today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Στην Ολομέλεια το ν/σ για τις πρότυπες προτάσεις έργων υποδομής

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών ξεκίνησε η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου «Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου «υπέρ» του σχεδίου νόμου τάχθηκε η ΝΔ, διατήρησαν επιφυλάξεις για τη συζήτηση στην Ολομέλεια ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλής, έχει προαναγγείλει από την Επιτροπή ότι μετά τις παρατηρήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να μην υπάρχει η δυνατότητα να παραβιαστεί η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης που είναι η ανάπτυξη φαινομένων αδιαφάνειας, θα καταθέσει νομοθετική βελτίωση στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου, που περιορίζει σε τρεις με τέσσερις τις παρεκκλίσεις επί ορισμένων διατάξεων που αφορούν τον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων που θα υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Τροπολογίες

Επίσης, στο σχέδιο νόμου έχουν κατατεθεί πέντε υπουργικές τροπολογίες. Η πρώτη από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που αφορά ρυθμίσεις σχετικά με αποζημιώσεις υπηρεσιών λειτουργίας γραφείων κτηματολογράφησης, την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων διόρθωσης κτηματολογικών εγγράφων και τον έλεγχο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών από τα Κτηματολογικά Γραφεία.

Η δεύτερη υπουργική τροπολογία αφορά ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της ΥΠΑ, τις μισθολογικές διαφορές εργαζομένων ΟΑΣΘ, την προσωρινή κυκλοφορία λεωφορείων υδρογόνου, την παράταση ισχύος σύμβασης ΥΔΥ, την παράταση προθεσμίας ανάθεσης συμβάσεων προμήθειας εταιρειών Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης λόγω covid-19 και τη στελέχωση υπηρεσιών του ΟΣΕ για την αντιμετώπιση αυξημένων αναγκών.

Η τρίτη υπουργική τροπολογία αφορά ρυθμίσεις σχετικά με τον διορισμό πολιτών κρατών-μελών στη Δημόσια Διοίκηση, τροποποίηση άρθρου 1 ν. 2431/1996, πράξεις μετάταξης υπαλλήλων, τροποποίηση άρθρου 6 ν. 4440/2016, πράξεις υπηρεσιακού γραμματέα υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και την παράταση συμβάσεων σίτισης φοιτητών ΑΕΙ.

Η τέταρτη τροπολογία αφορά ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με ανάθεση συμβάσεων μελετών και έργων για τις ανάγκες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Χειροσφαίρισης και των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2023, ειδικούς όρους δόμησης επί τμήματος του Ξενία Καρτερού Ηρακλείου και του Εθνικού Κέντρου Χανίων, παράταση για τις εγγυητικές επιστολές Βεβαίωσης Παραγωγού και επανακαθορισμός των εξαιρετέων κατηγοριών σταθμών (4685/2020 παρ.7, 8 του αρθ 11 Α), θέσπιση ενιαίας διαδικασίας σύναψης σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης στο πλαίσιο ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, αντικατάσταση παρ.5 άρθρου 12 Α του Ν. 4415/2016, παράταση προθεσμιών έργων ΑΠΕ, επανακαθορισμός κατηγοριών και αναπροσαρμογή τιμών αναφοράς Σταθμών Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας με συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης

Η πέμπτη υπουργική τροπολογία αφορά ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τα υδροδρόμια.

Επίσης, έχουν κατατεθεί άλλες δύο τροπολογίες. Η πρώτη από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη σχετικά με την «απευθείας εκλογή αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση των Αναγκαστικών Αγροτικών Συνεταιρισμών» και η δεύτερη από τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, για την «ανάκληση αδικιών και αναποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Την Κατάργηση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού- Green Pass. Την κατάργηση και αναδρομική επιστροφή όλων των προστίμων στα φυσικά πρόσωπα. Την Ενίσχυση του ΕΣΥ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ