today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ο Ν.Δένδιας αποστομώνει Τούρκο αξιωματούχο για το casus belli και τις Τουρκικές προκλήσεις (video)

Απίστευτη πρόκληση από τον Τούρκο πρέσβη που διέκοψε τον Νίκο Δένδια και του «υπενθύμισε» τα «γεγονότα της Μικράς Ασίας» – Ο Έλληνας ΥΠΕΞ του έκανε παρατήρηση και αποδόμησε την ρητορική περί casus belli – Δείτε βίντεο

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Τούρκου πρέσβη στο Όσλο σημειώθηκε στην νορβηγική πρωτεύουσα όπου και βρίσκεται ο Έλληνας υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, όλα έγιναν στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων όπου γινόταν ανοικτή συζήτηση με τίτλο: «Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε πως «η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο συμφωνία, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli». Ο Νίκος Δένδιας έδειξε μάλιστα στους παρευρισκόμενους το σημείο του χάρτη, όπου πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παρενόχλησαν το ιταλικών συμφερόντων πλοίο Nautical Geo, το οποίο πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της ΕΕ, με βάση το σχέδιο του East Med. Το γεγονός αυτό είναι αχαρακτήριστο τόνισε ο Έλληνας υπουργός. Η Τουρκία αποκαλεί την κατάσταση αυτή «νομιμότητα» είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Θερμό» επεισόδιο Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο

Τα αίματα άναψαν όταν όταν ο Τούρκος πρέσβης απάντησε στην τοποθέτηση του Νίκου Δένδια λέγοντας πως όλα όσα κάνει η Τουρκία τα κάνει ως απάντηση στις κινήσεις της Τουρκίας, αναφέροντας μάλιστα και το casus belli και σημειώνοντας πως αυτό αποφασίστηκε όταν η Ελλάδα αποφάσισε ότι μπορεί να επεκτείνει… μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.

🇬🇷 views the E. Mediterranean region as an area of stability& prosperity where all countries & peoples should be able to enjoy peace and security (lecture on “Implementing the UN Conv. on the Law of the Sea: the Aegean Sea and the E.Mediterranean as a case study”). #NUPI #Oslo pic.twitter.com/TdH8ZwojzG

— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 16, 2022


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ξεκάθαρα και έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα λέγοντας πως από τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση, αλλά και η απειλή χρήσης βίας. Όπως είπε δε ο κ. Δένδιας, «αν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνων, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος».

Νωρίτερα σε κοινές δηλώσεις με την Νορβηγή ομόλογό του Άνικεν Χουίτφελντ ο κ. Δένδιας είχε στηλιτεύσει τις «παράνομες και προκλητικές» δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων εναντίον της Ελλάδας, που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

«Τούρκοι αξιωματούχοι, σε καθημερινή βάση, έχουν εισέλθει σε ένα μπαράζ παράνομων και προκλητικών δηλώσεων εναντίον μας», που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε πως τέτοιες τοποθετήσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την αφοσίωση της Τουρκίας στις θεμελιώδεις αξίες και αρχές του ΝΑΤΟ και στις θεμελιώδεις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. «Λυπάμαι πολύ που παρατηρώ ότι η Τουρκία επιλέγει αυτήν ακριβώς τη στιγμή, όταν υπάρχει βαθιά ανάγκη για αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και υπάρχει βαθιά ανάγκη να δείξουμε σε όλους ότι τηρούμε τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας μας […], επιλέγει να χρησιμοποιήσει λέξεις που αποτελούν πρόκληση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας», επισήμανε.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την ομόλογό του της Νορβηγίας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία στο Αιγαίο και ειδικότερα για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, βάσει ενός όρου: «Αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν μπορεί να είναι διάλογος χωρίς κανόνες».

Περαιτέρω, ο Νίκος Δένδιας εξήρε τον ρόλο της Νορβηγίας στην υποστήριξη του Διεθνούς Δικαίου, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2021-2022. «Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας, αλλά χαιρόμαστε που είστε εκεί» επισήμανε επιπροσθέτως. Υπενθύμισε πως η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει μη μόνιμο μέλος για την περίοδο 2025-26 και ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης, πιστεύει στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών και ενημέρωσε τη Νορβηγή ομόλογό του για την επίσκεψη στη Μόσχα, την Παρασκευή, για να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη σημαντική, όπως είπε, ελληνική κοινότητα στην περιοχή της Μαριούπολης, στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής, την οποία επισκέφτηκε πρόσφατα. «Νοιαζόμαστε πολύ για την ευημερία τους εκεί» διαμήνυσε και σημείωσε πως θα συνομιλήσει με τον Σεργκέι Λαβρόφ και γι’ αυτό το ζήτημα.

Αναφερθείς στις διμερείς σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας χαιρέτισε τη σχετική αναφορά τής υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας ότι σήμερα είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι οι ελληνο-νορβηγικές σχέσεις βασίζονται σε κοινές αρχές. «Η παρουσία μου εδώ σήμερα, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, σηματοδοτεί ότι οι διμερείς οικονομικές μας σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για εμάς» τόνισε ειδικότερα και εστίασε στην προσέλκυση νορβηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στη ναυτιλία, σημειώνοντας πως οι δύο χώρες έχουν μεγάλους στόλους και μεγάλο ενδιαφέρον για τη ναυτιλία.

Διερευνώντας το πεδίο διμερούς συνεργασίας και σε άλλους τομείς, ο κ. Δένδιας επικεντρώθηκε και στη συνεργασία των δύο χωρών σε «πράσινα έργα». «Είστε πολύ φιλική προς το περιβάλλον χώρα και εμείς το ίδιο. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη είναι επίσης πράσινη κυβέρνηση και θα θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε μαζί σας για την προστασία της θάλασσας» προσέθεσε.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας για την παροχή τεχνογνωσίας για το πώς λειτουργούν τα πράγματα στην περιοχή της. «Η βαθιά γνώση σας για τη Ρωσία και οι επαφές σας με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του έτους είναι ένα πολύ χρήσιμο εγχειρίδιο για να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε κανείς να συνεργαστεί με τη Ρωσία» τόνισε.

Τέλος, απευθυνόμενος στην Άνικεν Χουίτφελντ, είπε πως θα χαιρόταν να την φιλοξενήσει στην Αθήνα.

Ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, έτυχε θερμής υποδοχής από την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας. Όπως επίσης έγινε γνωστό σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη συνάντησή τους, συζητήθηκαν η προώθηση των σχέσεων Ελλάδας-Νορβηγίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων, της ναυτιλίας και της πράσινης ενέργειας, καθώς και η συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς και το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις σε Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ