today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Μ.Κατρίνης: Αναποτελεσματικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους αγρότες είναι αναποτελεσματικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του κόμματος στη Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου δεν δίνεται σε όλους τους αγρότες, ούτε η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα φτάνει στους αγρότες, ειδικότερα σε όσους τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων. Πρόσθεσε ότι «τα μέτρα για το κόστος του ρεύματος δεν καλύπτουν τη μεγάλη επιβάρυνση από την ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν έχουν συμπεριλάβει τους χαμηλής τάσης ΤΟΕΒ και άλλους παρόχους αρδευτικού ύδατος, σταβλικών εγκαταστάσεων και θερμοκηπιακών μονάδων».

Για την πολιτική της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, ούτε προχώρησε ποτέ σε ανοιχτή διαβούλευση για την παραγωγική αξιοποίηση των πόρων της νέας ΚΑΠ, ενώ δεν αξιοποιεί καν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος του πρωτογενούς τομέα, μέσα από τη χρηματοδότηση αγροτών και ομάδων παραγωγών για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Επίσης παρουσίασε τα 3 άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών του ΚΙΝΑΛ:

«1ον) Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο σε αυτούς που αποδεδειγμένα είναι αγρότες και παράγουν.

2ον) Επιβολή πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος για να μην αυξάνεται ανεξέλεγκτα το κόστος για τους αγρότες.

3ον) Κάλυψη ενός μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους»

Στη συνέχεια ο κ. Κατρίνης παρουσίασε και τις προγραμματικές προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα.

«Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Ένα νέο ολιστικό σχέδιο που περιλαμβάνει:

-Αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, με ετήσια ανανέωση των περισσότερων προγραμμάτων χρηματοδότησης, αντί του επταετούς κύκλου.

-Ενίσχυση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών, ώστε να καταστούν περισσότερο ανθεκτικοί σε κάθε είδους κρίσεις, μέσα από αυξημένη ενίσχυση για επενδύσεις, με ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα.

-Δημιουργία καλλιεργητικών πλάνων ανά περιοχή, μαζί με τη λειτουργία δημοπρατηρίων γεωργικών προϊόντων σε κομβικά σημεία της χώρας.

-Πρόσβαση των αγροτών σε τραπεζικό δανεισμό με χαμηλότερα επιτόκια, λιγότερες εξασφαλίσεις και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής.

-Σύγχρονο, αντικειμενικό και αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα στον ΕΛΓΑ, με κάλυψη νέων κινδύνων και άμεση αποζημίωση καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική κρίση και ενεργοποίηση της δυνατότητας για τη σύσταση ταμείων αλληλοβοηθείας.

-Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και του ενεργειακού κόστους.

-Δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων με προτεραιότητα στους νέους και τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ιδιαίτερα σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

-Επένδυση σε τομείς και κλάδους αιχμής, όπως η εκπαίδευση, η κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών, οι νέες τεχνολογίες, η έρευνα και η καινοτομία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ