today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Αυστραλιανό αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης παρακολουθούσε νόμιμα κινεζικό πλοίο στην ΑΟΖ της χώρας

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι ένα αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης της Αυστραλίας επιχειρούσε όταν “δέχθηκε απειλή” από μια δέσμη λέιζερ κινεζικού πολεμικού πλοίου και απέρριψε τον ισχυρισμό του Πεκίνου ότι το αεροσκάφος είχε πλησιάσει πολύ κοντά στο κινεζικό πλοίο.

Το αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας P-8A Poseidon εντόπισε την εκπομπή μιας ακτίνας λέιζερ από ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας την προηγούμενη Πέμπτη, με την Αυστραλία να δίνει στη δημοσιότητα της φωτογραφίες δύο κινεζικών πολεμικών πλοίων που έπλεαν κοντά στη βόρεια ακτή της.

“Τα αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης που διαθέτουμε έχουν κάθε δικαίωμα να επιχειρούν μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αυστραλίας και να παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες στην περιοχή αυτή” δήλωσε ο Μόρισον σήμερα στους δημοσιογράφους.

Ένα κινεζικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων και ένα πλοίο αμφίβιων αποστολών έπλεαν ανατολικά μέσω της Θάλασσας Αραφούρα, μεταξύ της Νέας Γουινέας και της Αυστραλίας, ενώ αργότερα πραγματοποίησαν διέλευση από τον Πορθμό Τόρες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι το αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης της Αυστραλίας είχε ποντίσει έναν ηχοσημαντήρα, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό υποβρυχίων κοντά στα κινεζικά πλοία, και πέταξε σε μικρή απόσταση 4 χιλιομέτρων από τον κινεζικό ναυτικό σχηματισμό. Το κινεζικό υπουργείο χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή “προκλητική και επικίνδυνη”.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος πετούσε σε απόσταση 7,7 χιλιομέτρων από το κινεζικό πλοίο κατά τον εντοπισμό της ακτίνας λέιζερ, ενώ η κοντινότερη απόσταση που πέταξε ήταν 3,9 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την Αυστραλία, η απόσταση αυτή είναι συνηθισμένη, προκειμένου να γίνει ένας οπτικός έλεγχος του πλοίου από το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Ο Μόρισον δήλωσε ότι το πλήρωμα του αεροσκάφους “έκανε τη δουλειά του” επαναλαμβάνοντας την απαίτησή του για εξηγήσεις από το Πεκίνο σχετικά με το περιστατικό αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ