες του ΔΟΑΕ για την προστασία των (πυρηνικών) σταθμών», ενώ δέχθηκε να γίνει «διάλογος μεταξύ του ΔΟΑΕ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας» ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την «ασφάλειά τους», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Μετά τον βομβαρδισμό –η Μόσχα τον αρνήθηκε– την 4η Μαρτίου στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νότια), το μεγαλύτερο της Ουκρανίας και της Ευρώπης, που προκάλεσε ανησυχία για πυρηνική καταστροφή, ο ΔΟΑΕ ενημερώθηκε από το Κίεβο ότι η διεύθυνση του σταθμού αυτού βρίσκεται πλέον υπό τις διαταγές των ρωσικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, μόνο επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων είναι ακόμη εφικτές, αλλά και αυτές κακής ποιότητας. Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία του» για την «επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τις ζωτικής σημασίας επικοινωνίες μεταξύ του (ουκρανικού) ρυθμιστικού φορέα και του σταθμού».

Ο ρωσικός στρατός, από την πλευρά του, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιδίωκε να προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας στη Χαρκίβ και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επίσης αρνήθηκε εκ νέου ότι ο ρωσικός στρατός «βάζει στο στόχαστρο αμάχους» και επέμεινε ότι «επαφίεται στους Ουκρανούς η ευθύνη να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άρχισε να διενεργεί έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων, οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «αξιόπιστες πληροφορίες» κατά τις οποίες η Ρωσία έχει διαπράξει «εγκλήματα πολέμου» από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες Κυριακή, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε ρώσους στρατιωτικούς για «εσκεμμένους φόνους» και διεμήνυσε ότι «θα τιμωρήσουμε οποιονδήποτε διέπραξε φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του πολέμου αυτού στο έδαφός μας».

Προσφυγική κρίση

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι, τονίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί την «ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Πάνω από 1,5 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία πέρασαν (τα σύνορα) με γειτονικές χώρες μέσα σε δέκα ημέρες», ανέφερε ο κ. Γκράντι χθες.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ζήτησαν από την Interpol να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτόν τον διεθνή οργανισμό, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, την Πρίτι Πατέλ, για την οποία «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια των ατόμων και τη διεθνή συνεργασία σε ό,τι αφορά την επιβολή του νόμου».

Πετρέλαιο και χρυσός στα ύψη, χρηματιστήρια σε νευρική κρίση

Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και η σχεδόν πλήρης διακοπή των εξαγωγών ρωσικού αργού προκαλούν την ανάφλεξη της τιμής του πετρελαίου. Το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας άγγιξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τα 140 δολάρια, επίπεδο που δεν απέχει πολύ από το απόλυτο ρεκόρ της τιμής του.

Οι βασικοί δείκτες σε χρηματιστήρια της Ασίας (Τόκιο, Χονγκ Κονγκ…) έπεφταν κατά 3% και πλέον νωρίτερα, ενώ ο χρυσός, αξία-ασφαλές καταφύγιο, τιμάται πλέον πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά.

Η συνεχιζόμενη απογείωση των τιμών του πετρελαίου ακολούθησε δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος διαβεβαίωσε χθες ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν «πολύ ενεργά» το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, πράγμα που επιβεβαίωσε αργότερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι σε ό,τι αφορά την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, η Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε πως εναντιώνεται στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο ρωσικό φυσικό αέριο και στον ρωσικό άνθρακα, τονίζοντας πως οι κυρώσεις πρέπει να μπορούν «να διαρκέσουν».

«Δεν θα είχε κανένα νόημα αν σε τρεις εβδομάδες ανακαλύπταμε ότι δεν έχουμε πλέον παρά μόνο μερικές ημέρες ηλεκτροδότησης και άρα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις κυρώσεις», είπε η κυρία Μπέρμποκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε πάρα πολύ υψηλό οικονομικό τίμημα», αλλά «αν αύριο στη Γερμανία ή στην Ευρώπη έσβηναν τα φώτα αυτό δεν θα σταματούσε τα άρματα μάχης» της Ρωσίας, πρόσθεσε.

Η Γερμανία εισάγει από τη Ρωσία το 55% του αερίου που καταναλώνει, το 42% του πετρελαίου και άνθρακα. Το Βερολίνο κάνει την αυτοκριτική του για τον υψηλό βαθμό εξάρτησής του από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την ενέργεια μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να τη μειώσει.

Αν και, στη θεωρία τουλάχιστον, το πετρέλαιο εξαιρείται από τις δυτικές κυρώσεις μέχρι σήμερα, οι ρωσικές εξαγωγές έχουν μειωθεί θεαματικά, αφού οι αγοραστές λιγόστεψαν δραστικά. Η Shell ήταν από τις λιγοστές εταιρείες που πήραν το ρίσκο την περασμένη εβδομάδα, αγοράζοντας 100.000 τόνους ρωσικού αργού, προκαλώντας την οργή της ουκρανικής κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ